(AFP) Alfa Fetoprotein, gelişmekte olan fetüsün karaciğerinde üretilen proteindir. Bebeğin gelişimi sırasında, AFP’nin bir kısmı plasentadan ve annenin kanından geçer. AFP testi, ikinci trimesterde gebe kadınlarda AFP seviyesini ölçer. Annenin kanında çok fazla veya çok az AFP, doğum kusurunun veya durumunun bir işareti olabilir.
Şimdi Afp ve Tsh hamilelerde kaç olmalı? AFP: Alfa Fetoprotein nedir? Yüksek ve düşük AFP’ye ne sebep olur? Birlikte detaylı olarak görelim. Alfa fetoprotein olarak da bilinen AFP, hamilelik sırasında kullanılan bir tarama testidir. Ayrıca hamilelik süreci dışındaki hastalıkları tanımlamak için kullanılır. Afp ve Tsh hamilelerde kaç olmalı? İşte ayrıntılar.
AFP: Alfa Fetoprotein Nedir?
Hamilelik sırasında rahimde bebeğin (fetüsün) karaciğeri, vitellus kesesi (sarısı kesesi) ve sindirim sistemi tarafından az miktarda üretilen bir proteindir. Peki, Afp ve Tsh hamilelerde kaç olmalı? Hamile kadınlarda bu proteinin yüksek veya düşük olması, çeşitli doğum kusurlarının (kusurların) varlığını gösterir. Bu, doğumdan sonraki ilk 3 ay içinde bebeğinizin kanındaki birincil proteindir. Doğumdan sonra zamanla azalan bu protein, 1 yaşına kadar çok düşük bir seviyeye düşer.
Afp ve Tsh Hamilelerde Kaç Olmalı?
AFP Normal AFP değerleri aşağıdaki gibidir.
- Erkeklerde: 0-40 ng / ml,
- Hamile olmayan kadınlarda 0-40 ng / ml arası,
- Hamile kadınlarda: 10 ila 150 ng / ml.
Hamile Kadınlarda Afp Artışı Nedir?
Yüksek AFP seviyesi, Afp ve Tsh hamilelerde kaç olmalı? Kusurlu bir çocuğa sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterir.
Yüksek AFP’nin neden olduğu sorunlardan bazıları şunlardır:
- Ailede doğum kusurları olan insanlar – 35 yaş üstü kişiler
- Diyabetli insanlar Bifid omurga (omurganın normalde kapalı olmadığı bir hastalık) Böbrek sorunları
- Ciddi cilt problemleri
- Ciddi kromozom problemleri (Down sendromu)
- Anensefali (beynin tamamını veya bir kısmını eksik) Çocuğun karın duvarının eksik kapanması bağırsakta kalan bağırsakların veya çocuğun bir amino sıvısına maruz kalmasına neden olur.

Hamile Sonrası
Hamilelikten sonra aşağıda listelenen diğer problemleri geliştirme olasılığının yüksek olduğunu gösterir.
Bir çocuğun ölümü;
- Rahim içi büyüme geriliği (IUGR) ve zayıf doğum
- Oligohidraminolar (yeterli amniyotik sıvı)
- Preeklampsi (şiddetli yüksek tansiyon ve şişme)
- Plasentanın rahimden ayrılması
Normal İnsanda Büyüme Nedeni
- Hepatosellüler karsinom: Bu karaciğerde ortaya çıkan en yaygın kanserdir. Bu kanseri geliştiren insanların yaklaşık% 70’inin yüksek alfa fetoprotein değeri vardır. Fetoproteinin alfa değeri de tedaviyi ve hastalığın seyrini izlemek için kontrol edilir. Başka bir deyişle, tedaviden sonra değerde bir düşüş iyi ve büyüme kötü olarak yorumlanır.
- Testis kanseri Eşey hücre kanseri: Bu, kadınlarda testisin ve erkeklerde testisin mikrop hücrelerinden kaynaklanan bir kanser türüdür. Vücudun herhangi bir yerinde nadiren ortaya çıkabilir.
- Yolk kesesi kanseri (Vitellus kesesi)
- Ataksi telenjiektazi: Bu, çocuklukta ilerleyen dengesizlik, cilt değişiklikleri ve zeka geriliği ile başlayan, genetik olarak bulaşan bir hastalıktır.
- Mide kanseri
- Kolon kanseri
- Akciğer kanseri Lenfoma (lenfoma) Meme kanseri Siroz Alkolik karaciğer hastalığı Hepatittir.
Gebelikte Afp Ne Demektir?
Test sonuçlarınız AFP seviyelerinizin normalden düşük olduğunu gösteriyorsa, bebeğinizin Down sendromu ve beyin gelişimi ile ilgili genetik sağlık sorunları olduğu anlamına gelebilir.
Bifid omurga gibi sinir sisteminin açık kusurları Down Sendromu Diğer kromozomal anormallikler bebeğin karın duvarında hasar ikiz (birden fazla bebek vücutta daha fazla protein üretir) erken doğumlar bir çocuğun beyninin ve omurgasının gelişimini etkileyen nöral yollarda ciddi kusurlar – İkiz veya çoklu doğumlar (nedeni birçok bebeğin AFP üretmesidir.