Salgın hastalık ve soğuk havalar derken, sedanter (düzensiz fiziksel egzersiz veya fiziksel egzersiz eksikliği), yaşam tarzıyla geçirilen hareketsiz bir kış sonrasında, yaza fit girmek isterken birkaç kilo fazlalık canınızı sıkmasın. Yaşam tarzınızı ve yeme alışkanlıklarınızı değiştirdiğiniz sürece fazla gıdalardan kurtulabilir ve yaz aylarında sağlıklı olabilirsiniz. Kilo almanın asıl sebebinin, hareketsizlik ve düzensiz beslenme alışkanlığı olduğunu da belirtmekte fayda var.
Kışın hareketsiz yaşamımız, soğuk ve salgının neden olduğu kısıtlamalarla çakıştı. Bu süre zarfında evdeyken kontrol edilemeyen düzensiz beslenme zamanı, gece atıştırmalıkları, bu da gün içindeki aktivitelerimizi en aza indirerek maalesef kilo alımına neden oluyor. Uzmanların söylediklerine göre düzensizlikten alının fazla kiloları vermek, bir düzen oturtarak programlı bir şekilde yaza fit girmek mümkün.

Yaza fit girmek için:
Şok diyetler denemeyin
6 ayda aldığınız kiloları 6 gün içinde vermeye çalışmayın. Şok diyet, kilo kaybı için alınan kalori alımının günlük ihtiyaçlarınızdan çok daha düşük olduğu anlamına gelir. Bazen sadece proteine, düşük karbonhidratlara veya sebze suyuna dayalı bir şok diyeti, düşük kalori alımına dayanır ve bu da metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Sonraki aşamalarda metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle kilo verme hızı yavaşlamış, aynı zamanda bu süreç çok uzamıştır.
Tuzu azaltıp baharatları çoğaltın
Yemeğe fazla tuz eklemeyin. Turşu ve turşu türevlerinden kaçının. Aşırı tuz tüketimi vücudunuzun ödemini tutacaktır. Sağlıklı yetişkinler için günde 1-1,5 çay kaşığı tuz tüketmek güvenli ve yeterlidir. Tuzu bir kenara koyun ve baharatlara doğru ilerleyin. Yemekleri ve salataları mümkün olduğunca çok baharatla süsleyin. Baharatlar metabolizmayı hızlandırmaya ve tokluk hissini uyandırmaya yardımcı olur.

Yemek saatlerinizi planlayın
Aç olduğunuzda değil, yemek zamanı geldiğinde yemek yiyin. İlk olarak, ana yemek saatinizi planlayarak başlayın. Ana öğününüzü küçük atıştırmalıklarla yenileyin, böylece ana öğünde yemeniz gerekenden fazlasını tüketemeyecek kadar aç hissetmezsiniz. Her yemekten önce 1 bardak su içtiğinizden emin olun. Ana öğün ile ara öğünler arasında 2 saat bırakın ve yatmadan en az 2 saat önce öğüne ara verin. Ara öğün miktarına dikkat edin, meyve, süt, yoğurt, kefir ve kuru meyve ve diğer yiyecekleri yiyebilirsiniz.
Yeşil çay tüketin
Her gün 2-3 bardak yeşil çay içebilirsiniz. Yeşil çayın bağışıklığı arttırmak için bilinen antioksidan içeriğine ek olarak, içerdiği polifenoller sayesinde yağ yakımına da yardımcı bir etkiye sahiptir. Yeşil çay düzenli olarak tüketilirse belde kalınlaşma ve yağ birikimini engelleyebilir. Yeşil çayı, atıştırmalıklarınızla birlikte süt ile demleyebilirsiniz, tokluk hissinizi de uzattığı için iyi bir atıştırmalık olabilir.

Kızartmalardan uzak durun
Yazın gelişiyle birlikte mutfakta çok fazla vakit geçirmek istemeyenler patates kızartmasını hızlı bir çözüm olarak kullanabilir. Ancak unutmayın, eşit derecede hızlı ve sağlıklı çözümler vardır. Kızartmak yerine, fırınlamak veya haşlamak daha iyi bir seçenek olabilir. Öğle veya akşam yemeğinde tüketebileceğiniz baharatlarla güzelce tatlandırılmış sınırsız haşlama sebze, ihtiyacınız kadar et grubu ve yoğurt, hafif, kolay hazırlanan ve sağlıklı bir tercih olacaktır.
Su için
Kışa göre yaz aylarında vücuttaki su kaybı daha fazla olmaktadır. Sıcaklarla beraber kaybettiğiniz suyu, mutlaka yerine koymaya çalışın. Günlük hedef 10-12 bardak su içmek ve bu hedefe ulaşmaktır. Suyu tek seferde değil, tek tek yudumlar halinde tüketmeniz gerekiyor. Gün içerisinde dağıtarak tüketilen su, tokluk hissi yaratır. Böylelikle yemek yerken kendinizi daha tok hissedebilir ve daha kolay kontrol edebilirsiniz. Su en iyi ödem atıcı ve yaşlanma karşıtıdır, unutmayın.

Egzersiz yapın
Günlük aktiviteler sırasında egzersiz yaptığınızdan emin olun. Yağ yakımını 25 ila 30 dakikalık orta yoğunlukta bir egzersiz programı ile destekleyebilirsiniz. Fazla yağı atmak istiyorsanız, lütfen her gün 8000-10000 adım atmaya çalışın. Yağlanmayı önlemek için en az 5000 adım atarak yürüyüşünüzü gerçekleştirmeniz gerekir. Egzersiz sürenizi kontrollü bir şekilde kademeli olarak artırmak, vücudunuzu şekillendirmenize ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşmanıza yardımcı olabilir.

Uykunuzu düzene sokun
Uyku, sağlığınız ve canlılığınız için en önemli faktördür. Uykunuzu düzenlemelisiniz. Uyku süresi ve şu sorunun cevabı: “Kaç saat uyunursa dinç uyanılır?” kişiden kişiye değişir. İlk hedefiniz sizin için ideal zamanı bulmak olmalıdır. Kilo vermek için hormonlarınızın düzenli ve dengeli çalışması gerekir. Gün içinde hormon salgılanmasının düzeni ve dengesi için düzenli uyku şarttır.