Çiftlerin bir yıl süre ile düzenli ve korunmasız bir şekilde cinsel ilişkiye girmelerine rağmen hamilelik durumu meydana gelmemesi halinde tüp bebek tedavisi devreye girmektedir. Anne adaylarının 35 yaşından büyük olması durumunda hamile kalma süresi 6 ay olarak kabul edilmektedir. Bu durumun en temel sebebi, anne adayının yaşının ilerlemesine bağlı olarak hamilelik şansının düşmesidir.

Kadın ve erkeğe ait olan üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi ile hamileliğin sağlandığı tüp bebek tedavisinde oldukça merak edilen sorulardan biri de “Tüp bebek tedavisi gören kişiler normal doğum yapabilir mi?” şeklindedir. Annelik Yolunda ekibi olarak bu yazımızda sizlere hem tüp bebek tedavisinden bahsedeceğiz hem de bu sorunun cevabına yanıtlar arayacağız.
Tüp Bebek Nedir?
Doğal yollar ile hamileliğin sağlanabilmesi için kadın vücudunda üreme sistemlerinin yanı sıra hormonların ve pek çok organın birbirleri ile uyum içinde çalışması gereklidir. İlk olarak beyinde yer alan hipotalamus, salgıladığı hormonlar ile yine beyinde yer alan hipofiz bezini uyarmaktadır. Uyarılan hipofiz bezi, LH ve FSH hormonlarını salgılamaktadır.

LH ve FSH hormonları, kan dolaşımı aracılığı ile yumurtalıklara ulaşmaktadır. Yumurtalıklarda bulunan foliküllerin bir kısmı olgunlaşma sürecine girmektedir. Olgunlaşan yumurtaların çatlaması ile birlikte en sağlıklı olan yumurta, yumurtalıklar ile rahim arasında bir kanal görevi gören fallopi tüplerine aktarılmaktadır. Fallopi tüplerinden rahme doğru ilerleyen yumurtanın yaşam süresi genel olarak 24 saat ile sınırlıdır, fakat sperm hücresi, kadın vücudunda 4 ya da 5 gün kadar canlı bir şekilde kalabilmektedir.
Dolasıyla yumurtalamadan önce ya da yumurtlama esnasında cinsel ilişkiye girilmesi durumunda döllenme sağlanabilmektedir. Döllenen yumurta, rahme ulaştığı zaman yumurta folikülünün salgıladığı östrojen hormonu sayesinde kalınlaşan rahim duvarına tutunmaktadır ve böylelikle hamilelik süreci başlamış olur. Bu süreç içerisinde kadın ya da erkeğe ait olan üreme ile ilişkili farklı problemler ortaya çıkabilmektedir.
Bu durumda çiftler, tüp bebek tedavi yöntemi ile bebek sahibi olabilmektedirler. Tüp bebek, intertilite tanısı koyulmuş olan çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlayan üreme yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Tüp bebek tedavisi, kadın yumurtasının erkek üreme hücresi olan sperm ile laboratuvar ortamında döllenmesi işlemidir. Sperm ile döllenen yumurta rahme tekrardan yerleştirilmektedir.

Tüp bebek tedavisinde ilk olarak çiftin üreme kabiliyetleri değerlendirilmektedir ve ardından anne adayına hormon verilerek yumurtaların uyarılması sağlanmaktadır. Yumurtaların çatlamaması sonucunda anne adayına LH hormonu ile aynı yapıda olan HCG hormonu içeren ve halk arasında çatlatma iğnesi olarak da bilinen enjeksiyon yapılmaktadır. HCG ile çatlayan yumurtalar daha sonrasında operasyon ile toplanmaktadır. Bu aşamada baba adayından alınan sperm hücreleri ile anne adayından toplanan yumurtalar, laboratuvar ortamında döllenmektedir.
Laboratuvar ortamında embriyoların oluşması sağlandıktan sonra en sağlıklı olan embriyo, anne adayının rahmine yerleştirilmektedir. Embriyo yerleştirme işleminden sonra anne adayı, yaklaşık yarım saat dinlendikten sonra evine gönderilmektedir. Embriyo transferinden yaklaşık 2 hafta sonra, kanda Beta HCG hormonunun düzeyine bakılmaktadır ve hamilelik durumu kontrol edilmektedir.
Hamileliğin sağlanabilmesi için bazı durumlarda birden fazla embriyo transferi yapılabilmektedir. Bu tarz durumlarda ikiz ya da üçüz hamilelik durumları oluşabilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Gören Kişiler Normal Doğum Yapabilir Mi?
Tüp bebek tedavisi ile hamile kalan anne adaylarının hamilelikleri, riskli hamilelik statüsünde ele alınmaktadır. Hamilelik, genel olarak doğal yollardan elde edilen hamilelikler gibi seyretmektedir. Hamilelik sürecinin takibi sırasında herhangi bir olumsuzluğa rastlanamaması durumunda kişi, normal doğum yapabilir.

Tüp bebek tedavisi görüp, normal doğum yapan kişiler ile doğal yollar ile hamilelik elde eden kişilerin normal doğumu arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Bu noktada anne adayının normal doğum yapıp, yapamayacağına hamilelik sürecinde karşılaşılan durumlar yön vermektedir. Üçüz ya da ikiz hamilelikler normal doğum ile sonuçlanabilir. Önemli bir sağlık problemi olmadığı ya da anne adayının sezaryen doğum yöntemini tercih etmediği durumlarda tüp bebek tedavisi gören kişiler, normal yol ile doğum yapılabilmektedir.
Tüp Bebekte Normal Doğumun Riskleri Nelerdir?
Tüp bebekte normal doğumun pek çok riski bulunabilmektedir. Bu riskler aşağıdaki gibidir:
- Normal doğum sırasında anne adayının perine bölgesinin aşırı gerilmemesi ve derin yırtılmaların oluşmaması için epizyotomi kesisi yapılabilmektedir. Bu kesinin yapılmaması durumunda perine ve vajina bölgesinde ağrılar oluşabilmektedir. Epizyotomi kesisi yapılması durumunda ise ağrı, cinsel ilişki sırasında zorluk gibi oldukça nadir görülen komplikasyonlar gellişebilir.
- Annede idrar ya da gaita kaçırma gibi problemler görülebilir.
- Bebeğin stresi girmesi ile omzu çıkış kanalına takılabilir ve böylelikle kalıcı sinir hasarlarına yol açabilir.
- Bebeğin kalp atışları yavaşlayabilir ve beyni oksijensiz kalabilir.
Her hamilelik esnasında problemler, sıkıntılar ya da riskler oluşabilmektedir. Önemli olan kendinizi rahat hissetmeniz ve her şeyi akışına bırakmanızdır. Annelik Yolunda ekibi olarak sağlıklı bir şekilde bebeğinizi kucağınıza almanızı temenni eder, mutlu günler dileriz. 😊