Yoganın insan vücuduna fiziksel ve ruhsal olarak önemli olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Yoga yapmak vücudu zinde tutar, ruh sağlığınızı korumanızda faydalı olur ve kendinize karşı kötü düşüncelerinizi yok eder. Yogayı tanımamız için yoganın mucizevi faydalarını anlattığımız bir yazı düzenledik.
Yoganın Tarihi Geçmişi
Yoganın tarihi olarak Hindistan’da ortaya çıktığı ve yaklaşık olarak 500 asırlık bir geçmişi olduğu bilinmektedir. Yoga eski Hint-Avrupa dil ailesinde kontrol etmek, kavuşmak, bir araya gelmek gibi anlamları vardır. Yoganın oluşum amacı bedeni, ruhu ve zihni çalıştırmak amacındadır ve aydınlanmayı da amaçlamaktadır.

Yoganın Çeşitleri
Yoganın yıllardır süregelen farklı çeşitleri vardır. Bu çeşitler arasında fiziksel olarak öne çıkan, dinlendirici etkisi ile öne çıkan, nefes kontrolü ile öne çıkan yoga tipleri vardır.
- Hatha Yoga: Eğer nefes egzersizi yapmak istiyorsanız veya nefesinizi kontrol etmek istiyorsanız bu yoga çeşidi tam size göre. Aynı zamanda başlangıç seviyesinde yoga yapmak isteyenler için de bu yoga çeşidi önerilir. Ek olarak fiziksel duruşlarla da önemli hareketleri olan bir yoga çeşididir.
- Yin Yoga: Daha yavaş ve uzun süreli hareketler içeren Yin yoga geleneksel Çin tıbbından esinlenmiştir. Genellikle insanın iç huzurunu arttırmaya yönelik hareketleri bulunan Yin yoga vücuttaki doluların, eklemlerinde rahatlamasına yardımcı olur.
- Jivamukti Yoga: Tasarımı 19. Yy.’a dayanan bu yoga çeşidinde genellikle etik, ruhsal ve fiziksel uygulamalara dayanmaktadır. Eğlenceli olan bu yoga çeşidinden kolay ve zor duruşları olan hareketler vardır.
- Vinyasa Yoga: Vinyasa yoganın diğer yogalara kıyasla daha atletik duruşları vardır ve bazen bu hareketlerin hocanın gidişatına göre değişiklik gösterebilir. Belirli bir duruş sıralaması olmayan bu yoga çeşidinde yapılan duruşların nefes ile doğru orantılı şekilde ilerletilmesi gerekir.
- Restoratif Yoga: Uzun ve yorucu bir günün ardından sizleri rahatlatacak, dinlendirecek bir yoga çeşidi olan restoratif yoga farklı aksesuarlar ile yapılır. Bunlar, yastık, minder, battaniyeler olabilir. Günün yorgunluğunu atmak için zihin dinlendirici hareketleri bulunur.

Yoganın Faydaları
Yoga yapmanın yukarıda da belirttiğimiz gibi birçok faydası vardır. Bu faydalardan en mucizevi olanlar arasında denge, ruhsal sağlık, uyku düzenleme vb. örnekler yer almaktadır. Ayrıca araştırmalar, yeme alışkanlıkları, kilo verme ve kilo vermeyi sürdürme ve kardiyovasküler sağlık gibi belirli sağlık önlemleri konusunda da yardımcı olabileceğini göstermiştir. Son bir yıllık araştırmayı inceleyen bir inceleme, yoga uygulayan kişilerin, tip 2 diyabetli kişilerde anksiyete, stres, vücut kompozisyonu, kan basıncı, iltihaplanma ve metabolik belirteçler dahil olmak üzere çeşitli sağlık ölçümlerinde iyileşmeler görülmüştür.

Bir meta-analiz, yoga müdahalelerinin vücut kitle indeksi (BMI) 25 veya daha yüksek olan orta yaşlı kişilerin kan basıncını düşürmelerine yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Yoga müdahalesi nefes teknikleri ve meditasyonu içerdiğinde faydalar daha büyüktü.
Başka bir araştırma, yoganın insanların yaklaşık üçte ikisini daha fazla egzersiz yapmaya ve insanların yüzde 40’ını daha sağlıklı yemeye motive ettiğini ortaya çıkartmıştır. Yoganın belirli sağlık sorunları ve kronik hastalıkları olan kişilerin ağrı ve diğer semptomları yönetmesine ve genel yaşam kalitesine yardımcı olabileceğine dair kanıtlar da var.
Yoga Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Yoga sağlığınıza nasıl fayda sağlar?
Araştırmalar, yoganın kan basıncınız da dahil olmak üzere stresin fiziksel belirteçlerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Daha aktif yoga, kalbinizi güçlendirebilir ve günlük aktiviteler için kullandığınız güç türü olan fonksiyonel güce yardımcı olabilir. Düzenli olarak yoga yapmak, esnekliği ve dengeyi de geliştirir.

Yoga aerobik egzersiz midir?
Yoganın kalbinizin aerobik egzersiz sayılacak kadar hızlı atıp atmaması, uyguladığınız yoganın tarzına ve yoğunluğuna büyük ölçüde bağlıdır. Vinyasa veya akış sınıfları genellikle orta yoğunlukta egzersiz olarak kabul edilecek kadar hızlı tempolu olabilir. Daha yavaş sınıflar aerobik olmayabilir.
Yoga kuvvet antrenmanı sayılır mı?
Birçok yoga pozu, vücut ağırlığınızı direnç için kullandığınız vücut ağırlığı antrenmanı olarak sayılır (bir amuda veya tahta pozunda olduğu gibi). Vücut ağırlığı direnci antrenmanı, fonksiyonel gücün korunmasına ve geliştirilmesine yardımcı olur, böylece dengeleme, çömelme, ayakta durma ve oturma gibi günlük aktiviteleri yapabilirsiniz.
Yogayı ne sıklıkla yapmalısınız?
En iyi olduğu kanıtlanmış belirli bir yoga miktarı olmasa da, tutarlılık (haftada bir veya haftada beş kez) uygulamanızı geliştirmenize ve faydalarından yararlanmanıza yardımcı olacaktır. Yine de vücudunuzu dinlemek anahtardır – ağrı veya çok fazla kas ağrısı hissederseniz aşırıya kaçmayın.
Yoga bir geleneksel midir?
Yoga yapmanın birçok yolu vardır. Bazı insanlar uygulamalarına daha çok eski yoga geleneklerini ve öğretilerini dahil etmeyi seçerler (meditatif ve ruhsal yön söz konusu olduğunda). Ancak yoga, laik modern da uygulanabilir.
Yoga hakkında ne kadar araştırmayı sizin için derlesek az, bu güzel sporu bir yaşam tarzı haline getirebilirsiniz. Annelik yolunda ekibi olarak sizlere her zaman sağlık ve mutluluk dileklerimiz ile 😀
Kaynaklar: