Kedilerin dışkılarında toksoplazmozis hastalığına yol açan toksoplazma gondi paraziti olabilir. Kedi dışkısından başka toksoplazma iyi pişirilmemiş veya iyi yıkanmamış et, sebze ve meyvelerden bulaşabilir. Kedi besleyenler veya daha önce toksoplazma ile karşılaşanlar toksoplazmaya karşı immünite geliştirdikleri için gebelikte tekrar sorun ile karşılaşmazlar. Peki, Toksoplazmozis hamileliği nasıl etkiler?

Toksoplazmozis semptomları
- Yorgunluk
- Ateş
- Lenf nodlarında şişlik
- Bazen hiç bulgu vermeyebilir.
Toksoplazmozis hamileliği nasıl etkiler?
Daha önce toksoplazmozis geçirmemiş kadınlar gebelikte hastalanırlarsa bebekte enfeksiyon gelişir. Eğer 10.-24. haftalarda toksoplazmozis olursa %5-6 olasılıkla bebekte ciddi sorunlar gelişir. Toksoplazmozis sonucunda erken doğum, düşük doğum ağırlığı, ateş, sarılık, retina (göz) sorunları, zeka geriliği, konvülzyon, ve beyinde kalsifikasyon (kireçlenme)görülür. 3. trimesterde bebeğe enfeksiyon bulaşma ihtimali artar ancak bebekte oluşturacağı hasar azalır.
Toksoplazmozisten korunma
- Kedi dışkılarından uzak durulmalı
- Kedi besleniyorsa çiğ et verilmemeli
- Çiğ et ve kedi ile temas olursa bol su ile eller yıkanmalı
- Yemekler iyi pişmiş olmalı
- Hijyen koşullarına uyulmalı
Toksoplazmozis tanısı
Kan testi ile daha önceden toksoplazmozis geçirilip geçirilmediği anlaşılır. Eğer gebelik sırasında toksoplazmozis devam ediyorsa bebeğin risklerini azaltmak için antibiyotik tedavisine devam edilmelidir.

Gebelikte yatak istirahatı sebebi
- Yüksek tansiyon (preeklampsi ve eklampsi)
- Rahim ağzı değişiklikleri ( servikal yetmezlik, servikal dilatasyon)
- Vajinal kanama
- Erken doğum eylemi
- İkiz
- Gebelik kaybı ve prematür doğum hikayesi
- Bebek gelişim geriliği
- Plasental komplikasyonlar (plasenta abruptia, plasenta previa ve plasenta akreata)
Çoğu zaman yatak istirahatı gebenin normale dönmesini yardımcı olur. Yüksek tansiyonda yatak istirahatı stresi azaltarak kan basıncının düşmesine yardımcı olur. İş, aktivite, ağırlık kaldırma ve egzersiz bazı durumları kötüleştirip veya ortaya çıkmasına neden olur.
Yatak istirahatı özellikle sola doğru yatma bebeğe ve vücuda giden kan miktarını arttırıp dolaşımı rahatlatır. Ayrıca bacakları ve dizleri karına doğru çekip bacak arasına yastık koymak uygun olur. Sırt üstü yatarken beli yastıkla desteklemek gerekir.
Gebelikte yatak istirahatı sorunlarını azaltmak için yapılması gerekenler
Yatak istirahatı kaslarda zayıflık ve eklemlerde ağrı oluşturur. Uzun süre yatmak ayrıca kan dolaşımını azaltır. Uzun süre yatmak gerektiğinde bir yandan diğerine dönmek kaslar üzerindeki basıncı azaltarak kasları uyarır. Egzersiz kan dolaşımı için önemlidir. Yatarken yapılabilecek bazı egzersizler:
- Stres topu sıkma
- Eller ve ayaklarla yatağa baskı uygulama
- Ayak ve ellerle daireler çizme
- Kol ve bacak kaslarını germe ve uzatma
Egzersiz yaparken karın kasları kullanılmamalıdır.
Gebelikte vajinal kanama neden olur?
Vajinal kanama çoğunlukla gebeliğin ilk 3 ayında olur ve her zaman bir problem habercisi değildir. Ancak 2. ve 3. trimesterde olan kanamalar çoğunlukla bir komplikasyonun sonucunda olur. Gebelikte vajinal kanama gerçekleşmesi bir çok anne adayını korkutabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuza başvurmalısınız.
Kanama ile ilgili bazı temel şeylerin bilinmesi gerekir:
- Kanama olduğunda mutlaka miktarı bir ped yardımı ile takip edilmeli. Ne kadar ve hangi tip kanama olduğu bilinmeli.
- Kesinlikle tampon yada vajen içine başka bir şey yerleştirilmemeli, vajinal duş yapılmamalı ve cinsel ilişkiye girilmemeli
- Mutlaka doktora haber verilmeli

Gebelikte vajinal kanama neden olur?
Gebeliğin ilk yarısında kanama sıklığı %20-30 oranında olur. Düşük, dış gebelik ve mol gebeliği dışında kanama olabilir. Bu sebepler:
1. İmplantasyon kanaması
Bebeğin rahim içine yerleşme kanaması Muhtemel döllenmeden 10-12 gün sonra olur. Bazen çok az bazen de adet kanamasına benzer olabilir. Bu kanama nedeniyle kadınlar gebe olduğunun farkına varmayabilir.
2. Enfeksiyon
Vajen yada idrar yollarındaki enfeksiyon nedeniyle kanama olabilir.
3. İlişki sonrası
Özellikle rahim ağzı yarası olan kadınlarda olabilir.
4. Düşük
Kanama düşüğün belirtisi olabilir ancak kanama sonrası hemen düşük olacak anlamına gelmez. Erken gebelikte normal gebeliklerin %20-30 unda kanama görülmektetir. Bu dönemde kanaması olan kadınların yarısında düşük görülmez. Yaklaşık bütün gebeliklerin %15-20 si düşükle sonuçlanır ve çoğunluğu ilk 8 haftada fazla olmak üzere 12 haftaya kadar olur.
Düşük bulguları
- Vajinal kanama
- Kasıkta kramp gibi ağrı (adet sancısından daha kuvvetli)
- Vajenden parça gelmesi
Düşüklerin çoğunluğu önlenemez ve en önemli sebep bebeğin sakat olması. Düşük daha sonra sağlıklı bebek olmayacağı veya sizin anormal olduğunuz anlamına gelmez.
5. Dış gebelik
Dış gebelik rahim dışında bir yerde gebelik olması. Dış gebeliklerin çoğu tüplerde olur. Dış gebelik olasılığı 60 gebelikte 1’dir.
Sağlıklı günler dileriz 😊