Sivilceler diğer bir adıyla akneler, dünyadaki en yaygın cilt sorunlarından biridir ve genç yetişkinlerin tahmini % 85’ini etkiler. Salisilik asit, niasinamid veya benzoil peroksit gibi geleneksel akne tedavilerinin en etkili akne solüsyonları olduğu kanıtlanmıştır, ancak bunlar pahalı olabilir ve kuruluk, kızarıklık ve tahriş gibi istenmeyen yan etkilere sahip olabilir.
Bu, birçok insanı sivilceyi evde doğal yollarla tedavi etmek için çarelere bakmaya sevk etti. Aslında, apılan bir çalışma da akne hastalarının % 77’sinin alternatif akne tedavilerini denediğini göstermektedir.
Birçok ev ilaçları bilimsel destekten yoksundur ve bunların etkinliği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Alternatif tedaviler arıyorsanız yine de deneyebileceğiniz seçenekler var. Bu makale sivilceler için evde rahatlıkla uygulayabileceğiniz 3 farklı çözümden bahsedeceğiz.

Sivilceye ne sebep olur?
Sivilce, cildinizdeki gözenekler yağ ve ölü deri hücreleriyle tıkandığında başlar. Her gözenek, sebum adı verilen yağlı bir madde üreten bir yağ bezine bağlıdır. Ekstra sebum, gözenekleri tıkayarak çeşitli bakterin büyümesine neden olabilir.
Beyaz kan hücreleriniz bu bakterilere saldırarak cilt iltihabına ve sivilceye yol açar. Bazı akne vakaları diğerlerinden daha şiddetlidir, ancak yaygın semptomlar arasında beyaz başlıklar, siyah noktalar ve sivilceler bulunur.
Aşağıdakiler dahil birçok faktör sivilce gelişimine katkıda bulunabilir:
- Genetik
- Diyet
- Stres hormonu
- Enfeksiyonlar
Standart klinik tedaviler sivilceyi azaltmada en etkilidir. Etkileri hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, evde tedavileri de deneyebilirsiniz.

1. Elma sirkesini uygulamak
Elma sirkesi, elma sirkesinden veya preslenmiş elmalardan süzülmemiş suyu fermente ederek yapılır. Diğer sirkeler gibi, birçok bakteri ve mantar türüyle savaşma yeteneği ile bilinir. Elma sirkesi, bakterileri öldürdüğü bilinen sitrik asit gibi organik asitler içerir.
Araştırmalar, başka bir organik asit olan süksinik asidin, bakterilerin neden olduğu iltihabı baskıladığını ve bunun da yara izini önleyebileceğini göstermiştir. Elma sirkesinde bulunan bir başka asit olan laktik asit de sivilce izlerinin görünümünü iyileştirebilir.
Elma sirkesinin bazı bileşenleri sivilceye yardımcı olabilirken, şu anda bu amaçla kullanımını destekleyen hiçbir kanıt yoktur. Bazı dermatologlar, cildi tahriş edebileceği için elma sirkesi kullanılmamasını tavsiye ederler.
Nasıl kullanılır?
- 1 ölçek elma sirkesi ve 3 ölçek suyu karıştırın (hassas ciltler için daha fazla su kullanın).
- Temizledikten sonra karışımı pamuk yardımıyla cilde nazikçe uygulayın.
- 5–20 saniye bekletin, suyla durulayın ve hafifçe vurun.
- Bu işlemi gerektiği kadar günde 1-2 kez tekrarlayın.
Cildinize elma sirkesi sürmenin yanıklara ve tahrişe neden olabileceğini unutmamak önemlidir. Denemeyi tercih ederseniz, az miktarda kullanın ve suyla seyreltin.

2. Bir çinko takviyesi almak
Çinko, hücre büyümesi, hormon üretimi, metabolizma ve bağışıklık fonksiyonu için önemli olan temel bir besindir. Akne için diğer doğal tedavilere kıyasla nispeten iyi çalışılmıştır.
Araştırmalar, sivilceleri olan kişilerin kanlarında berrak cilde sahip olanlara göre daha düşük çinko seviyelerine sahip olma eğiliminde olduğunu gösterir. Birkaç çalışma, ağızdan çinko almanın akneyi azaltmaya yardımcı olabileceğini de göstermiştir.
Elemental çinko, bileşikte bulunan çinko miktarını ifade eder. Çinko birçok formda mevcuttur ve çeşitli miktarlarda elementel çinko içerirler. Çinko oksit,% 80 ile en yüksek miktarda çinko elementi içerir. Önerilen güvenli çinko üst sınırı günde 40 mg’dır, bu nedenle bir tıp doktorunun gözetimi altında olmadığınız sürece bu miktarı aşmamak muhtemelen en iyisidir.
Çok fazla çinko almak mide ağrısı ve bağırsak tahrişi gibi olumsuz etkilere neden olabilir. Cilde çinko uygulamanın etkili olmadığı da unutulmamalıdır. Bunun nedeni çinkonun cilt tarafından etkili bir şekilde emilmemesi olabilir.

3. Bal ve tarçın maskesi yapmak
Bal ve tarçın, akneyi tetikleyen iki faktör olan bakterilerle savaşma ve iltihabı azaltma yeteneğine sahiptir. 2017 yılında yapılan bir araştırma, bal ve tarçın kabuğu özü kombinasyonunun bakterilere karşı antibakteriyel etkiler yarattığını buldu.
Bununla birlikte, bu bulgu mutlaka balın sivilceyi etkili bir şekilde tedavi ettiği anlamına gelmez. Bal ve tarçının anti-enflamatuar ve antibakteriyel özellikleri sivilceyi azaltabilirken, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylemektede yarar var.
Bal ve tarçın maskesi nasıl yapılır?
- 2 yemek kaşığı bal ve 1 çay kaşığı tarçını karıştırarak bir macun yapın.
- Temizledikten sonra maskeyi yüzünüze uygulayın ve 10-15 dakika bekletin.
- Maskeyi tamamen durulayın ve yüzünüzü kurulayın.

Sağlıklı günler dileriz ?