Sporun yaşlanmaya etkisi her ne kadar tartışmaların odağında olsa da aslında çoğu uzmanın da belirttiği çalışmalar neticesinde olumlu etkisin olduğu keşfedilmiştir.
Singapur, önümüzdeki on yıllarda hızla yaşlanan bir nüfus için hazırlanıyor ve buradaki sağlık tesislerinin genişlemesi ve yaşa bağlı hastalıkların tedavisinde öngörülen artışı karşılaması planlanıyor. Yaşlanma, insanlarda genellikle göz korkutucu olabilmektedir.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, hiç kimse hareket kabiliyetinde, genel sağlığında veya bilişsel süreçleri konusunda herhangi bir endişeye kapılmıyorken sorun daha çok fiziksel ve dış görünüm bakımından değerlendiriliyor. Egzersiz yapmanın ve aktif bir yaşam tarzı sürdürmenin uzun zamandır yaşlanma sürecini geciktirdiği ve kişinin en iyi fiziksel ve zihinsel sağlığında kalmasına yardımcı olduğu varsayılıyor. Peki bilimsel çalışmalar bu konuda neler söylüyor?

Sporun Yaşlanmayı Yavaşlatmasının Arkasındaki Bilim
Egzersiz ve uzun ömür arasında genel bir bağlantı artışı olduğunu tahmin etmek zor değil aslında. Yeni araştırma bu ilişkiye şöyle bir açıklama getiriyor: egzersiz, bağışıklık sistemimizin gençliğini ve etkinliğini koruyor. İngiliz çalışmaları, fiziksel olarak aktif yaşlılarda timuslarının (bağışıklık T hücrelerini oluşturmaktan sorumlu organ) boyutunun aktif olmayan insanlara göre önemli ölçüde daha büyük olduğunu buldu.
Aslında timuslarının boyutu ve T hücrelerinin üretilme hızı çok daha genç insanlarla karşılaştırılabilirdi! Öyleyse, yaşlandığımızda egzersiz yapmaya başlamalı mıyız? Cevap hayır, bunun yerine, yeni araştırmanın sonuçları yaşam boyu egzersizin önemine işaret ediyor, tabi siz yine de her zaman vücudunuzu aktif tutun.
Timusumuz, 20’li yaşlarımızın başlarına geldiğimizde küçülmeye başlar, bu da düzenli olarak en kısa sürede egzersiz yapmaya nasıl başlamamız gerektiğinin büyük bir göstergesidir. Düzenli egzersizden elde ettiğimiz tek şey daha güçlü bir bağışıklık değildir; akıl sağlığımız için de faydalıdır!
Düzenli Egzersiz ve Gelişmiş Beyin İşlevi Arasındaki Bağlantı
Yaşlanmanın en korkunç yan etkilerinden biri, bunama veya Alzheimer gibi durumların meydana gelme olasılığıdır. Tanıdığınız herkesi ve hatta kendi kimliğinizi unutmak fikri son derece korkutucu, özellikle de beynimizin dejenerasyonunu gerçekten kontrol edemediğimiz için… Düzenli egzersizin beynimizin bilişsel ve yürütme işlevlerini, psikomotor hızını ve hafızasını iyileştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Bu beyin işlevlerindeki azalma bunama ile bağlantılıdır, bu nedenle yaşamınız boyunca düzenli egzersiz yapmak, zihinsel sağlığınızı yerinde tutmak ve demans olasılığını yatıştırmak için uzun bir yol kat edecektir. Egzersizin zihinsel sağlığınız üzerindeki faydaları 20’li yaşların ortalarından itibaren başlayabilir.
Bir Amerikan araştırması, düzenli olarak egzersiz yapan kişilerin hafıza testlerinde önemli ölçüde daha iyi performans gösterdiğini, yürütme işlevleri üzerinde daha yüksek kontrole sahip olduklarını ve düşünceleri ile hareketleri arasında güçlü bir psikomotor ilişkiye sahip olduklarını buldu.

Egzersiz Yapmaya Başlamadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken Önemli Şeyler
Sporun yaşlanmaya etkisi bakımından egzersizin, beden ve zihninizin sağlığını koruyabileceği ve olabildiğince genç tutacağı açıktır. Ancak doğrudan günlük egzersiz rutinlerine atlamadan önce, aktif bir yaşam tarzına geçişi kolaylaştırmaya yardımcı olacak bazı önemli noktalar var. İşte bunlardan bazıları;
-
Aşamalı, kademeli geçiş
Ne kadar uzun süre egzersiz yapmazsanız, başlangıçta o kadar yavaş yapmalısınız. Pek çok insan egzersiz yapmayı reddediyor çünkü bunu sonsuza dek yapmadıklarını ve şimdi başlamak için çok yaşlı olduklarını düşünüyorlar. Bu hiç de doğru değil! Bununla birlikte, daha büyük bir yaşta başlamak, büyük olasılıkla daha zayıf bir aerobik tabana sahip olacağınız anlamına gelir, bu nedenle onu yavaş ve sabit tutmanız ve daha düşük yoğunluklu aerobik egzersizlerle başlamanız gerekir.
-
Güvenli sınırları koruyun
Yaralanmalar umursamazlıkla el ele gider, bu yüzden sınırlarınızı abartmadığınızdan ve sizin için fazla şiddetli egzersizler yapmadığınızdan emin olun. Denge veya kuvvet antrenmanı olsun, sizin için en uygun antrenman türleri konusunda size tavsiyelerde bulunacak bir doktora veya kişisel antrenöre danışmak en iyisidir.

-
Basit tutun
Butik bir spor salonunda pahalı paketlere kaydolmanız veya evinize eksiksiz bir egzersiz ekipmanı seti takmanız gerekmez. Egzersizin süslü veya ayrıntılı olması gerekmez; sahil boyunca koşmak veya düzenli olarak merdiven çıkmak gibi basit aktiviteler yeterince iyi bir başlangıçtır. Ayrıca, birçok günlük nesne, iyi derme çatma egzersiz ekipmanı da yapabilir! Büyük stadyum koltukları triceps dipleri için iyi bir yer olabilir ve sıradan içecek kartonları verimli derme çatma ağırlıkları sağlayabilir.
-
Geçmişi şimdiki zamanla karşılaştırmayın
Pek çok insanın yaptığı bir hata, mevcut zindelik seviyelerini genç benlikleriyle kıyaslamaktır. Çoğumuz eskisi kadar hızlı ya da güçlü olamayız. Sınırlarınızı güvenle zorlamanın hiçbir sakıncası olmasa da vücudunuzun yıllar içinde nasıl değiştiğini anlamak önemlidir. Bunun yerine, vücudunuzun şu anda yararlanacağı aktivite seviyesi genç bir insanınki ile aynı olmadığından güncel olana odaklanın.
Zinde kalmak ve sporun yaşlanmanızı geciktirmesini istiyorsanız yapmanı gereken belli rutinde aktif bir yaşam tarzını benimsemek, bundan sonrasında gerek dış görünümünüz gerekse zihinsel sağlığınız hemen etkiyi gösterecektir, sağlıklı günler dileriz ?
Bu makalemizilginizi çekebilir: Hamilelikte spor yapılır mı?