Varis Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

0
1111
varis tedavisi

Varisli damarlar estetik ve ağrı açısından hastalara rahatsızlık verebilir. Varis tedavisinin başarılı bir şekilde sonuçlanması için hasta uyumu çok önemlidir. Hastaların tedavi sürecini başarıyla tamamlayabilmesi için tedavi sonrasında bazı koşulların göz önünde bulundurulması gerekir.

varis-tedavisi
Görsel: varis tedavisi

Varis nedir?

Varis bir toplardamar hastalığıdır. Damarlarınız genişlediğinde ve aşırı kanla dolduğunda ortaya çıkar. Varisli damarlar tipik olarak şişmiş ve kabarık görünür, mavimsi-mor veya kırmızı bir renge sahiptir. Genellikle ağrılıdırlar. Bu durum özellikle kadınlarda çok yaygındır. Yetişkinlerin yaklaşık %25’inde varis rahatsızlığı mevcuttur.

Çoğunlukla, varis alt bacaklarda damarlanma olarak görülür. Varis genetik geçiş özelliği olan bir durumdur, ailede varis hastası olan biri varsa, diğer bireylerin de olma ihtimali oldukça yüksektir.

Ameliyatsız varis tedavisi herkese uygulanır mı?

Ameliyatsız varis tedavisi tüm varis tiplerine başarıyla uygulanmaktadır. Hastanın genel sağlık durumu ve varisleri kontrol edilerek uygun tedaviye karar verilir. Varisli hastaların büyük çoğunluğu ameliyatsız varis tedavisi için uygundur. Varis için ameliyatsız tedaviler arasında skleroterapi veya intravenöz lazer ablasyon teknikleri en çok tercih edilenlerdir. Ancak kullanılan tekniklerde olduğu gibi hastanın iyileşme döneminde verilen talimatlara tam olarak uyması ameliyatın başarılı bir şekilde sonuçlanması için çok önemlidir.

hamilelikte-varis-nedir
Görsel: varis tedavisi

Tedaviden sonra hastaların uyması gerekenler

Tedavi ardından hastaya giydirilen varis çorabı ertesi gün akşam yatmadan 1 saat önceye kadar asla çıkarılmamalıdır. Varis çorabı çıkarıldıktan sonra kese ya da ovalama işlemi yapılmadan duş alınabilir. Yaklaşık 1 ay boyunca cilt yüzeyine kesinlikle kese gibi aşındırıcı işlemler uygulanmamalıdır. Skleroterapi tedavisi olunan günden itibaren 4 gün – 1 hafta arası kadar varis çorabı sabah akşam giyilmelidir.

Bilek kısımlarında ve yüzeye yakın yerlere yapılan skleroterapi köpük tedavisi bölgelerine dikkat edilmesi gerekir. Ayakkabı sürtmemeli ya da çorap kesmemelidir. Aksi takdirde yara oluşabilir. Ayak bileğine işlem yapılmış ise 1 ay boyunca bot, çizme vs. giyilmemelidir.

İşlem yapılan yerler vurulmamalı ya da çarpılmamalıdır. Bacak hijyenine dikkat edilmelidir. İşlem yapılan bölgelere beşer dakika arayla buz uygulanmalıdır. Kaşıma veya ağrı oluyorsa buz uygulaması yapılarak rahatlatılabilir. Morluk geçirici krem kullanılmamalıdır. Kremlerin içinde heparin olduğu için kapatılan damarın açılmasına sebep olabilir ve bu durumda yapılan işlem etkisiz hale dönüşebilir.

Ağrı olması durumda evde bulunan basit ağrı kesici ilaçlar kullanabilir. Skleroterapi sonrası da morluklar gelişebilir; morlukların daha çabuk geçmesi için sarı kantaron yağı kontrol gününe kadar her gün 8-10 defa sürülebilir. İlk 1 ay uzun süre ayakta kalınmamalı ve bacağı zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır.

hamilelikte-varis
Görsel: Hamilelikte varis tedavisi

Hamilelikte varis neden olur?

Hamilelikte varis oluşumunun birden fazla nedeni olabilir. Gebelik süresince karın içinde bebek büyüdükçe, karın içi basınç artmaya başlar. Bu da kanın kalbe geri dönüşünde sıkıntı çıkarır. Kan yeterince boşalamadığı için bacaklarda birikir.

Bir diğer neden ise, rahmin büyümesi ile karın içerisinde yer alan ana toplardamarın üzerine oturması ve yine kanın kalbe geri dönüşünün zorlanmasıdır. Bu sebeple, anne adaylarının gece yatarken sol taraflarına yatmaları tavsiye edilir. Gebelikle birlikte artan hormonlar damarların genişlemesine sebep olur.

Ek olarak artan damar içi basınçla beraber damarlar kolaylıkla genişler ve varisler oluşur. Bacaklarında varis göre anne adayları endişelenir ve bu varislerin kalıcı olup olmadığını merak eder. Hamilelik öncesi varis oluşumu yoksa ve sonradan meydana gelen bir şey ise, muhtemelen hamilelik sonrası bu varislerden kurtulursunuz.

Bu durumda, varisleri takip edip yaklaşık 2 ay gözlemlemek gerekir. 2 ayın sonunda herhangi bir azalma görülmezse, kalıcı olma ihtimalleri yüksektir. Hamile kalmadan önce de varisleriniz varsa, hamilelik sonlandıktan sonra varislerin geçmesi pek beklenmemelidir. Her türlü durumda doktorunuza danışmayı unutmayın!

hamilelikte-varis-neden-olur
Görsel: Hamilelikte varis tedavisi

Hamilelikte varis nasıl tedavi edilir?

Günümüz teknolojisinin sağladığı imkanlarla eskiye göre çok daha rahat ve kolay bir şekilde varis tedavilerini yapmak mümkündür. Hamilelik döneminde oluşan varisler için basınçlı olan varis çorapları giyilmesi önerilir. Bu çoraplar varislerin iyileşmesinde oldukça etkilidir. Varis çorabı özellikle bacaklarda kanın birikmesini önleyerek, varis oluşumunu engeller.

Bunlarla birlikte varisin tedavisi için ameliyatlar dışında bitkisel ilaçlarla tedavi, lazer gibi birçok yöntem vardır. Varis tedavisinde ameliyat, sadece çok kalın olan damarlar için uygulanır. Erken teşhis hastalarda iyileşme süreci çok daha kolay ve hızlıdır.

Sonuç olarak anne adaylarında yeni varis çıkma ihtimali veya var olan varislerin kötüleşme ihtimali vardır. Ancak alınacak basit önlemlerle bunların önüne geçmek mümkündür. Hamilelikten sonra varisler geçmezse bir doktorla görüşmek sağlık açısından gereklidir.

Sağlıklı günler dileriz 😊