Gebelikte burun tıkanıklığı ve burun akıntısı birçok anne adayında çok sık karşılaşılan bir durumdur. Anne adaylarının yaklaşık %30 unda herhangi bir alerjik durum veya viral bir enfeksiyona rastlanmasa dahi, burun tıkanıklığı ile karşılaşılabilir. Bu durumun adı Gebelik nezlesidir.
Gebelikte burun tıkanıklığı neden olur?
Gebelikte burun tıkanıklığının pek çok sebebi var. Bunlar arasında;
- Soğuk algınlığı,
- Grip,
- Alerji
bulunur.
Ancak bu gibi durumlara ateş, ağrı gibi başka belirtiler de eklenebilir. Bunun dışında, herhangi bir hastalığa veya belirtiye bağlı olmadan da burun tıkanıklığı yaşanabilir. Hamilelikte hızlanan kan akışı ve artan östrojen hormonu burun mukozalarını şişirir bu nedenle, burun tıkanıklığına neden olabiliyor. Bu durum, solunum yolunu daraltır. Böylece nefes almada zorluk meydana gelir.

Ayrıca burun dokusunun yumuşamasına ve kanamaya karşı hassaslaşmasına neden olur. Gebelikte burun kanaması sorununun sebeplerinden biri de budur. Herhangi bir burun kemiği eğriliği sorunu varsa hamilelikte bu durum daha da kötüleşebilir ve tıkanıklık sorununa neden olabilir. Ayrıca fazla kilo da burun tıkanıklığını etkileyebilir.
Gebelikte burun tıkanıklığı ne zaman başlar?
Genellikle burun tıkanıklığı hamileliğin ikinci ayında (ilk trimester) görülmeye başlar. Tabi ki her hamilelikte görülecek anlamına da gelmez. Ancak burun tıkanıklıkları genel olarak hamileliğin ikinci ayında başlayarak gebeliğin son bulmasından sonra azalarak birkaç hafta içinde son bulmaktadır.

Anne adaylarının hamilelik döneminde burun tıkanıklığı yaşamasının en temel sebebi artan östrojen hormonlarıdır. Doğal olarak gebeliğin sona ermesiyle bu hormonlar normal seviyesine inecek ve sonrasında burun tıkanıklığı da düzelecektir.
Gebelikte burun tıkanıklığı, başka bir hastalığın belirtisi olabilir mi?
Burun tıkanıklığının yanında başka bir sorun yoksa, o zaman sadece hamilelik döneminden kaynaklanan burun tıkanıklığından söz edilebilir. Ancak burun tıkanıklığının yanında hapşırma, öksürük, boğazda yara, ağrı, bezelerde şişkinlik, ateş gibi belirtiler de görülüyorsa, büyük ihtimal ile soğuk algınlığı gibi bir enfeksiyonel durum olabilir.
Sinüs enfeksiyonları hamilelik döneminde çok sık rastlanan bir durumdur. Bunlar ile beraber ateş, baş ağrısı, yeşil veya sarı mukus, koku almada problem yaşama gibi durumlar da mevcut ise, o zaman bir an önce doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Öte yandan, burun akıntısı veya burun tıkanıklığına hapşırma, göz, burun, boğaz ve kulaklarda kaşıntı gibi belirtileri de beraberinde gösteriyorsanız, alerjik bir durum söz konusu olabilir. Hamilelik döneminde meydana gelen alerjilerin ne olacağı önceden tahmin edilemez. Alerjiler iyileşebilir veya daha da kötü olabilir. Eğer bir alerjik durumdan dolayı burun tıkanıklığı gibi bir durum gelişiyorsa, o alerjene karşı dikkatli olunmalı ve uzak durulmalıdır.
Gebelikte burun tıkanıklığını rahatlatmak için ne yapmak gerekir?
- Gün içerisinde bol miktarda su tüketilmelidir ve gece yatarken baş bölgesini yüksekte tutmak gerekir.
- Buhar ve ılık bir banyo burun tıkanıklığına iyi gelmektedir. Aynı zamanda, sıcak su ile nemlendirilmiş olan bir havluyu yüze tutmak ve havasını solumak da faydalı olmaktadır.
- Tuzlu burun damlaları ya da okyanus suyunu burnunuza uygulayabilirsiniz. Özellikle deniz suyunu şiddetle öneririz. Tuzlu burun damlalarını da eczanelerden temin edebilirsiniz.
- Buhar cihazlarıyla veya oda nemlendiricileri ile havayı nemlendirebilirsiniz.
- Hava kirliliği bulunan ve sigara içilen ortamlardan kaçınmakta fayda var.
- Boya, alkol ve parfüm gibi kokulardan kaçınmalısınız.
- C vitamini almak hem burun tıkanıklığına hem de burun kanamalarına iyi gelmektedir ama öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
- Egzersiz yapmak burun tıkanıklığına iyi gelecektir fakat çok kirli ve sıcak havalarda dışarıda egzersiz yapmanızı da tavsiye etmiyoruz.

Gebelikte burun tıkanıklığı için ilaç almak
Hamilelik döneminde yaşanan burun tıkanıklığı için ilaç kullanmaya gerek yoktur. Ancak bu tıkanıklık anne adayını çok fazla rahatsız ediyorsa o zaman doktoruz ile iletişime geçmeniz gerekir. Hamilelik döneminin ilk trimesterında, ilaç kullanmamak gerekir. Bu aylarda kullanılan ilaçlar, bebeğe zarar verebilir. Çok fazla ihtiyaç duyulmadığı müddetçe ve doktorunuz izin vermediği sürece ilaç alımı yapılmaması gerekir.
Ne zaman doktora gitmek gerekir?
Hamilelik dönemi içerisinde meydana gelen bu durum, genel olarak sadece burun tıkanıklığı şeklinde görülür ve beraberinde başka bir bulgu görülmez. Başka bir rahatsızlığında olması halinde, (öksürme, hapşırma, boğaz ağrısı, lenf bezelerinde şişmeler, ateş gibi belirtilerde beraberinde bulunuyor ise) o zaman başka bir durumun varlığı söz konusu olabilir. Böyle bir durumda olan burun tıkanıklığı sebebi farklı bir sebep ile alakalı olarak meydana gelebilir ve bir an önce doktor gidilmelidir.
Gebeliğiniz süresince böyle bir durumla karşılaşmamanız dileğiyle sağlıklı günler dileriz ?