Gebelikte Doğum Kasılmaları Nasıl Ayırt Edilir?

0
1121
Gebelikte doğum kasılmaları

Gebelikte doğum kasılmaları gerçek mi yalancı mı nasıl ayırt edilir? Gebelik süresince özellikle gebeliğin 22. Haftasından sonra kasılmaların başlaması normaldir. Bu kasılmalar, büyüyen rahimin kaslarının kasılmasıyla oluşur. Gebeliğin son haftalarına doğru artış gösterebilir.

Gebelikte doğum kasılmaları
Görsel: Gebelikte doğum kasılmaları

Gebelikte doğum kasılmaları nasıl anlaşılır?

Kasılmalar bazı gebelerde, adet sancısı gibi tarif edilirken kimisinde; bele vuran ağrı, kimisinde kasık ağrısı, kimisinde ise karnın sertleşmesi olarak tarif edilmektedir. Bu kasılmaların olması aslında doğum süreci için olumludur çünkü bunların sonucunda vücut doğuma hazırlanmaktadır ancak bazı gebelerde kasılma olmayabilir veya gebe hissetmeyebilir, bu durum endişe edilecek bir durum değildir. Gerçek sancılar geldiğinde gebe bu sancıları hissedecektir. “Ya anlamayıp evde doğurursam” korkusu pek çok gebede vardır ama merak etmeyin anlayacaksınız. Burada önemli olan nokta bu yalancı sancıların gerçek sancılardan ayırt edilmesidir.

Gerçek ve yalancı doğum kasılmaları nasıl ayırt edilir?

Yalancı sancılar normal kabul edilirken gerçek sancıların varlığı erken doğumun habercisi olabilmekte, bazı durumlarda hastanede yatış gerektirebilmektedir. Yalancı sancıların tipik özelliği düzensiz olmalarıdır. Gerek şiddetleri, gerek sancı aralıkları birbirinden farklıdır. Sancı hisseden gebelerin yapması gereken şeylerden biri, sancı sıklığını takip etmektir. İstirahat haline geçmek, pozisyon değiştirmek, ılık duş almak, bol su içmek genellikle bu kasılmaların durmasını sağlayacaktır.

Bu yapılanlara cevap vermeyen, sıklığı ve şiddeti artan kasılmaların varlığında hekim kontrolü gerekmektedir. NST cihazında sancıların varlığı, rahim ağzında kısalma, silinme veya açılma gibi bir takım değişikliklerin olması durumunda bu sancıların gerçek sancı olduğuna kanaat getirilir ve doğum için beklenen zaman gelmişse doğum için takip planlanırken erken haftalarda bu durum gelişmişse sancıların dinmesi için tedavi başlanabilir.

Doğum zamanı geldiğinde sancı birden başlamaz!

Doğum zamanı gelmiş olan gebelerde, sancılar Yeşilçam Türk filmlerindeki gibi birden bire başlamaz. İlk başlarda uzun aralıklarla gelirken, giderek sıklaşmaya başlar. Sancılar geldiğinde genelde 1 dakika kadar sürer, karın sertleşir ve kasılmalar gebenin yüzünü ekşitecek kadar ağrılı olmaya başlar. İlk ağrı hissettiğinde hastaneye yatırılan gebelerde yatış süresi çok uzun olup ev konforu sağlanamadığı için gebeler huzursuz olurlar. Doğumun aktif olarak başladığı durumlarda kasılma sıklığı 3-5 dakikada bir gelecek şekilde sıklaşır. Bu durumda hastanede izlem altında kalmak düşünülebilir.

Gebelikte doğum kasılmaları
Görsel: Gebelikte doğum kasılmaları

Normal doğumun avantajları

  • Kısa bir süre istirahat sonrası ayağa kalkabilir, yemek yiyebilir içebilir ve bebeğini emzirebilir.
  • Anne ile bebek arasındaki bağ son derece hızlı kurulur.
  • İstedikleri sayıda gebe kalabilmeleri ve bebek dünyaya getirmeleri mümkündür.
  • Hastaneden çok daha kısa sürede taburcu olunur.
  • Kanama, ağrı veya enfeksiyon riski diğer operasyonlara göre daha az görülür.
  • Bebekler, anne memesini daha iyi kavrama becerisi gösterirler.
  • Bebeklerin akciğerleri doğum esnasında basıya uğradıkları için, daha az solunum sıkıntısı yaşamaları sağlar.

Peki ya doğum korkusu yaşayanlar ne yapmalılar?

Hamilelikte doğum korkusu yaşayan anne adayları, bu endişenin temel nedenine odaklanmalı ve kendilerine çok sert davranmamalıdır. Tam olarak ne hakkında endişeleneceğinizi ve neyin tetikleyeceğini bilmek, bir sonraki süreci düzenlemenize yardımcı olacaktır.

Önce doğru bilgiyi almak önemlidir!

Doğumdan korkanlar öncelikle tüm hamilelik süreci ve doğum hakkında doğru bilgi edinmelidir. Hayattaki belirsizlik nedeniyle korku, birçok kez deneyimlenen bir duygudur. Doğru bilgilere erişim, gerçekte karşı karşıya olduğunuz durumu açıkça anlamanızı sağlar. Bu konuda doktorunuza danışabilir ve alanında profesyonellerin desteğini alabilirsiniz.

Çevrenizdeki insanların doğum deneyimlerini dinlemekten kaçının!

Özellikle etrafınızdaki insanların doğum hakkında abartılı anlatımları için, sizi olumsuz etkileyenlerin yapmaması gerektiğini açıkça belirterek ihtiyaçlarınızı ifade etmelisiniz. Hamilelik sürecinde ilgi odağı olmanın belki de hiç keyifli olmayan tek yanı çevrede her konuya ve bilgiye çok hakim olduğunu düşünen birçok insanın bulunmasıdır. Bu, akıl sağlığınızla ilgilidir. Bazı kişilerin ve olayların endişenizi artıracağını düşünüyorsanız, mesafenizi korumalısınız. Kaygı ve stres, hamilelik sırasında bebeğin sağlığını ve iyiliğini ciddi şekilde etkileyerek süreci görmenin zevkini engelleyebilir.

Gebelikte doğum kasılmaları
Görsel: Gebelikte doğum kasılmaları

Önemli olan anın tadını çıkarmak ve geleceği planlamaktır!

Kadınların hamilelik ve doğum korkusu anlaşılabilir. Aynı anda birden fazla duyguyu yaşamak, sürekli değişen hormonlar ve vücut değişiklikleri kadınların duygusal durumunu büyük ölçüde etkiler. Ancak vücudunuza güvenmeyi öğrenebilir ve bu sürecin doğal olduğunu anlayabilirsiniz. Kendi sağlığınızı gözlemlemek, favori aktivitelerinizle ilgilenmek hamilelikte keyifli zamanlar bulmanızı kolaylaştıracaktır. Bu nedenle ister gebe kalmayı planlıyor olun ister hamilelik sırasında olun yaşam sevincini yaşamalısınız. Unutmayın hamilelik özel ve değerli bir dönemdir.

Sağlıklı günler dileriz 😊