Gebelikte Alkol Kullanımının Zararları

0
940

Gebelikte alkol içtiğinizde bebeğiniz onu çoktan kullanmış olur. Alkol doğrudan plasentadan geçer. Hamilelik sırasında içmeye devam etmek bebekte fetal alkol spektrumunda anormalliklere neden olabilir. Alkol bir teratojendir. Teratojenler zararlı büyüme maddeleridir.

Alkol plasentayı geçer ve bebek küçük olduğu için bebeğe alkol verildiğinde ayrışma hızı anneye göre daha yavaş olacağı için bebeğin vücudunda daha uzun süre kalacaktır. Bu, bebeğe onarılamaz bir zarar verebilir. Güvenli miktarda alkol yoktur. Tüm alkollü içecekler bebeğe zararlıdır.

gebelikte alkol kullanımı
Görsel: gebelikte alkol kullanımı

Gebelikte alkol bebek gelişimini nasıl etkiler?

Hamilelik boyunca bebek büyümeye devam eder. İlk 4 hafta bebeğin kalbi, sinir sistemi, gözleri, kolları ve bacakları gelişir. Bebeğin beyni 3. haftada gelişmeye başlar ve hamilelik boyunca devam eder. Üçüncü üç aylık dönemde (son üç ay) bebek hızla büyür. Bu zamanlarda alkol alırsanız bebeğin sorunları olacaktır. Aşırı ve düzenli içme, Fetal Alkol Sendromuna veya anormal Fetal Alkol Spektrumuna neden olabilir. Bu, ömür boyu geri dönüşü olmayan fiziksel, zihinsel ve davranışsal engellere yol açabilir.

Fetal alkol sendromu veya fetal alkol spektrum bozukluğu

  • Fetusta gelişme geriliği
  • Yüz defektleri
  • Davranışsal problemler
  • Bebekte yeme ve uyuma problemleri
  • Görme ve duyma problemleri
  • Santral sinir sistemi fonksiyon bozuklukları

Gebe olduğu bilinmeden alkol alınca ne olur?

Gebeliği öğrenir öğrenmez alkol alımı durdurulmalı. Ne kadar erken bırakırsanız o kadar iyi olacaktır.

Gebelikte alkolün güvenli miktarı var mı?

Bilinen güvenli miktar yok. Ne kadar çok alkol tüketilirse problem olma ihtimali o kadar artacaktır.

gebelikte alkol
Görsel: gebelikte alkol

Gebelikte alkol kullanımı

Alkol aldığınızda, alkol plasentadan büyüyen fetüsünüze geçer . Gelişmekte olan bir bebeğin vücudu alkolü bir yetişkininkinden çok daha yavaş aldığından, fetüsün kandaki alkol seviyesi annesinden çok daha yüksek olmaktadır. Bu durum bebeğin zihinsel gerilik yaşaması ve kalp hasarına kadar pek çok zarara yol açabilir.

Yapılan araştırmalarda alkol kullanan kadınların yüzde 20’sinin hamilelik sırasında da alkol almaya devam ettiği gözlemlenmiştir. Hamile olduklarını bilmelerine rağmen yaklaşık 29 kadından 1’i tehlikeli alkol alım seviyelerinde dolaşmaktadır.

Araştırmalarda hamilelik süresince haftada bir kadar az alkol tüketen kadınların, alkol kullanmayan kadınlara göre saldırganlık ve dikkat güçlüğü gibi davranış problemleri olan bir çocuğa sahip olma oranlarının yaklaşık üç kat daha fazla olduğu saptanmıştır. Hamilelik süresince orta derecede alkol tüketen kişilerde ise saldırganlık ve dikkat güçlüğü oranı düşüktür.

Yapılan araştırmalara göre gebelikte alkol ve sigara kullanımını devam ettiren kadınların çocuklarının sağlık durumlarında da problemler meydana geldiği görülmüştür. Bu problemlerin en büyüğü ise öğrenme güçlüğüdür.

Hamileliği boyunca yüksek seviyede alkol tüketen kadınların çocuklarında, bebek sahibi olma oranını düşüren fetal alkol sendromu ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra doğan çocukların fetal alkol sendromlu olarak dünyaya gelme oranı da oldukça yüksektir.

Dünya üzerinde doğan her 1000 bebekten birini etkileyen fetal alkol sendromu, çocuklarda zihinsel gerilik ve merkezi sinir sistemi problemlerinin, anormal yüz özelliklerinin ve sıklıkla görülen kalp kusurlarının en yaygın nedenlerinden biridir.

Gebelikte alkolsüz bira içilebilir mi ve gebelikte alkolsüz bira anneye zarar verir mi diye düşünüyorsanız içiniz rahat olabilir. Alkolsüz biranın içinde alkol olmadığı için bebeğinize zarar vermeyecektir.

gebelikte alkol
Görsel: gebelikte alkol

Gebelikte alkol içme sınırı

Gebelikte alkol ve sigara kullanımını devam ettiren kadınların en çok merak ettiği konu, gebelikte alkol sınırıdır. Gebelik döneminde ve hatta gebe olunmasa bile alkol alınmaması doktorlar tarafından önerilmektedir. Fakat alkol almayı seviyor ve bu alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız haftada iki-üç adet bira ya da bir kadeh şarap tüketebilirsiniz. Yüksek alkollü içkilerin ise yarım bardaktan fazla tüketilmemesi gerekmektedir.

Çok alkol kullanan veya alkol bağımlılığı olan kişilerin de haftada yedi adetten fazla bira, yarım şişeden fazla şarap, 20 santilitreden fazla yüksek alkollü içki tüketmemeleri gerekmektedir. Bu miktarlardan fazla tüketilen alkolün çocuğun ölümüne sebebiyet verebildiği bilinmektedir.

Gebelikte alkol ve sigara kullanımı sorusu ilk kez anne adayı olan çoğu kadının aklını kurcalamaktadır. Çünkü alkol ve sigara kullanımı birçok kadının sosyal yaşamının bir parçasıdır. Sigara içmek ve alkol tüketmek bebeğinize zarar verebilir. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeyi planlayan bir kadın, öncesinde alışkanlıklarını değiştirmelidir. Ancak plansız bir gebelik söz konusuysa bebeğin varlığının öğrenildiği anda yaşam tarzı değişikliğine gidilmelidir.

Sağlıklı günler dileriz 😊