Tüp bebek tedavisinde kişiselleştirilmiş tedavi planınızı oluşturmada ki ilk adımımız, gebeliğin olmamasının nedenini belirlemektir.
Aşağıda açıklanan teşhis süreçleri, infertilitenin ortak nedenlerini tanımlamamıza veya ortadan kaldırmamıza olanak sağlayan önemli yöntemlerdir.
Erkek İçin Tüp Bebek Öncesi Uygulanabilecek Cerrahi Yöntemler
Yumurta rezervi; kalan yumurta miktarını bir ölçüde tanımlamak için kullanılan terimdir ve infertilite değerlendirmesinin önemli bir parçasıdır. Yumurtalık rezervinin değerlendirilmesi için üç farklı yöntem vardır:
1 ) Kanda ki antimullerian hormon (AMH) seviyesinin ölçülmesi.
AMH seviyesi, yumurtalık rezervini ölçmek için en yaygın yöntemdir ancak tek başına belirleyici olmayabilir.
Bu hormon, gelişimin en erken aşamalarında bulunan yumurtalıklardaki foliküller tarafından yapılır; ne kadar çok folikül olursa, AMH seviyesi de o kadar yüksek olur. Anormal derecede düşük AMH seviyeleri, azalan bir yumurtalık rezervini veya üreme yaşlanmasının ileri bir aşamasını gösterir.
2 ) Kanda ki folikül uyarıcı hormon (FSH) ve östrojen (estradiol) düzeylerinin ölçülmesi.
Adet döngüsünün belli günlerinde bakılan FSH ve östrojen seviyesi, yumurtalık rezervini ölçmek için başka bir yöntemdir. FSH seviyeleri, üreme yaşlanmasının artmasıyla giderek artmaktadır.
Bu nedenle, belirlenen günde bakılan testte yüksek bir FSH veya östrojen seviyesi, düşük bir yumurtalık rezervinin bir işaretidir, ancak üreme yaşlanmasında antimülleran hormon (AMH) seviyesindeki düşüşten daha sonra meydana gelen bir değişikliktir.
3 ) Ultrason muayenesi ile elde edilen antral folikül sayısı.
Ultrason, yumurtalıklardaki küçük folikül sayısını saymak için adet döngüsünün başlarında (day 1-4) yapılır. Düşük bir antral folikül sayısı, düşük bir yumurtalık rezervinin bir işaretidir. Bu yöntem ile tedavide hastanın kullanacağı ilaçların dozu belirlenirken tedaviye nasıl tepki vereceğinin de öngörücüsü olabilir.
Ofis Histeroskopisi ;
Ofis histeroskopisi rahim içi yapısını değerlendirmek için kullanılan bir yöntemdir. Rahim içine bir kamera ve ışığın bağlı olduğu ince bir probla girerek inceleme yapılmaktadır.
Histeroskopi, alternatif olarak yapılabilir. Genellikle ilk olarak standart ultrason gibi daha basit yöntemlerle tanımlanan anormallikler tespit edilebilir.
Histerosalpingogram (HSG)
Histerosalpingogram (HSG), hem rahim boşluğunu hem de fallop tüplerini değerlendirmek için kullanılan bir tanı testidir. Özel ince bir kateter (esnek bir tüp) servikal kanala yerleştirilir. X-ışını ile görülebilen az miktarda berrak sıvı, kateterden rahim içine yavaşça enjekte edilir. Sıvının uterus boşluğunu doldurmasını özel cihazlarla izlenir. Bu yöntemle rahim iç boyutunu ve şeklini ortaya çıkarır ve daha sonra fallop tüplerinden devam ederek dağılır.
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce doktorunuz tarafından infertilite sebepleri belirlenebilir.
Cerrahi genellikle sağlıklı bir hamilelik elde etme şansınızı en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir. Cerrahi prosedürlerin çoğu, ayaktan, aynı gün bazında yapılır ve çok kısa bir iyileşme süresine sahiptir.
Bunların başında Histeroskopi, rahim içi yapısını doğrudan incelenmesini içeren anestezi altında yapılan cerrahi bir prosedürdür. Bu prosedür, rahim polipleri, fibroidler, adezyonlar ve doğurganlığa müdahale edebilen veya düşük yapma nedenleri gibi gelişimsel anormallikler durumlarını tanımlayabilir ve tedavi edebilir.
Hastalar genellikle aynı gün eve gitmeyi ve birkaç gün içinde normal aktivitelerine dönmeyi bekleyebilirler.
Laparoskopi, karın organlarının doğrudan incelenmesini içeren anestezi altında yapılan küçük bir cerrahi prosedürdür. Rahim fibroidleri, yumurtalık kistleri, tüplerin tıkanması ve endometriyoz gibi doğurganlığa müdahale edebilecek durumları belirleyebilir ve tedavi edebilir.
Hastalar, gerekli ameliyatın kapsamına bağlı olarak, aynı gün eve gitmeyi ve bir ila iki hafta içinde normal aktivitelerine dönmeyi bekleyebilirler.
Erkek İçin Tüp Bebek Öncesi Uygulanabilecek Cerrahi Yöntemler
Sperm analizi için Spermiyogram adı verilen spermin sayısı, hareketliliği, morfolojisi, ejekülatın miktarı, ph ,renk vb. tanımlamaları yapabileceğimiz bir yöntemdir. Genellikle infertil hastalarda erkek için ilk olarak bakılan bu testin sonucu dünya sağlık örgütünün(WHO) belirlediği sınırın altında çıkabilir ya da sperm hiç olmayabilir. Bu durumda bir ürolog ile ortak tedavi planlaması yapılarak bazı yöntemlere başvurulabilir.
Varikoselektomi, bir erkek üreme uzmanı tarafından testisleri çevreleyen damarlardaki valfler düzgün çalışmadığında ve büyüyünce ortaya çıkan bir varikoseli düzeltmek için anestezi altında yapılan cerrahi bir prosedürdür.
Vazektomi reversal(Ters vazektomi) , daha önce vazektomi (sperm ileten kanalların bağlanması) olan erkeklere doğurganlığı geri kazandırmak için Ürolog tarafından anestezi altında yapılan hassas bir mikrocerrahi prosedürüdür.
Doktor, vas deferens’in (spermi testislerden penise ileten tübüler organ) uçlarını açığa çıkarmak ve yeniden bağlamak için skrotumda kesikler yapar ve spermin semene geri dönmesini sağlar.
Boşalma yoluyla sperm elde edilemeyen durumlarda tüp bebek tedavisi uygulanacak infertil hastalarda sperm elde etmek için bazı teknikler vardır.
Sperm alma teknikleri, Ürolog tarafından doğrudan testislerden veya spermin normalde boşalmaya kadar sıkıca sarılmış tübüler organ olan epididimden sperm elde etmek için anestezi altında yapılan bir işlemdir.
Testis sperm ekstraksiyonu (TESE olarak bilinir), ejekülat içerisinde sperm olmadığında tüp bebek işlemi (IVF) için sperm elde etmede kullanılabilecek bir yöntemdir.
TESE, sperm üretimi çok düşük olduğunda kullanılır. Küçük bir testis dokusu çıkarılarak laboratuvara iletilir.