Stres kırığı hakkında her şey… Virüsün yayılmasıyla ilgili endişeler nedeniyle evde daha fazla zaman geçirenler egzersiz terapisi arayışında bulundular. Bununla birlikte, uzun bir hareketsizlik döneminden sonra kontrolsüz egzersiz, “stres kırığı” problemine, yani sporcu hastalığına neden olabilir!
Fizyoterapist uzmanlar, Stres kırılmalarını önlemek için doğru beslenmeye, doğru ayakkabı seçimine ve ekipman kullanımına ihtiyaç olduğunu, iyi bir zeminde egzersiz yapmalı ve egzersiz yoğunluğunu uygun şekilde ayarlanması gerektiğini belirtirler. Oturma odasında veya egzersiz merkezinde egzersiz yapmaya başlamak, ancak uzun süre hareketsizlikten sonra kontrolsüz egzersiz, kemiklerdeki küçük çatlaklarla kendini gösteren stres olmak üzere sağlık sorunlarına neden olabilir.

En önemli faktör doğru ayakkabı seçimi
Stres kırıkları özellikle sporcularda, sıklıkla yüksek topuklu ayakkabı giyen kadınlarda, koşucularda ve uzun süre yürüyen kişilerde kemik sağlığını tehdit eder. Fizyoterapist uzmanlar, ayakkabı seçiminin kemik sağlığında önemli bir faktör olduğuna dikkat çekerek, Stres kırıklarının oluşumu anatomi, biyomekanik, hormonal nedenler gibi birçok parametreye bağlı olduğunu belirtmektedirler. Nedeni incelenirken kas-iskelet sistemi hastalıkları, biyolojik mekanik gibi birçok parametreye bağlıdır.
Deformite, fiziksel sağlık düzeyi, uyku, cinsiyet, beslenme, sigara ve içme alışkanlıkları ile birlikte genetik özelliklerin etkili olduğu, ayrıca antrenman programı ve sıklığındaki değişiklikler, uygun olmayan ekipman kullanımı, uygunsuz mekanlar da stres kırığı riskini artırır. Kadınlarda stres kırığı görülme sıklığı erkeklere göre daha fazladır. Ayrıca osteoporoz, uzun süreli kortizon kullanımı, romatolojik hastalıklar, tiroit hastalığı, diyabet, karaciğer hastalığı olan kişilerde stres kırığı oluşma riski bu hastalığı olmayan kişilere oranla daha yüksek olduğunu belirtmekte fayda var.

D vitamini ve kalsiyum takviyesi önemli
Uzmanlar, stres kırıklarının erken dönemde röntgenlerde görülmediğini belirterek, bu nedenle erken teşhis için MRG yapılması gerekmektedir. Ayrıca tedavi sırasında D vitamini ve kalsiyum takviyesi alınabilir. Doktor tavsiyesi ile kısa süreli -term fiksasyon gereklidir. Stres kırığının derecesine göre korse yapılabilir. Erken dönem amaç ağrıyı gidermek ve şişliği azaltmaktır.
Bu aşamada eklem aralığı egzersizleri ve germe egzersizleri,kontrast banyo uygulaması, soğuk kompres, on dakika, aralıklı ultrason, manyetik alan tedavisi uygulanabilir. Sürekli olarak işlem sırasında egzersiz, denge ve koordinasyon güçlendirilmelidir. Proprioseptif eğitim araştırmaları yapılmalıdır. Doktor tavsiyesi ile D vitamini ve kalsiyum takviyesi alınabilir.

Korona Virüs Karantinasında Evde Yapılabilecek Egzersizler
Evde kalmak corona virüsün yayılmasını yavaşlatabilir ve aşırı fiziksel uzaklaşma bir kişinin enfeksiyona yakalanmasını önleyebilir. Bununla birlikte, enfeksiyonun yayılmasını yavaşlatmak, bir fitness rutininden vazgeçmek anlamına gelmez. İnsanlar evde bol miktarda egzersiz yapabilirler.
Spor salonları kapılarını kapatmış olabilir, ancak korona virüs karantinasında evde yapılabilecek egzersizler konusunda sizler için biz buradayız.
Yoga
Yoğun stres ve belirsizlik döneminde, yoganın yavaş hareketi ve kontrollü solunumu kaygıyı hafifletebilir ve fiziksel gerginliğe yardımcı olabilir. Şu basit yoga hareketlerini deneyin:
- Dizler göğsün ve gövdenin altında bükülmüş ve baş aşağı olacak şekilde başlayın.
- Bacakları uzatın ve aşağı doğru bakan bacak aranızın içine doğru yukarı itin. Kalçalar havada olmalı, böylece vücut ters bir V oluşturur.
- Bir bacağı eller arasında, ayağı düz, diz bükülmüş ve eller ayağın her iki yanında olacak şekilde öne getirin.
- Üst gövdeyi ve kolları kaldırın, arka bacağınızı düzeltin ve arka ayağı 45 derecelik bir açıyla döndürün.
- Bir kolu vücudun arkasına ve bir kolunu önüne uzatın. Gerin ve derin nefes alın.
- Yanları değiştirerek tüm sekansı tekrarlayın.

Vücut Ağırlığı Egzersizleri
Vücut ağırlığı egzersizleri, pahalı spor salonu ekipmanlarıyla aynı faydaların çoğunu sunar. Şu basit egzersizleri deneyin:
- Squat: Giderek daha fazla tekrar ve set için çalışarak 2-3 set squat yapın. Ayakta başlayın, sonra kalçaları geri bırakın ve dizleri oturma pozisyonuna bükün. Bazı insanlar dizlerinin arasında bir top ile bu egzersizi daha kolay bulurlar.
- Lunge: Bir bacağınızla uzun bir adım atın ve her iki dizinizi bükerek ön dizin ayak parmaklarını geçmemesini sağlayın. Diğer tarafta tekrarlayın. Geriye doğru bir adımla başlayan ters lunge ve bir tarafa bir adımla başlayan yan lunge, bazı insanlar için daha kolaydır.
Günlük hareket, germe ve fiziksel ve zihinsel olarak iyi hissettiren herhangi bir fiziksel aktivite taahhüdü, karantina birkaç ay sürse bile insanların aktif kalmasına ve formda kalmasına yardımcı olabilir.
Sağlıklı günler dileriz 😊