Sık Sık Acıkmanın Altında Yatan Nedenler

0
530
Sık Sık Acıkmanın Altında Yatan Nedenler
Sık Sık Acıkmanın Altında Yatan Nedenler

Gün içerisinde yaptığımız bazı hatalar ve edindiğimiz bazı yanlış alışkanlık, sık sık yemek yeme istediğini arttırabilir. Eğer siz de sık sık acıkıyorsanız, bu hatalardan bazılarını yapıyor olabilirsiniz. Annelik Yolunda ekibi olarak, bu yazımızda sizlere sık sık acıkmanın 5 nedeninden bahsedeceğiz. Hazırsanız, başlayalım!

Görsel 1: Sık sık acıkmanın nedenlerinden birisi günlük olarak yaptığımız hatalardan kaynaklanmaktadır.

Dengesiz Ana Öğünler

Düzenli saatlerde yemek yemenize rağmen sık sık acıkıyorsanız, büyük ihtimalle ana öğünlerinizi dengeli bir biçimde planlamıyorsunuz. Ana öğünlerde size yeterince enerji verecek ve daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacak sağlıklı tabakları oluşturmak için tabağınızı dörde ayırdığını düşünün. Bu bölümleri, protein, sebze, süt – yoğurt ve tahıllar ile doldurduğunuzda yeterli ve dengeli bir öğün yediğinizden emin olabilirsiniz.

Düzensiz Uyku

Kaliteli bir uyku, metabolizmanızın iyi çalışmasını sağlayan ilk şartlardan birisidir, fakat kaliteli ve yeterli uyumanız dışında uyuduğunuz ve uyandığınız zaman da oldukça önemlidir. Çok geç yatıp, ertesi gün geç kalkmak, vücudunuzun ritmini bozar ve bu durum, genel olarak düzenli beslenmemeye ve geceleri acıkmaya yol açar.

Görsel 2: Çok geç yatıp, ertesi gün geç kalkmak, vücudunuzun ritmini bozar ve bu durum, genel olarak düzenli beslenmemeye ve geceleri acıkmaya yol açar.

Yemeğe Konsantre Olmamak

Çoğumuz yemeklerimizi televizyon ya da bilgisayar karşısında ya da telefonumuza bakarak yiyoruz. Dikkatimiz başka bir şeye odaklanmışken yemek yediğimizde, ne kadar tok hissettiğimizi anlama olasılığımız düşüyor. Bu durum, aşırı hızlı yemeye ve ardından hızlı acıkmaya sebep olabiliyor. Bu sebepten ötürü, yemek sırasında televizyonu ya da bilgisayarı kapalı tutmak, telefonu yemek masasından uzaklaştırmak iyi bir fikir olabilir. Daha iyi bir tokluk hissi sağlamak için yemeğinizi küçük lokmalar ile yemeyi, her lokma arasında çatal bıçağı elinizden bırakmayı ve daha iyi çiğnemeyi deneyebilirsiniz.

Duygusal Açlık ile Fiziksel Açlığı Karıştırmak

Bazen kendinizi aç hissetmenizin temel nedeni, midenin boş olması değildir. Öfke, üzüntü, stres gibi olumsuz hisler de “duygusal açlık” olarak adlandırılan yapay açlık hissine sebep olmaktadır. Duygusal açlık sebebi ile yemek yemenin önüne geçebilmek için ilk olarak, bu açlığın fiziksel mi yoksa duygusal mı olduğunun farkına varmak gereklidir. Fiziksel açlığın aksine, duygusal açlık aniden bastırmaktadır. Bu durumda hemen bir şeyler atıştırmak yerine, önce su içmeyi ya da başka aktiviteler ile kendinizi oyalamayı deneyebilirsiniz.

Görsel 3: Duygusal açlık sebebi ile yemek yemenin önüne geçebilmek için ilk olarak, bu açlığın fiziksel mi yoksa duygusal mı olduğunun farkına varmak gereklidir.

Yeterince Su İçmemek

Açlık ile birbirine karıştırılan başka bir his de susuzluktur. Yeterli miktarlarda su tüketerek bu durumun önüne geçebilirsiniz. Sizin için gerekli olan su miktarını, vücut ağırlığınızın bir kilogramı başına 30 mL olarak hesaplayabilirsiniz. Gün içerisinde içtiğiniz çay ve kahveyi, sıvı tüketiminden saymamanız gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

Görsel 4: Yeterince su içmemek, açlık hissine sebep olmaktadır.

Annelik Yolunda ekibi olarak sizler için saydığımız nedenleri hayatınızdan çıkarttığınızda sık sık acıkma durumuna da son vermiş olacaksınız. Kendinize ve sağlığınıza dikkat etmenizi temenni eder, iyi günler dileriz.

Kaynaklar:

  1. https://www.webmd.com/diet/reasons-always-hungry
  2. https://www.healthline.com/nutrition/14-reasons-always-hungry#The-bottom-line
  3. https://health.clevelandclinic.org/reasons-why-you-are-always-hungry/

Görsel Kaynak: https://www.theepochtimes.com/low-carb-diets-healthy-but-hard-to-stick-to_1417787.html