Pandemi Döneminde Vücutta Oluşan Ödemi Atmanın 6 Yolu

0
679
öd

Hafta sonu kısıtlamaları nedeniyle evde geçirdiğimiz zamanlarda en büyük aile aktivitesi masa paylaşımıdır. Yeni tariflerle denemeler yapmak ve mutfağı çocuklarla paylaşmak damak tadınızı cezbetmiş olabilir, aynı zamanda rahatsızlıktan dolayı kasıtsız olarak vücuda yük bindirilmiş olabilir. Beslenme uzmanlarının tavsiyeleriyle vücudumuzda biriken ödemi atmanın 6 yolunu ve hafta sonu karantina sırasında yapılan hataları sizler için derledik.

ödemi atmanın 6 yolu
Görsel: ödemi atmanın 6 yolu

Ödem nedir?

İnsan vücudunun yaklaşık % 60’ı sudan oluşur. Vücut fazla suyu alamazsa ve fazla sıvı dokularda birikirse vücut şişer. Olanlara vücutta su tutma (ödem) denir. Vücutta su tutulması ciddi bir tıbbi duruma bağlı değilse, ödemi vücuttan hızlı ve kolay bir şekilde çıkarmak için başka yöntemler kullanılabilir.

Ödem, genel itibariyle dokularda aşırı sıvı birikmesi sonucunda vücudun herhangi bir yerinde oluşan şişliklerdir. Küçük bir alanı etkileyebildiği gibi tüm vücudu da etkileyebilir. Vücutta damarlardan dokulara sızan aşırı sıvı sebebiyle oluşmaktadır.

ödem
Görsel: ödem

Ödem belirtileri nelerdir?

Vücudunuzda ödem oluştuğunu anlamak için aşağıdaki belirtilerin kendisinde meydana gelip gelmediğini araştırmanız gerekir.

  • Cilt altında şişlik oluşması
  • Ciltte parlama
  • Göğüs ağrısı
  • Ciltte gerginlik
  • Nefes darlığı
  • Karın şişliği
  • Şişlik olan bölgeye bastırdıktan sonra orada çukur oluşması

Geçici bir sorun olması ile birlikte ödem atılmadığı taktirde birçok sağlık sorununa da davetiye çıkarabilir. Bu sebeple ödem atmak konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var.

Ödem neden olur?

Ödemin neden olduğunu öğrenirseniz bu konuda daha dikkatli olarak vücudunuza ödem toplamaktan kaçırmış olursunuz. Ödeme sebebiyet verecek durumları şöyle sıralayabiliriz;

  • Uzun süre aynı pozisyonda oturmak
  • Uzun süre aynı pozisyonda yatmak
  • Hamilelik
  • Adet öncesi
  • Çok tuzlu beslenmek

Aynı zamanda bazı ilaçlar kullanmanız halinde yan etki olarak vücudunuzda ödem oluşabilir.

ödem şişkinliği
Görsel: ödem şişkinliği

Ödemi atmanın 13 yolu:

1.Daha az tuz tüketin 

Tuz, sodyum içerir. Sodyum, vücuttaki suyla birleşerek hücre içinde ve dışında sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olur. Yüksek tuzlu yiyecekler yerken (işlenmiş yiyeceklerin çoğu gibi) vücudunuz su tutar. Aslında bu besinler diyetteki en büyük sodyum kaynağıdır. Ödemi azaltmak için sodyum alımını sınırlamak gerekir.

2.Magnezyum alımını artırın

Magnezyum çok önemli bir mineraldir. Vücut fonksiyonlarını sürdüren 300’den fazla enzimatik reaksiyonda rol oynar. Ek olarak, magnezyum alımını artırmak ödemin azalmasına yardımcı olabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yakın zamanda yapılan bir araştırma, günlük 200 mg magnezyum alımının adet öncesi sendromlu (PMS) kadınlarda ödemi azaltabileceğini göstermiştir. PMS’li kadınlarda yapılan diğer çalışmalar da benzer sonuçlar bildirmiştir. En iyi magnezyum kaynakları arasında fındık, kepekli tahıllar ve bitter çikolata ve yeşil yapraklı sebzeler bulunur.

3.B6 vitamini alımını artırın 

B6 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda önemli bir rol oynar. B6 vitamininin kadınlarda görülen adet öncesi sendrom (PMS) ödemini de azalttığı gösterilmiştir. B6 vitamini yönünden zengin besinler arasında muz, patates ve ceviz bulunur.

4.Potasyum açısından zengin yiyecekler tüketin

Potasyum, sinir sisteminden beyne bilgi aktarımı gibi insan vücudunda önemli rol oynayan bir mineraldir. Aynı zamanda kalp sağlığına da iyi gelir. Potasyum, sodyum içeriğini azaltarak ve idrar içeriğini artırarak ödemin azaltılmasına yardımcı olabilir. Muz, avokado ve domates yüksek potasyumlu yiyeceklere örnektir.

5.Karahindiba tüketimine beslenmenizde yer verin

Karahindiba uzun zamandır doğal bir idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır ve bu da daha sık idrara çıkarak su tutmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Bir çalışmada, 17 gönüllü 24 saat içinde üç doz karahindiba yaprağı ekstresi aldıktan sonra, içeri ve dışarı sıvı miktarını izledikten sonra idrar çıkışının önemli ölçüde arttığını bildirmiştir. Bu çalışma az sayıda insanda yapılmış olmasına rağmen, sonuçlar karahindiba özünün etkili bir idrar söktürücü olabileceğini göstermektedir. Özellikle çay şeklinde karahindiba yiyebiliriz.

6.Buharda haşlanmış kuşkonmazı sofralarınızdan eksik etmeyin

Kuşkonmaz, ödemi atmak için en faydalı gıdalardan biridir. Kuşkonmaz, doğal bir idrar söktürücü olmasının yanı sıra vücuttaki fazla suyu aktive ederek vücutta detoksifikasyon etkisi yaratabilir. Kuşkonmaz mükemmel bir lif ve mineral kaynağıdır, özellikle potasyum, protein, fosfor, K vitamini, folik asit, C vitamini, A vitamini, tiamin, riboflavin ve manganez. Çok düşük sodyum içeriğine sahip kuşkonmaz, romatizma ve adet öncesi sendromla ilişkili ödemi tedavi etmek için çok başarılı yiyeceğimizdir.

Sağlıklı günler dileriz ?