Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir? Yer Fıstığı Ne İşe Yarar?

0
691
yer

Yer fıstığı; badem, kaju fıstığı ve ceviz ile aynı kaloriye sahip olmasına rağmen daha fazla protein içerir. Yer fıstığının faydaları; iyi bir lif ve yağ kaynağıdır ve ayrıca 30’dan fazla temel vitamin ve mineral içerir. Yer fıstığındaki yağların çoğu, kalbe birçok fayda sağlayan ve LDL (kötü) kolesterolü düşürmeye yardımcı olan sağlıklı tek ve çoklu doymamış yağlardır.

Yer fıstığı sporcuların tüketmesi gereken ürünlerden biridir. Yer fıstığı önemli bir enerji kaynağıdır ve diyet yapanlar için en etkili gıdalardan biridir. Ancak özellikle diyet yapanlar yer fıstığı yerken bu orana dikkat etmelidir.

yer fıstığı
Görsel: yer fıstığı

 

Yer fıstığının faydaları nelerdir?

Yer fıstığı en popüler kuruyemişlerden biridir ve faydaları da yüksektir. Özellikle spor yapan kişiler için de fıstık tüketilmesi tavsiye edilir. Çünkü yer fıstığının enerji emilimini ve tüketimini sağlar. Yer fıstığı ülkemizde en çok tüketilen kuruyemişlerden biridir ve sadece sağlığa iyi gelmekle de kalmayıp tadı da bir o kadar güzeldir.

Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin yer fıstığı, baklagillerde bulunan gıdalardır. Genellikle gıda endüstrisi için yetiştirilen yer fıstığı, herkesin çocukluktan en çok yediği besindir. Yer fıstığının faydaları şu şekildedir:

  • Kötü kolesterol seviyelerini düşüren yer fıstığı, iyi kolesterol seviyelerini yükseltir.
  • Kolon kanseri ve mide kanserini koruyucu etkisi vardır.
  • Kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olun.
  • Fıstık E vitamini açısından zengindir. Bu nedenle cilt sağlığına son derece faydalıdır.
  • Fıstık, aminoasit ve protein yönünden zengin olduğu için sağlıklı büyür. Bu nedenle çocukların yer fıstığı yemesi önerilir. Ancak bu doz çok önemlidir.
  • Fıstık, saç dökülmesini ve kırılmasını önlemek için çok etkili bir besin olan omega-3 yağı içerir.
  • Saçların parlak ve güçlü görünmesine yardımcı olur. Yer fıstığının içerdiği yağ insan vücudu için oldukça faydalıdır. Bu nedenle serotonin hormonunun artmasına da yardımcı olan yer fıstığı tüketilmesi tavsiye edilir. Bu nedenle depresyonla mücadele özelliğine sahiptir.
  • Yer fıstığındaki doymuş yağ varlığı kalp damar hastalıkları üzerinde koruyucu etkiye sahiptir. Bu nedenle kalp damar hastalıklarında önemi açısından oldukça avantajlı olan fıstık tüketimi felç riskini de azaltır.
  • Fıstık, Alzhemier hastalığı riskini azaltmak için özellikle yaşlılara tavsiye edilir.
  • Fıstık özellikle hafızayı geliştirmeleri için öğrencilere tavsiye edilir.
yer fıstığının faydaları
Görsel: yer fıstığının faydaları

Yer fıstığı ne işe yarar?

Yer fıstığı, ülkemizde en çok tüketilen kuru yemişlerden biridir. Yer fıstığının faydaları tam olarak anlaşılmasa da pek çok faydası vardır. Yer fıstığı protein, C vitamini, kalsiyum, demir ve doymuş yağ bakımından zengindir ve faydaları da yüksektir.

  • Kardiyovasküler hastalıklar üzerinde koruyucu etkisi vardır. Hafızayı güçlendiren ve bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini içerir.
  • Özellikle enerji sağlayabildiği için sporculara şiddetle tavsiye edilir.
  • Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.

Yer fıstığı neye iyi gelir?

Hemen hemen her yaştan insan tarafından kolaylıkla tüketilebilen fıstığın aşırı tüketimi de zararlı olabilir. Bu nedenle yer fıstığı yerken dikkatli olunmalıdır. Yer fıstığının faydaları çoktur. Yer fıstığı, kötü kolesterolü düzenlemede çok iyidir ve hafızayı güçlendirebilir. Ayrıca kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu bir işlevi vardır. Bu nedenle inme riskini azaltır. Kabızlığı önleyebilir ve beyin gelişimi için etkilidir.

Yer fıstığı nasıl tüketilmelidir?

Ülkemizde yer fıstığı genellikle fındık şeklinde tüketilmektedir. Ayrıca son yıllarda fıstık ezmesi şeklinde tüketildiği de yaygın olarak bilinmektedir. Yer fıstığı; çörek, bisküvi gibi yiyeceklerde de kullanılabilir.

yer fıstığı kuruyemiş
Görsel: yer fıstığı kuruyemiş

Yer fıstığı kilo aldırır mı?

Yer fıstığı bilinen bir besindir ve yüksek kalorili olduğundan kilo alma oranı yüksektir. Aynı zamanda bol miktarda yağ, birçok insanı korkutan özelliklere sahiptir. Aşırı fıstık tüketimi, kaçınılmaz bir kilo alımıdır. Ancak dengeli bir şekilde yenildiğinde yer fıstığı vücuda enerji sağlar. Günlük enerji ihtiyacının karşılanmasında çok etkilidir.

Yer fıstığının yan etkileri nelerdir? 

Fıstık proteininin ciddi bir alerjen olduğu unutulmamalıdır. Yer fıstığına bazen aflatoksin üreten küfler bulaşmaktadır, bunun nedeni yer fıstığının özellikle tropik bölgelerde, sıcak ve nemli koşullarda artan saklama koşulları ile ilgilidir. Herhangi bir aflatoksin zehirlenmesinde, ağır vakalarda iştahsızlık, gözlerde sarılık karaciğer yetmezliğine ve karaciğer kanserine yol açabilir.

Yer fıstığının içerdiği fitik asit besin emilimini bozabilir. Fitik asit ayrıca yenilebilir tohumlarda, sert kabuklu yemişlerde, tahıllarda ve baklagillerde bulunur. Aşırı fitik asit alımı demir ve çinko emilimini azaltacaktır. Genellikle dengeli beslenenler ve kırmızı et yiyenlerin endişelenmesine gerek kalmaz, fıstık yemeye dikkat etmelidir.

Sağlıklı günler dileriz ?