Kadınların şimdiye kadar ki en büyük sorunu sürekli temizlemek zorunda kaldığı aşırı tüylenme olayıdır. Özellikle dudak üstü, çene kemiği üstü ve yanaklar, göğüs kafesinin üst bölgesi ve göbek çevresi, bacakların iç yüzleri, sırt, kalça ve kasık ile göbek arasındaki orta kısım tüylenmesi biz kadınların bitmek bilmeyen derdidir. Gel gelelim ki asıl konuya, vücutta tüylenmeyi hafife almayın.
Tüylenmenin Sebebi Nedir?
Kadın erkek herkesin vücudunda belli bir oranda kıl bulunmaktadır. Fakat özellikle bazı kadınlar sebebi bilinmeyen ama genellikle hormonal nedenlere bağlı olarak aşırı bir kıllanma sorunu ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
Tıpta “Hirsutizm” olarak adlandırılan ve sadece kadınlara özgü olan bu sorun ( hastalık olarak da adlandırabiliriz) androjen hâkimiyetinin başlamasıyla meydana gelmektedir. Peki, androjen nedir?
Tıpta androjen, halk dilinde erkeklik hormonu olarak isimlendirilen bu hormon maalesef ki kadınların korkulu rüyası haline gelmiştir. Bu hormon ile beslenen kıl kökleri uyarı ile sert ve kalın kıl dağılımı eğilimi göstermektedir.
Vücutta Tüylenme Neyin İşareti?
Vücuttaki tüylenmenin nedeni her ne kadar bir takım hormonal dengesizlikler olsa da bazı hastalıklarda aşırı tüylenmeye yol açabilmektedir. Hadi bu hastalıklara bir göz atalım;
- Yumurtalık tümörü veya kistler
- Böbreküstü bezi hastalıkları ( bu hastalıklar genellikle androjen hormonunun fazla salgılanmasına neden oluyor)
- Hipofiz bezi hastalıkları
- Tiroit hastalıkları ( östrojen hormonunda dengesizlik yaşanmasına sebep oluyor)
- Polikistik over sendromu
İşte bu yüzden vücutta tüylenmeyi hafife almayın. Aman, tabi hemen panik yapmayın hanımlar, benimde aşırı kıllanma sorunum var diyorsanız elbette ki önce doktorunuza muayene olmalısınız.
Tüylenme Sorunundan Nasıl Kurtulacağım?
Cevabını her kadının merak ettiği kutsal soru “ Tüylenme sorunundan nasıl kurtulacağım?”
Yöntem çok basit, önce doktora gitmelisiniz. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra herhangi bir sorun çıkmadıysa epilasyon ile bu dertten tamamen kurtulabilirsiniz. Ama eğer hormonal bir sorun veya hastalık varsa gerekli tedaviyi zaten doktorunuz uygulayacaktır. Peki, kıllanma sorunu hastalıksa durum düzelmez mi?

Tüylenme Sorunumun Tedavisi Nedir?
Yazının en başından beri vücutta tüylenmeyi hafife almayın dedim dedim ve sonuca geldik. Ciddi rahatsızlıklarda (böbreküstü bezinde kalınlaşma, tümör gibi ciddi rahatsızlıklar) buna uygun tedavi planlanması yapılmaktadır.
Eğer kıllanmaya yol açan sorun polikistik over sendromundan kaynaklı ise doktorumuz biz değerli hanımların en sevdiği olay olan diyet programı ve ilaç tedavisi uygulamaktadır.
Tabi bu uygulamaların sonucunda yüzünüzde kocaman bir gülümseme oluşacak çünkü tedavi sonucunda kıllanma oranı azalmakta ve daha yumuşak çıkmaktadır. Dipnot olarak belirtmeliyim ki; gerginlik, zihinsel stres, aşırı kilo, düzensiz kullanılan doğum kontrol hapları ve diğer ilaçlar da aşırı tüylenme sorununun başında gelen olaylardır.
Eğer vücudunuzda gereğinden fazla kıllanma gözlemliyorsanız bu vücutta tüylenmeyi hafife almayın ve mutlaka en kısa sürede doktorunuza başvurun. Fazla kıllar kaderiniz değil hanımlar…