Tokluk hissi yaratıp iştahı kesmek hemen hemen herkesin hayalidir. Bir besinin tokluk sağlayabilmesi için lif oranının yüksek olması, sindirimin uzun sürmesi, mide ve bağırsaklarda daha çok kalması veya protein içeriğinin yüksek olması gerekir. Peki, hangi besinleri tüketerek iştahımızı kontrol altına alabiliriz?

İştah artması ya da azalması yetersiz ve dengesiz beslenmekten kaynaklanan önemli bir sorundur. Örneğin iki öğün arası çok uzun tutulduğunda ve uzun süre yemek yenilmediğinde vücut aşırı aç kaldığı için kan şekeri ve insülin dengesi bozulur. Bunun neticesi olarak sofraya ilk oturuşta ihtiyacınız olandan daha fazla yemek yersiniz. İhtiyaçtan fazla yenilen yemek, yemek sonrası kan şekeri seviyesinin daha hızlı düşmesine ve kısa bir süre sonra tekrar açlık hissetmenize neden olur. Peki, bu durumu yaşamamak için hangi besinler iştahımızı kontrol altına almamızda yardımcı olur?
Tokluk Hissi Yaratıp İştahı Kesen 5 Faydalı Besin:
1-Yeşil Çay
Çoğunlukla yemek sonrasında veya ara öğünlerde içilen yeşil çay iştahın açılmasına sebep olan hormonların salgılanmasını baskılar. Yeşil çay antioksidanlar açısından oldukça zengin olmakla beraber amino asitler, enzimler ve polifenoller gibi fitokimyasallar içerir. Ayrıca B vitaminleri, folat, manganez, potasyum, magnezyum ve kafeinden oluşur. Yeşil çayın sağlığa faydaları saymakla bitmezken güzellik rutinindeki yeri de oldukça önemlidir.
Siyah ve yeşil çayın üretildiği bitki aynı bitkidir. Yeşil çayı siyah çaydan ayıran özelliği çok fazla işleme tabi tutulmamasıdır. Çok fazla işleme tutulmayan yeşil çay fermantasyona uğramaz. Siyah çay fazla işleme tabi tutulur fermantasyona uğrar ve en önemli özelliği olan antioksidan niteliğini kaybeder. Yeşil çayın gün içerisinde birkaç bardak içilmesi mümkündür. İçeriğinde var olan insan sağlığına katkısı olan birçok önemli maddeye sahip olan yeşil çayın kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli husus sıcak olarak kullanılmamasıdır.
2-Yumurta
Vücuda alındığında yüzde yüz vücut proteinlerine dönüşebilen en kaliteli, örnek dediğimiz protein kaynağıdır. Sabah kahvaltıda tüketildiğiniz takdirde gün içinde uzun süre tokluk sağlar.
3-Yulaf
Lif içeriği yüksek olduğundan sindirimi uzun sürer, bu sayede süre tokluk sağlayarak iştahı azaltır. Yulaf, zengin besin değerleri, uzun süre tok tutması ve sağlığa faydaları nedeniyle günümüzün popüler besinleri arasında yer alıyor. Sağlıklı ve lezzetli yiyecekler hazırlamak isteyenlerin birinci tercihi olan yulaf, tatlı ya da tuzlu tariflerde rahatlıkla kullanılabiliyor. Yulaf (Avena sativa), tohumları için yetiştirilen bir tarım bitkisidir. Dünya tahıl üretim istatistiklerinde buğday, mısır, pirinç, arpa ve sorgumdan sonra altıncı sırada yer almaktadır. Yulaf saf haliyle glüten içermeyen bir tahıldır. Eğer üretildiği ortamda glütenli bir besinle teması olursa glütensiz olma özelliğini kaybetmektedir. Yulaftan elde edilen yulaf sütü bitkisel süt kaynakları arasında yer almaktadır.
Yulaf ezmesi çözünür lif bakımından zengindir, yapısında bulunan düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir ve sağlıklı miktarda protein içerir, böylelikle öğle yemeğine kadar tatmin edici şekilde tok hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca, düşük glisemik indeksli (GI) bir besindir ve araştırmalar, egzersiz yapmadan önce düşük GI içerikli yemek yemenin daha fazla yağ yakmanıza yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

4-Badem, Ceviz, Fındık
Vitamin, mineral ve lif içeriği oldukça zengin olan yağlı tohumlardır. Yüksek yağ içeriği sayesinde mide boşalmasını geciktirerek tokluk sağlarlar. Ancak yüksek kalorileri içerdikleri için dikkatli tüketilmeliler. Kuruyemişlerin vücudumuz için iyi olan doymamış yağlar açısından zengin olduğunu biliyoruz. Peki, toplumumuzda çok yaygın olan kronik yorgunluğa iyi geldiğini ve yorgunluğu gideren besinlerin badem olduğunu biliyor muydunuz?
Bazı maddeler insan işlevi için gereklidir. Bunlardan biri de magnezyumdur. Bademdeki yüksek magnezyum içeriği vücut yorgunluğunu giderebilir ve kasların normal işlevini etkili bir şekilde yerine getirebilir. Kalsiyum-potasyum dengesini sağlar ve işlevini artır. Elektrolit ve su dengesi sağlar. Kortizol seviyelerini (stres hormonlarımızdan biri) kontrol altında tutar. Badem, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) adı verilen kötü kolesterolü düşürerek kilo kontrolüne yardımcı olur ve böylece kardiyovasküler hastalık insidansımızı azaltır. Özellikle kalp damar hastalığı olan kişiler 1 porsiyon (günde 10-15 dilim çiğ badem) tüketmelidir.
5-Tarçın
Birlikte tüketildiği besinin glisemik indeksini düşürerek tokluk sağlayıcı özellik gösterir. Bazen gece içilen ara öğünde sütün üzerini kaplayarak bazen de meyvelere eşlik ederek tatlı krizlerinin önünü kesmeye yardımcı olur. Tarçın, uzun yıllar bitkisel ilaç olarak kullanılmıştır. Tarihte bilinen en eski baharatlardan biridir. Tarçının bilinmeyen muhteşem ötesi faydalarını sizler için derledik. Elmalı tarçınlı detoksu ile hem kilo verebilir hem de daha iyi hissedebilirsiniz. Tarçında değişik düzeyde ortalama olarak 72 farklı bileşik tespit edilmiştir. Piyasada genel olarak Çin tarçını ve Seylan tarçını olmak üzere iki tür tarçın bulunur.
Sağlıklı günler dileriz 😊