Tüp Bebek Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Yumurtalıkların Uyarılması

İlk görüşme, tetkikler ve muayene sonrasında tüp bebek uygulamasının gerekli görüldüğü durumlarda tedaviye yumurtalıkların uyarılması ile başlanır.

Uygulanacak tüm protokollerde adet kanamasının ikinci veya üçüncü gününde, kanda hormon düzeylerinin incelemesi ve temel ultrason yapılır ve kullanılacak olan ilaçların dozuna karar verilir. Bu tedavi başlandıktan sonra hasta belli aralıklarla kontrole gelir. Aralıklarla yapılan bu kontrollerde geliştirilen foliküllerin(yumurta içeren yapılar) büyüklüğü ve sayısı kontrol edilir. Hastanın yumurtalıklarının durumuna göre kanda hormon düzeyleri de kontrol edilebilir.

Tedavide amaç kişiye bağlı olarak ortalama sayıda olgun folikül elde etmektir. Foliküller istenilen büyüklüğe ulaştığında çatlatma iğnesi olarak bilinen hCG enjeksiyonu yapılır. Tedavinin süresi değişken olmakla birlikte ortalama 10-12 gündür.

 Çatlatma iğnesi yapıldıktan genellikle 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır.

Yumurtaların Toplanması

Yumurta toplama işlemi (OPU) vajinal ultrason eşliğinde uygulanır. Yumurtaların olduğu foliküller toplanarak bir tüp içine alınan sıvılar eş zamanlı embriyoloji laboratuvarına iletilir. İçinde yumurta olup olmadığı mikroskop altında incelenir. (OPU) Yumurta toplama işlemi genelde kısa süreli genel anestezi ile yapılmaktadır. Bu işlem genelde 10-15 dakika kadar sürer.

Genelde foliküllerin %70’inin içerisinde yumurta bulunmaktadır. Yumurtalar toplandıktan sonra embriyologların belli bir saat içerisinde hesaplayarak yaptıkları işlemler başlar. Yumurtaların etraflarındaki hücreler temizlenerek olgun olup olmadıkları değerlendirilir. Olgun olan yumurtalara dölleme işlemi uygulanır.

Mikroenjeksiyon ve Klasik IVF

Döllenme işlemi klasik tüp bebek veya mikroenjeksiyon yöntemi ile olur. Klasik tüp bebek yönteminde spermler toplanan yumurtaların yanına bırakılır ve yumurtayı kendiliğinden döllemeleri beklenir. Spermin yapısının tamamen normal olduğu durumlarda kullanılabilir ancak eski bir yöntemdir. Artık daha çok tercih edilen ve döllenme oranı oldukça yüksek olan ICSI yani mikroenjeksiyon yöntemi kullanılmaktadır.

Mikroenjeksiyon ICSI Nedir?

,Mikroenjeksiyon yönteminde ise yumurtanın içerisine tek bir sperm özel bir alet yardımı bırakılır. Döllenme işlemi de yumurtalar toplandıktan sonra yaklaşık 2-4 saat sonra yapılmaktadır.

Embriyo Transferi

Sperm ile döllenen yumurtalar ilk 5-6 gün laboratuvar ortamında takibi yapılır. Bu süre içerisinde oluşan embriyonun 2 hücreli halinden farklılaşmış hali dediğimiz aşamaya kadar her hangi bir döneminde transfer işlemine karar verilebilir.

Klinisyen ve embriyolog transfer gününe embriyo kalitesini de değerlendirerek karar vermektedirler.  3. gün veya 5. gün genelde tercih edilen embriyo transfer günleridir. Transfer işlemi 5-10 dk süren genelde anestezi gerektirmeyen ağrısız bir aşamadır. Seçilen embriyo tüp bebek uzmanı tarafından ince bir katetere alınır ve jinekolog ile beraber rahim içine bırakılır.