Soğuk Algınlığından Hızlıca Kurtulmanın 7 Yolu

0
401
soguk-alginliginden-hizlica-kurtulmanin-7-yolu

Soğuk algınlığı (nezle), grip virüslerinin neden olduğu viral bir enfeksiyondur. Dünyada her yerde görülen en yaygın enfeksiyondur. Aslında, farkında bile olmadan soğuk algınlığına yakalanmış olabilirsiniz. Çünkü neredeyse herkes bir zamanlar bu tür bir enfeksiyon geçirmiştir. Nezle hakkında bilmeniz gerekenleri annelik yolunda ailesi olarak sizin için derledik.

soguk-alginliginden-hizlica-kurtulmanin-7-yolu (1)
Görsel: Nezle Nedir?

Soğuk Algınlığı Nedir ve Nasıl Bulaşır?

Solunum yollarının şişmesine ve iltihaplanmasına neden olarak nefes almada zorluğa yol açan viral bir enfeksiyondur.

Bu enfeksiyon, enfekte bir kişiyle doğrudan temas veya havadaki kirli damlacıkların solunması yoluyla bulaşır. Ayrıca havadaki damlacıklar veya kontamine yüzeylerle temas yoluyla bulaşır. Bu damlacıklar giysiler, eller veya nesneler üzerinde de taşınabilir. Bir kişinin nezleye yakalanması için bu damlacıkları doğrudan soluması gerekmez. Bu yüzden sadece bu damlacıkların bulaştığı bir şeyle (kapı kolu gibi) temas etmesi yeterlidir.

Soğuk Algınlığının Kuluçka Süresi

Kuluçka süresi (enfeksiyon ile semptomların başlaması arasında geçen süre) genellikle yaklaşık 2 gündür. Ancak 10 güne kadar uzayabilir. Kuluçka süresi şunlara bağlıdır:

Hastalığınıza neden olan virüsün türü; bazı virüslerin semptomlara neden olması diğerlerinden daha uzun sürer. Bu da fark edilmeden önce yayılma olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Yaşınız: Genç insanlar yaşlı insanlara göre daha kısa kuluçka dönemine sahip olma eğilimindedir.

Daha önce bu tür bir enfeksiyon geçirip geçirmediğiniz: Bu, kuluçka süresini hızlandırır yada azaltır.

Soğuk Algınlığı (Grip) Belirtileri Nelerdir?

En yaygın belirtiler;

  • Burun tıkanıklığı,
  • Burun akıntısı, hapşırma,
  • Boğaz ağrısı ve baş ağrısıdır.

    soguk-alginliginden-hizlica-kurtulmanin-7-yolu (2)
    Görsel: Soğuk Algınlığının Belirtileri

Diğer belirtiler arasında ateş ve titreme, yorgunluk, iştahsızlık ve kas ağrıları yer alabilir. Belirtiler genellikle enfekte bir kişiye maruz kaldıktan 1-2 gün sonra ortaya çıkar ve tedavi olmaksızın 7-10 gün içinde düzelir. Ancak, başka bir hastalık veya ilaçlar (steroid tedavisi gibi) nedeniyle bağışıklık sisteminiz baskılanmışsa daha uzun sürebilir.

Soğuk Algınlığı (Grip) Kimlerde Görülür?

Soğuk algınlığı, buna neden olan bir virüs taşıyan biriyle temas eden herkes tarafından yaşanır. Tüm dünyada en sık görülen hastalıklardan biridir ve 200’den fazla farklı virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Bu hastalığın en yaygın nedeni, tüm nezlelerin yaklaşık %50’sine neden olan rinovirüstür. Koronavirüs, influenza virüsü ve diğerleri gibi diğer virüsler de buna neden olur. Ayrıca bu hastalığın insidansı kış aylarında, özellikle beş yaşın altındaki çocuklarda ve 65 yaşın üzerindeki yetişkinlerde artar.

Soğuk Algınlığına Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer bu hastalığa yakalandıysanız, kendinizi daha rahat hissetmek için yapmanız gereken birkaç şey vardır. Ancak bunların hiçbiri yüzde 100 etkili değildir. Bazı basit adımlar atarak hastalanma riskinizi azaltabilirsiniz:

  • Bol sıvı tüketin – günde en az 2 litre, tercihen sıcak içecekler;
  • Düzenli ama ölçülü beslenin;
  • Yeterince uyuyun ve dinlenin;
  • Sigara içmeyin;
  • Soğuk algınlığı olan insanlardan kaçının;
  • Kalabalık yerlerden ve dumanlı şehirlerden kaçının;

Özellikle halka açık yerleri (okullar, ofisler vb.) ziyaret ettikten sonra ellerinizi sık sık yıkayın.

Soğuk Algınlığının Tedavi Yolları

Soğuk algınlığına karşı evde alınabilecek önlemler vardır. Kendinizi daha iyi hissetmek için kendinize uygulayabileceğiniz birkaç yöntem bulunur. Bunları uygulamanız size iyi gelecek fakat öncesinde mutlaka doktora görünmelisiniz.

soguk-alginliginden-hizlica-kurtulmanin-7-yolu (3)
Görsel: Nezle Tedavi Yöntemleri

1. Yatakta Dinlenme

Soğuk algınlığı sırasında mümkün olduğunca uzanmak, dinlenmek ve uyumak gerekir. Bu, vücudun gücünü geri kazanmasına ve daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca hastalığınız ailenizden birine bulaştırmak istemezsiniz. Kendinize özel bir alan yaratıp orada hem dinlenmek hem de yatmak bulaştırma riskinizi de azaltacaktır.

2. Sıcak İçecekler İçmek

Çay veya limon suyu ile sıcak su gibi sıcak içecekler içmek, nezlenin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca sizi daha rahatlatır. Bu içecekleri tüketmeniz birçok uzman tarafından da öneriliyor. Fakat her şeyin fazlası zararlıdır. Bu yüzden, bir kerede çok fazla içmeyin aksi taktirde bulantı veya kusma gibi sorunlarla karşılaşmanız mümkündür. Bu da  sizi hastalığa karşı dirençli yapmaz ek rahatsızlıklar getirir.

3. Sıvı Tüketmek

Soğuk algınlığı geçirdiğinizde daha fazla su içmek önemlidir. Çünkü vücudunuzdaki toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur ve gece uyku sırasında ateşli terlemenin neden olduğu dehidrasyonu önler. Ayrıca portakal suyu veya ananas suyu gibi C vitamini açısından zengin meyve suları içmelisiniz. Çünkü bunlar bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve soğuk algınlığına neden olan virüslerle savaşmaya yardımcı olur. Soğuk algınlığı sırasında süt içmekten kaçınmalısınız çünkü yüksek süt şekeri içeriği (laktoz) nedeniyle kabızlığa neden olarak ishali daha da kötüleşir.

4. Doktorlar Tarafından Reçete Edilen İlaçları Almak

Doktorlar, burun tıkanıklığı veya boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığının belirli semptomlarını tedavi etmek için ilaç yazabilirler.

Soğuk Algınlığı Genel Görüş

Artık nezleden nasıl kurtulacağınızı bildiğinize göre, biraz uyumanız ve meditasyon yapmanız çok önemlidir. Dinlendiğinizde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Ilık bir banyo veya uzun bir duş ile rahatlamak için biraz zaman bulun. Bu vücudunuzun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır. Hastayken kendinize iyi bakmalısınız ki işten izin almanıza gerek kalmasın. Bu adımları takip eder ve tekrar yakalanmadığınızdan emin olursanız, endişelenecek bir şeyiniz olmayacaktır. Umarım bu liste tedavi olma çabalarınızda size yardımcı olur. Yüzünüze dokunmaktan kaçınmak ve ellerinizi sık sık yıkamak gibi önleyici tedbirler alarak kendinizi hasta olmaktan koruyabilirsiniz.

Kaynaklar

https://www.medicalpark.com.tr/soguk-alginligi-nezle-nedir-tedavisi-nasil-yapilir/hg-1903

https://www.sabah.com.tr/galeri/yasam/gripten-cok-cabuk-kurtulma-yollari

http://www.yeditepehastanesi.com.tr/gribi-daha-rahat-atlatmanin-yollari

https://www.camhotel.com.tr/blog/soguk-alginligi-nasil-gecer/