Tüp bebek sahibi olmak isteyen ve bu tedaviyi almaya karar veren çiftler büyük bir heyecanla sürecin başlamasını bekler. Bu süreç genel olarak izlenecek yollara göre belirli protokollerle belirlenir. Hastanın özelliklerine göre her türlü uyum sağlanabilse de tedavideki asıl amaç anne adaylarından yeterli sayıda olgun yumurta elde edilip bunların laboratuvar ortamında döllenmesini sağlamaktadır.

Bu yöntemle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bazı konulara dikkat etmesi ve bunlara göre hareket etmesi gerekir. Çocuk sahibi olmak isteyen her iki taraf da tedavinin daha başarılı geçmesi için ellerinden geleni yapmalıdır. Bu tedavi çoğu zaman başarılıdır, fakat istenilen sonuç alınmadığı zamanlar da olabilmektedir. Çiftlerin tedaviyi almak istedikleri andan itibaren tedaviye kadar yapılması gerekenlere özen göstermelidirler.
Tüp bebek tedavisinde her aşama büyük önem taşır. Tedavi olunacak laboratuvarın donanım ve deneyimi çok önemlidir. Bu yüzden sahip olunan sperm ve yumurtalıkların önemi kadar bunların işlem göreceği ortamın kalitesi de oldukça önemlidir.
Kullanılan ilaçlar, destek takviyeleri ne kadar iyi ve kaliteli olsa da hak vereceğiniz gibi bu tedavide en önemli etken sperm ve yumurtanın ne kadar iyi üretim yapabilmesidir. Bu da tüp bebek tedavisine başlamadan önce bu konuda ne gibi iyileştirmeler yapabiliriz sorusunu getiriyor akıllara.

Bireylerin vücudunda yumurta ve sperm üretimlerine engel veya belli aşamalarda kötü etkileyen faktörler olabilir. Örneğin kalıtsal sorunların yanı sıra alınan gıdaların da etkisi olabilir. Yaşanılan çevre özellikleri veya vücudun maruz kaldığı kimyasal ve fiziksel faktörler de bu tedavi için oldukça etkilidir. Bu gibi etkenler üreme kalitesinde ve gebelik sürecinin başarısında önemli yere sahiptir.
Çiftlerin tüp bebek tedavisine hazırlıkları büyük önem taşısa da özellikle anne adaylarının sayacağımız bazı hususlara dikkat etmesi gereklidir:
Kilo Kontrolü
Vücut kitle endeksi yüksek olan bireylerde kilo verilmesi için bir teşvik niteliğinde çalışmalar yapılmalıdır ve vücut kitle endeksinin 30 ve altı olacak şekilde hedeflenmesi gerekir. Tersi durumlarda ise hastaların aşırı zayıf olması sorun yaratabilir. Uzman doktorlar kontrolünde gerekli testler yapıldıktan sonra sağlıklı kiloya ulaşması gereklidir.

Spor
Yüzme veya yoga tarzında egzersizler yapılabilir. Ağır olmamak şartıyla, buradaki amaç vücudun egzersiz kapasitesini arttırıp kan dolaşımını düzenlemektir. Aynı zamanda kilo kontrolüne destek verilir. Ağır egzersizden kaçınılmalıdır. Tedavinin yumurta gelişim aşaması başladıktan sonra karın içi basıncı artıran hareketlerden de kaçınılmalıdır.

Yeterli Beslenme
Gerekli beslenme değişiklikleri kontrol altında olmalıdır. Yapılan araştırmalarda Akdeniz tarzı beslenme denilen beslenmenin yumurtalıkların üzerinde olumlu etkisine rastlanmıştır. Katkı maddesi içeren ambalajlı hazır ürünlerden uzak durulmalıdır. Yeterli su alımı mutlaka takip edilmelidir çok önemlidir.

D Vitamini
D vitaminin üreme sağlığı üzerindeki etkisi araştırmalar sonucu son yıllarla beraber daha çok belirlenmiştir. D vitamini eksikliği süreç öncesi giderilmelidir. Gebelik öncesi testler yapılarak diğer vitamin eksikliklerinin de gebeliğe hazırlanılan bu dönemde giderilmesi gereklidir.
Kimyasal Maddeler
Kimyasal maddelere maruziyet düzeyi en az seviyeye indirilmelidir. Bireyin kimyasala maruz kalması çok tehlikeli ve zararlıdır. Bu konu da özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Çünkü kimyasal deyince akla oto sanayi, boya sektöründe kullanılan ve herkesin hemfikir olduğu zararlar geliyor. Aslında en önemli olan kimyasala mazur kalma olayları en çok da günlük hayatımızda geliyor başımıza. Her gün kullanılan temizlik malzemeleri (çamaşır suyu, deterjan, tuz ruhu ve benzeri), ve amonyak en çok maruz kalınan kimyasallar olarak sayabiliriz. Birçok zaman önemsiz gibi gelse de bu kimyasallara elimizden geldiğince maruz kalmamalıyız. Bu maddelerin kullanması sınırlandırılmalı ve en aza indirilmelidir.
Kafein Tüketimi
Kahve tüketimi de sınırlandırılmalıdır çünkü aşırı kafein alan vücudun doğurganlık açısından olumsuz etkiler yarattığı bilinmektedir. Çay, kahve, gazlı içecek, enerji içecekleri bırakılmalı, sigara ve benzer tütün ürünleri ve alkol kullanımının hem kadın hem de erkek için kaçınılması gereken önemli bir faktör olduğu bilinmelidir.

Bahsettiğimiz bu yaşam tarzı değişikliklerine giderek vücutta hormonlarda ve üremede olumlu etkiler görebilmek oldukça mümkündür. Bu gibi büyük değişikliklere gitmek başta zor olabilir fakat bireylerin psikolojik olarak rahatlaması ve önyargılarını ortadan kaldırması çok önemlidir. Bu konuda hastaların ailesinin ve yakın çevresinin desteği büyük önem arz eder.
Annelik Yolunda ekibi olarak, kendinize ve sağlığınıza dikkat etmenizi temenni eder, mutlu günler dileriz!
Kaynaklar:
Görsel Kaynak: https://www.serifedikayak.com/izmir-tup-bebek-doktoru-nedir.html