Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, pek çok sebebe bağlı olarak doğal yollar ile çocuk sahibi olamayabiliyor. Bu durumda ise çocuk sahibi olabilmek için en etkili yöntem tüp bebek tedavisidir. Peki, tüp bebek yöntemi ile dünyaya gelen bebekler, doğal yollar ile dünyaya gelen bebekler kadar sağlık oluyor mu? Tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelen bebekler otizm riskine sahip midir? Annelik Yolunda ekibi olarak bu yazımızda sizlere bu soruların cevabını vereceğiz.
Otizm Nedir?
Otizm ve tüp bebek tedavisi ilişkisini anlayabilmek için ilk olarak bu durumun ne olduğunu bilmek gerekmektedir. Otizm Spektrum Bozukluğu olarak da bilinen bu durum, erken çocukluk döneminde başlayan, ciddi bir gelişimsel rahatsızlıktır. Genel olarak, oturma ve yürüme gibi motor becerilerin gelişiminde, aynı zamanda boy ve kilo alımında çeşitli problemler görülmektedir.

Otizmli çocukların dış görünüşleri normal çocuklardan farklı değildir. Bu duruma sahip olan bazı çocukların baş çevresi büyük olabilmektedir, fakat yaşanan asıl sorun, sosyal etkileşime, iletişime zarar veren, sınırlı ilgi alanlarına ve tekrarlanan hareketlere yol açan davranışların bulunmasıdır. Kimi zaman otizm belirtileri 1 yaşından önce başlarken, kimi zaman normal psiko – sosyal gelişme olup, mama ya da baba gibi ilk kelimeler söylendikten sonra gelişimde gerileme ya da duraksama olabilir. Bu durum, beynin yapısını ve işleyişini etkilemekte ve sinir sisteminde oluşan problemlerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca bu rahatsızlığının çocuk yetiştirme tarzıyla ve sosyo – ekonomik düzeyle hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır.
Bu rahatsızlığın teşhisi anne karnında mümkün değildir. Kız çocuklarına oranla erkek çocuklarda dört kat daha fazla görülmektedir, fakat bu durumun temel nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu durum, yaygın gelişimsel rahatsızlıkların bir alt grubu olarak yer almaktadır ve buna sebep olan yaygın gelişimsel rahatsızlıklar aşağıdaki gibi listelenmiştir:
- Asperger Sendromu: Asperger sendromunda dil gelişimi otizme göre çok daha iyidir.
- Rett Sendromu: Rett sendromu, erkek çocuklarından ziyade sadece kız çocuklarında görülmektedir. Ağır zihinsel gerilik ve baş çevresi küçüklüğü ile ilgili olan Rett sendromu rahatsızlığı genetik bir hastalıktır.
- Dezintegratif: Dezintegratif rahatsızlığında çocuğun gelişimi ilk iki yaşına kadar normaldir, fakat daha sonrasında otizm benzeri bulgular ortaya çıkmaktadır.
Çocuklar için oldukça önemli olan bu rahatsızlık çeşitli farklı hastalıklardan kaynaklanabilmektedir.

Otizm Belirtileri Nelerdir?
Otizmin en temel belirtisi, rahatsızlığa sahip olan çocukların göz teması kuramamasıdır. Kısa süreli göz kontağı ve çekingen bir bakışa sahip olabilirler. Bu duruma sahip olan bir çocuk ismi ile çağrıldığında genel olarak tepki veremez ve yapılan araştırmalar neticesinde çoğu çocuk konuşma problemi ile karşı karşıyadır. Bu çocukların taklit becerileri oldukça kısıtlıdır.
Otizmli çocuklar, isteklerini gösteremezler. İhtiyaçlarını karşılayacak olan kişinin kolunu çekerek, o kişiyi kaldırıp götürerek ya da ağlayarak isteklerini dile getirebilirler. Yaşıtları ya da büyükleri ile iletişim kurmakta çekinirler. Genel olarak grup oyunlarına katılamazlar ve oyuncaklar ile tam anlamıyla oynayamazlar. Ek olarak, bu duruma sahip çocuklar için canlı ve cansız nesneler arasında hiçbir fark yoktur.
Otizm Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
Otizm tanısı laboratuvar testleri ve görüntüleme teknikleri ile tam anlamıyla konulamamaktadır. Tanının tam anlamıyla konulabilmesi için testlerin yanında çocuk psikiyatristinin de çocuğu gözlemlemesi ve ailesine bazı soruları sorması gerekmektedir. Ayrıca bu duruma sebep olan diğer hastalıkların teşhisi ise kan tahlilleri, nörolojik bulgular ve metabolik hastalıklar da değerlendirilmelidir.

Otizm Tedavisi Nasıldır?
Otizm spektrum bozukluğu olarak da bilinen bu rahatsızlığın herhangi bir ilaç tedavisi ya da ameliyat süreci bulunmamaktadır. Bu rahasızlıkta uygulanan tedavinin temel amacı yaşam kalitesini arttırmak ve işlevsel bağımsızlığı çocuğa kazandırmaktadır. Aynı zamanda tedavinin amacı gelişimdeki gecikmeleri desteklemek, otizm ile ilişkili olan diğer rahatsızlıkları tedavi etmek ve aileye bu süreçte yardımcı olmaktır.
Tüp Bebek Tedavisi Otizm Riskini Arttırmıyor!
Tüp bebek tedavisi otizm riskini arttırmaktadır düşüncesi toplum arasında oldukça büyük bir yanılgıdır. Yapılan araştırmalar sonucu otizm ve tüp bebek tedavisi arasında herhangi bir bağlantı bulunmamaktadır. Tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelen bebekler ile doğal yollarla dünyaya gelen bebekler arasında sağlık açısından hiçbir fark yoktur. Bu yöntem ile dünyaya gelecek olan bebekte görülebilecek herhangi bir hastalık ya da sağlık problemi ile ilişkisi bulunmamaktadır, aksine tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelen bebeklerde genetik hastalıklar daha az görülmektedir. Bu durumun en temel sebebi tedavide en sağlıklı embriyoların seçilmesidir. Sonuç olarak, bu tedavi yöntemi otizm riskini arttırmamaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Hamilelik ve Doğum Sonrası Süreç, Doğal Yollar ile Tamamen Aynıdır!
Doğal yollar ile dünyaya gelen bir bebek ile tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelen bir bebek arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Aradaki tek fark, hamilelik sağlanana kadar geçen süreçtir. Tüp bebek tedavisi sonrasında hamilelik dönemi, doğum ve doğum sonrası süreç iki durum içinde tamamen aynıdır. Bu sebepten ötürü otizm ya da diğer hastalıklar ile tüp bebek tedavisinin hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır. Annelik Yolunda ekibi olarak tüp bebek tedavisi esnasında herhangi bir stres durumu yaşamamanızı temenni ediyoruz. Sağlıklı ve mutlu kalın.