Diş Ağrısı Neden Hep Gece Başlar Merak Ettiniz Mi?

0
1123
Diş ağrısı neden gece başlar

Diş ağrısı birçok kişinin yakındığı ağrılardan biridir. Özellikle gece başlayan diş ağrısı uykusuzluk yaptığı gibi kişinin günlük yaşamını da etkiler. Peki diş ağrısı neden gece başlar? Ağrı, vücudun herhangi bir kısmında hissedilen uzun süreli ve şiddetli acıdır. Kişiyi iç veya dış zararlı etkenlere karşı uyaran bir mekanizma da diyebiliriz. Vücudun kontrolü kişide olsa bile bazı dokularda sadece ağrı hissini algılayabiliriz. Ve bu ağrı da bir habercidir diyebiliriz. Bir enfeksiyon, organ bozukluğu, yabancı cisim sorunları gibi durumlarda ilk işaret ağrıdır.

Diş ağrısı neden gece başlar
Görsel: Diş ağrısı neden gece başlar

Diş ağrısı neden gece başlar?

Dişlerdeki büyük çürükler zaman ilerledikçe derinleşir. Bu ilerleme ile de dişlerin içindeki damar ve sinirlere ulaşır. Kök kanalları enfekte hale gelir. Bu iltihap kanallara ve kök çevresindeki kemiklere kadar yayılır. Gece baş ve boyun kısmındaki tansiyon yani damar basıncı yükseldiği için bakterilerin ve çevre dokulardaki iltihabın etkileri daha sert hissedilir. Vücudumuzu onaran mekanizma geceleri daha aktif çalışır. İltihap, çürük gibi ”hasarlı” bölgelerde hücre aktivasyonu arttığı için başınç ve sonucunda ağrı gelişir.  Nabız atar şekilde olan bu ağrı kişiyi uykusundan dahi uyandırabilir.

Diş ağrısının kişiye etkileri nelerdir? 

Diş problemleri, mekanizma olarak insan vücudundaki standart ağrılardan daha şiddetli etki yaratır. O yüzden haklı olarak korkulan bir durum olarak kabul görür. bir diğer faktör de ağrı kesici tablet ilaçlara cevap vermiyor oluşudur. Ağrı kesiciler çoğu zaman işe yaramaz. Gece başlayan diş ağrıları uykusuzluğa neden olur. Gün içinde konsantrasyonu bozar. Ağrı oluşan bölgede hoş olmayan bir duyu hali olmasından ayrı, dolaşım sistemini, solunumu ve psikolojiye de kötü etkiler. Günlük aktivitelere ve işe odaklanmaya mani olur. Uzun süreli devam ettiği için iş gücünden düşme meydana gelebilir.

Gece diş ağrılarına ne yapmalıdır?

Derin çürükler nedeniyle  oluşan kanal enfeksiyonları ile karakterize olan gece ağrıları için en kısa sürede diş hekime başvurmak gerekir. Enfeksiyonlu dokuların temizlenmesi gerekir. Ama çoğu zaman hemen müdahale edilemez. İşlemler öncesinde antibiyotik veya farklı ilaçlar kullanımı şart olabilir. Ağrıyı kesebilmek için uygun şartların oluşmasını beklemek gerekebilir.  Eskiden inanılanın aksine ağrıyan dişlerimizi hemen çektirmek en son başvurulacak yöntem olarak düşünülmelidir.

Diş ağrısı neden gece başlar
Görsel: Diş ağrısı neden gece başlar

 

Gece diş ağrılarına ne yapılmamalıdır?

Aspirin, rakı, kolonya gibi maddeleri ağrıyan diş bölgesine uygulamak fazya getirmeyeceği gibi çevre dokulara da zarar verebilir. ağrıyı geçirmek için ağrı kesiciler ile zaman kazanılabilir ama kesin ve etkili çözümler için  en kısa sürede diş doktoruna başvurmak gerekir.

1. Diş fırçanızı 3 ayda bir değiştirin

Çoğu normal diş fırçası, 3 aylık günlük kullanımdan sonra yıpranır ve yeni olduklarındaki kadar iyi çalışmazlar. Diş eti iltihabı gibi bir diş eti hastalığınız varsa, diş fırçanızı her 4 ila 6 haftada bir değiştirmelisiniz. Diş fırçanızı kullandıktan sonra suyla yıkamalı ve grip gibi hastalıklar sonrasında değiştirmelisiniz.

2. Kanal tedavileri aslında ağrılı değildir

Pek çok insan kanal tedavisinin çok acı verici bir deneyim olduğunu düşünüyor fakat kanal tedavileri bilinenin aksine ağrılı değildir. Teknolojik gelişmeler sayesinde, dolgu yaptırmak kadar ağrısızdır. Ayrıca tedavi öncesinde hekiminiz bölgeyi lokal anestezi ile tamamen uyuşturarak ağrısız bir tedavi deneyimi yaşamanızı sağlar.

3. Diş sağlığını korumak düşündüğünüzden daha kolaydır

İyi bir ağız diş sağlığını korumanın zor olduğu ve çok çaba gerektirdiği düşünülür. Ancak günde iki kez dişlerinizi fırçalarsanız, günde bir kez dişlerinizi diş ipi ile temizlerseniz ve sağlıklı beslenirseniz, daha sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olursunuz. Diş hekiminize düzenli kontroller için gitmeyi de unutmayın!

4. Diş sorunları kendiliğinden çözülmez

Diş hekiminiz diş, diş eti veya ağız sağlığı sorunu teşhis ettiğinde mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlamalı ve ertelememesiniz. Çünkü diş sorunları ertelendiğinde daha büyük sorunlara yol açabilir.

Diş ağrısı neden gece başlar
Görsel: Diş ağrısı neden gece başlar

5. İyi beslenme, dişlerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur

Düzenli diyetiniz çok fazla tatlı atıştırmalık, şekerleme veya soda gibi şekerli içecekler içeriyorsa, dişlerinizin çürümesi veya hasar görmesi daha olasıdır. Şeker dişlerinize yapışır ve diş çürümesine neden olan zararlı bakteriler için üreme alanı sağlar. Bu nedenle mümkün olduğunca şekerli yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden uzak durmalısınız. Ayrıca, şekerli atıştırmalıklar ve tatlı yiyecekler yedikten 30 dakika sonra dişlerinizi fırçalamak en iyisidir.

Sağlıklı günler dileriz 😊