Yumurta donasyonu, kadının kendi yumurtaları ile gebe kalmasının mümkün olamadığı durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Bağış yolu ile elde edilen yumurtaların kullanılması ile gebelik sağlanmaktadır.
Kuzey Kıbrıs yumurta donasyonu programı için öncü merkezler yüksek standartlar ve kriterleri karşılayan son derece profesyonel bir yumurta bağış programına sahiptir.
Yumurta Donasyonu Nedir?
Yumurta donasyonu, normal işleyen yumurtalıklara sahip bir kadının yumurtalıklarından yumurtalar alınarak ivf prosedürü uygulanan bir yöntemdir.
Bağışlanan bu yumurtalar daha sonra IVF (in vitro fertilizasyon) yoluyla laboratuvar ortamında yumurta alıcısının partnerinden gelen spermle döllenir. Elde edilen embriyolar daha sonra bebek isteyen kadının rahmine aktarılır.
Yumurta Bağışı Tedavisinden Kimler Yararlanabilir?
- Erken menopoz yaşayan veya ileri yaş kadınlarda
- Bir çocuğa kromozomal anormallik geçirme riski taşıyorsanız (Genetik sebepler),
- Hastalık, cerrahi veya kanser tedavisi nedeniyle yumurtalıklar zarar görmüş ise,
- Düşük yumurtalık rezervi veya yumurta kalitesi sorunları nedeniyle doğurganlık sorunu yaşayanlar.
Neden Yumurta Donörü Kullanmalıyım?
Yumurta bağışı, düşük yumurta veya embriyo kalitesine sahip kadınlar veya yumurtalıkları doğurganlık ilaçlarına kötü yanıt veren kadınlar için olağanüstü başarılı bir tedavi seçeneği olarak kanıtlanmıştır. Yumurta donör programları, birden fazla IVF siklusuna sahip olan ve hamilelik sağlayamayan kadınlar için etkili bir tedavi sağlamıştır.
Hamile kalmanıza yardımcı olmak için bir yumurta donasyonu programına karar vermek çok zor bir iş olabilir. Yumurta donasyonu programının birçok yönünü düşünmek için zaman ayırmanızı öneririz. Ayrıca, bu hassas sorunun karmaşıklığını anlayan sağlık sektöründen bir danışmanla konuşmanızı öneririz.
Bir yumurta donörü seçmek çok zor görünebilir ve her çift onlar için en uygun olanı bulmalıdır. Hatırlanması gereken en önemli şey, acele olmamasıdır.
Bağış (Verici) Yumurtalarının Kaynağı
Yumurta bağışı yapan kişi anonim olduğundan, hem vericinin hem de alıcının kimlikleri tamamen gizli tutulur. Bağışçı tedaviye başvuran hastaların ilk olarak fiziksel, psikolojik değerlendirilmeleriyle programa başlanır. Tıbbi, genetik sorunları olmadığı, uygun tarama testlerinde bulaşıcı hastalık taşımadığı tespit edilir.
Yumurta bağışında bulunan kişilerin programa kabul edilebilmesi için 21-30 yaşları arasında olması ve her yönden sağlıklı olması gerekmektedir.
Alıcı Çiftin Bilgilendirilmesi
Yumurta bağışı tedavisine katılan çifte hekim tarafından tıbbi süreç ile ilgili bilgiler verilir, sordukları sorular net ve doğru bir şekilde cevaplandırılır. İşlem öncesinde mutlaka çiftin işlemi kabul ettiğine dair imzalı izni alınır.
Yumurta Donasyonu Tedavisine Karar Veren Çiftlerin Takip Edilmesi
Tedavi için gerekli olan tüm muayene ve tetkiklerin uzman hekim tarafından değerlendirilmesinin ardından, hekiminizin belirleyeceği bir dönemde mikroenjeksiyon zamanı belirlenip, hazırlanan embriyo ile embriyo transfer işlemi yapılmaktadır.
Yumurta bağışçısının ten rengi, göz rengi, saç rengi ve vücut yapısı gibi fiziksel özellikleri anne adayının özelliklerine mümkün olduğunca yakın olacak şekilde seçilir. Ek olarak, etnik köken, kan grubu ve diğer fiziksel özellikler de mümkün olduğunca istenilen özellik doğrultusunda eşleştirilir.
Yumurta bağışçıları kaç yaşında olmalı?
Bağışçılar 20-30 yaş aralığında olmalıdır.
Yumurta bağışçıları nasıl seçilir?
Genel olarak konuşursak, eğitim ve iyi kişisel ve aile sağlığı geçmişlerine sahip bağışçılar ararız.
Bağışçıların yaş, eğitim, boy / kilo gibi kriterleri değerlendirildikten sonra tıbbi bilgileri alınır.
Bu uygulama da kişisel ve aile tıbbi geçmişi, üreme öyküsü, eğitim ve meslek bilgileri, gelecekteki temas üzerine düşünceler içerir. Başvuru, bağışçı donör ekibi tarafından gözden geçirilir ve tıbbi danışman ile görüştürülür.
Tarama süreci, bağışçıların titizlikle incelendiği konusunda size huzur vermek için uzun ve kapsamlıdır.
Tüp bebek tedavisi için neden Kuzey Kıbrıs’ı seçmeliyim?
Kuzey Kıbrıs, en gözde tatil yerlerinden biridir ve doğurganlık tedavisi için çok popüler bir yerdir. Uygun fiyatlar, erişilebilir ve kaliteli sağlık hizmetleri, liberal yasalar ve çok çeşitli IVF tedavi seçenekleri, aile kurma hayallerini gerçekleştirmek isteyen insanlar için önemli avantajdır.
Tüp Bebek ve yumurta bağışı söz konusu olduğunda, Kuzey Kıbrıs, Batı Avrupa, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinden hastalar için en popüler destinasyonlardan biri olmaya devam etmektedir.
Bunun en önemli iki nedeni, önemli ölçüde daha düşük tedavi maliyetleri ve oldukça liberal tüp bebek düzenlemeleridir. Bu başarılı ve güvenli sağlık tesislerine, kolay seyahat seçeneklerine ve IVF döngüsü stresini hafifletmeye yardımcı olan tatil çevresine ekleyin. Kuzey Kıbrıs’taki en popüler ve en büyük iki şehir, kültürel miras ve turistik yerler açısından zengin olan Lefkoşa ve Girne’dir.
Yumurta Bağışının Sonuçları
Yumurta donasyonu ile günümüzde yüksek gebelik oranları elde edilmektedir. Bu oranlar çiftlerin kendi yumurta ve spermleriyle elde edilen gebelik oranlarından fazladır.
Bunun sebeplerinin en başında yumurta bağışında bulunan kişinin genç yaşta olması, infertilite sorunu olmaması ve kaliteli yumurtalar üretmeleri olduğu düşünülmektedir.
Bu tedavi yönteminde yaklaşık % 75 – 80 civarında gebelik oranı elde edilmektedir.