Sağlık İçin Yapılan Spor Fıtığa Yol Açar Mı?

0
1128
spor fıtığı

Ağır kaldırma, ısınmadan mekik veya şınav çekme gibi nedenlerle ortaya çıkan spor fıtığı, profesyonel ve amatör spor yapan kişilerde görülür. Egzersiz sonrası yataktan kalkmada zorluk ve ağrı ile kendini gösteren spor fıtığı tedavi edilmezse diğer organları da etkiler ve geç kalınmış fıtıklar diğer organlara zarar verebilir.

spor fıtığı
Görsel: spor fıtığı

Sağlıklı bir vücut için yapılan spor egzersizlerinin bazı kötü sonuçlar doğurduğunun altını çizen uzmanlar, Net bir sebebi olmayan kasık ağrısı olarak ortaya çıkabileceğinden bahsetmektedirler. Başta profesyonel sporcularda olmak üzere amatör sporcular ve fiziksel olarak ağır iş yapan kişilerde görülebilir.

Özellikle karın bölgesine yapılan hareketler ağrı şikâyetlerini artırır. Bu yüzden karın ve kasık bölgesine fazla basınç uygulayan hareketlerden uzak durmak gerekir. Yürüyüş, yüzme ve su egzersizleri karın içine basınç uygulamaz ve aynı zamanda kalori yakmanıza yardımcı olur. Ağır kaldırmak, ısınmadan yapılan spor egzersizleri fıtığı tetikler ve yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkiler. Yataktan kalkmada zorluk , kasık bölgesinde şişlik ve ağrı sporcu fıtığının belirtileridir.

Spor Fıtığı Nasıl tedavi edilir? 

Tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi veren sunan uzmanlar, ilk etapta medikal veya fizik tedavi ile tedavinin düzenlendiğinden bahsediyorlar. Enjeksiyon ve özel tekrar hareketlerinden oluşan fizik tedavi ile 8 hafta içerisinde hastaların yüzde 70-80 oranında şikâyetler gerilerken geri kalan hastalar için cerrahi tedavi seçeneği önerilir.

Cerrahi tedavide laparoskopik fıtık onarımı en çok tercih edilen tedavi seçeneğidir. Çok basit işlemlerde kısa sürede tedavi edilen fıtıklar ilerlediği takdirde daha zorlu hale gelebilir. Bu yüzden 1-2 gün süren ağrılar olduğu zaman mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Evde spor yaparken hareketsizlik ağrıları artırır

Koronavirüs salgının ortaya çıkmasıyla birlikte evde spor yaparken hareketsizlik de giderek artmaktadır. Özellikle iş ortamındaki masa ve ofis sandalyesi yerine evde yemek masası, koltuk gibi uygun olmayan şartlarda çalışmalar bel, boyun ve sırt ağrılarında artışa yol açar. Uygun olmayan şartlarda çalışmanın yanı sıra hareketsizlik, düzensiz ve aşırı beslenme, bilgisayar, telefon ve tablet başında geçirilen sürelerin artması yaşanan sorunların büyümesine sebep oldu.

spor fıtığı
Görsel: spor fıtığı

Evinizi çalışma sisteminize uydurun

Bu süreçte bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Öncelikle ev ortamındaki çalışma düzeninin en az ofisteki kadar konforlu ve uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Evdeki yemek masası ve sandalyeleri uzun süre çalışma için uygun değildir.

Çalışma sandalyesinin ergonomik ofis tipi çalışma sandalyesi olmasına dikkat edilmeli mümkünse ofisteki çalışma sandalyesi eve getirilmelidir. Uzun süre hareketsizlik ve yanlış beslenmeye bağlı olarak alınan kilolar da bu dönemde yine evde yapılan spor hareketleriyle verilmeye çalışılmaktadır. Evde spor yaparken yapılan yanlış hareketlerde kas iskelet sisteminde yaralanmalara yol açabilmektedir.

Evde spor yaparken bunlara dikkat edin

Sırt sandalyeye tam yaslanmış şekilde omuzlar geride dik oturma pozisyonunda çalışılmalıdır. Masaya yaklaşıldığında dirsekler doksan derece açıda olacak şekilde monitöre bakılmalı ve bilgisayar ekranının üst kenarı göz hizanızda olmalıdır. Bunun için dizüstü veya masa üstü bilgisayarın altına kitap gibi yükseltici koyularak başın öne eğilmesi engellenebilir. Aksi takdirde boyun ve sırt ağrılarına sebep olabilir.

spor fıtığı
Görsel: spor fıtığı
  1. Uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalıdır. En az saat başı küçük molalar verilmeli kısa yürüyüşler yapılmalıdır. Verilen küçük molalarda, özellikle bel, sırt ve bacak kaslarında germe egzersizleri yapılmalıdır.
  2. Çalışma esnasında dizlerin, kalça eklemi ile 90 derece açıda olmasına dikkat edilmelidir. Bacakların yere paralel şekilde omurganın yere dik pozisyonda olmasına özen gösterilmelidir. Dizler aşırı derecede kıvırmaktan kaçınılmalıdır. Yatak içinde ve koltukta bağdaş kurarak uzun süre çalışmak diz ağrılarına sebep olmaktadır.
  3. Sırt ve bel ağrısının fazla olduğu durumlarda ofis koltuğu ile beraber sırt desteği kullanılabilir.
  4. Gün içinde, kasları güçlendirmek amacıyla vücut tipine uygun olacak şekilde, egzersiz yapılmalıdır.
  5. Uzun süredir düzenli egzersiz yapılmadığı durumlarda aceleci davranılmamalıdır. Aşırı yoğun ve zorlayıcı egzersizlerle başlanılmamalıdır.
  6. Egzersiz öncesinde mutlaka esnetme ve germe hareketleri yapılarak kasların boyu uzatılmalıdır. Böylece olası kas krampları ve hasarlanmalarından korunmak mümkündür.
  7. Dizlerde çömelme sırasında ağrı yaşanıyorsa squat lounge gibi egzersizlerden uzak durulmalıdır.
  8. Koşu bandı kullanıyorsa aşırı eğim verilmekten kaçınılmalıdır. Eliptik bisiklette direnç artırılmamalıdır.
  9. Başlangıçta egzersizler bir saatten uzun süre yapılmamalıdır. Ev içinde 45 dakikalık egzersizler yeterli olacaktır.
  10. Sürekli aynı tip egzersizler yapılmamalıdır. Bir gün koşu ya da eliptik bisiklet kullanıldıysa ertesi gün pilates veya yoga gibi egzersizler diğer gün ağırlık çalışmaları yapılabilir.
  11. Ayakta uzun süre kalınması gereken, zıplama içeren kardiyo ağırlıklı egzersizler sırasında, ayak tabanı ve çevresinde gelişebilecek tendinit ve ödem gibi rahatsızlıklardan korunabilmek için mutlaka spor ayakkabısı kullanılmalıdır.
  12. Egzersiz sırasında veya sonrasında eklemlerde ağrı veya şişlik olursa egzersiz hemen bırakılmalı ve ağrılı bölgeye buz konulmalıdır. Şikayetlerin devam etmesi durumunda mutlaka uzmana başvurulmalıdır.

Sağlıklı günler dileriz 😊