Gebelikte ikiz-ikiz transfüzyon sendromu aynı plasentayı paylaşan ikizlerde olur. Bu sendrom eğer iki bebeğin kullandığı plasentanın damarlarında bağlantı olursa görülür. Damar paylaşımı sonucunda bebeklerden birine daha fazla kan giderken (alıcı) diğerine daha az kan gider (verici). Gebelikte ikiz-ikiz transfüzyon sendromu % 15 olasılıkla görülür. Genetik bir hastalık olmayıp tamamen tesadüfi gelişen bir durumdur.

Gebelikte ikiz-ikiz transfüzyon sendromu tanısı:
Ultrason ile yapılan muayenede
- Aynı cinsten olan fetuslarda ölçümde belirgin farklılık
- Amniyotik kese büyüklüklerinde belirgin farklılık
- Kordon büyüklüğünde farklılık
- Tek plasenta
- Fetusların ciltlerinde ödem
- Alıcı ikizde konjestif kalp yetmezliği
- Alıcı ikizde polihidramniyos
- Verici ikizde oligohidramniyos
İkiz – ikiz transfüzyon sendromunda gebede bulgular
Annede oluşabilecek bulgular
- Rahimde hızlı büyüme hissi
- Haftasına göre karın büyüklüğünde fazla artış
- Karında ağrı, gerilme ve kasılma
- Ani fazla kilo alımı
- Erken gebelik döneminde el ve ayaklarda şişlik
İkiz – ikiz transfüzyon sendromunda tedavi seçenekleri
Eskiden yapılabilecek bir şey yokken teknolojinin gelişmesi ile artık tedavi belli oranında mümkündür. Fazla amniyon sıvısının boşaltılması plasentadaki kan akımını rahatlatmakta ve preterm doğum riskini azaltmaktadır. Lazer ile damarlar arasındaki bağlantı kesilerek %60 oraında etkilenmiş bebekler kurtarılmaktadır. Etkilenmiş bebeklerde akciğer maturasyonuna bakarak en erken dönemde doğurtmak tedavi için bir seçenektir. Amniyosentez gerekli olduğunda tekrar yapılabilir ancak lazer tedavisi bir kez uygulanır.

İkiz – ikiz transfüzyon sendromunda tedavi komplikasyonları
- Erken doğum
- Alıcı ikizde sıvı fazlalığına bağlı sindirim, dolaşım, bağırsak, solunum sistemleri ve beyinde sorunlar
- Verici ikizde kansızlık
- Fetal ölüm
İkiz-ikiz transfüzyon sendromunda 16. haftadan itibaren haftalık ultrason takibi yapılmalıdır. Risk azalsa bile gebelik sonuna kadar haftalık takiplerden vazgeçilmemelidir.
İkiz gebelik nasıl olur?
İkiz hamilelik belirtileri birçok anne ve baba için merak konusudur. Aynı zamanda, doğal veya tüp bebek yöntemleriyle kendiliğinden olabilir. Ailede ikiz varsa bu olasılık genetik olarak artar.
Çift yumurta ikizleri en yaygın ikizlerdir ve iki ayrı yumurtanın iki ayrı spermle döllenmesiyle oluşur. Genetik olarak konuşacak olursak, her ikizin ayrı bir plasenta ve su kesesi vardır. İkizler iki kız, iki erkek veya bir kız ve bir erkek olabilir. Çift yumurta ikizleri, kardeş olarak birbirlerine benziyorlar ama tıpatıp aynı da değiller.
Genetik olarak konuşursak, tek bir döllenmiş yumurta bölündüğünde ve iki ayrı fetüse dönüştüğünde, tek yumurta ikizleri oluşur. Tek yumurta ikizleri bir plasentayı paylaşabilir, ancak her bebeğin genellikle ayrı bir su kesesi vardır. Tek yumurta ikizleri, birbirinin aynısıdır. Aynı cinsiyettedirler ve aynı vücut ve özelliklere sahiptirler.
Nadir durumlarda, tek yumurta ikizleri iki ayrı bireye ayrılamaz. Bu bebeklere yapışık ikizler denir. Üçüzler ve diğer çok katmanlı ikizler, tek yumurta ikizleri, çift yumurta ikizleri veya bunların bir kombinasyonu olabilir.
İkiz gebelik kaçıncı haftada belli olur?
Adet gecikmesinden sonra fetal kese görüldüğü andan itibaren ikiz hamilelik tespit edilebilir. Günümüzde gebeliğin ilk 14 haftasında yapılan ultrason muayenesinin en önemli amaçlarından biri gebelik kesesi sayısını belirlemektir. Son adet dönemine göre ortalama 7. haftadan sonra ve adet gecikmesinden sonra 3. haftadan sonra ultrasonda bir veya daha fazla gebelik kesesi gözlemlenerek çoğul gebelikler teşhis edilebilir.

İkiz gebelik nasıl anlaşılır?
Bugünlerde, annenin gebelik kesesinin oluşumundan ikizlerin hamile olduğu tespit edilebilmektedir. İlk belirtiler, menstrüasyonun gecikmesinden birkaç hafta sonra ortaya çıkar. İkiz gebeliğin semptomları tekil gebelik ile aynıdır. Üçüncü haftadan sonra gebelik kesesi oluşur ve gebeliğin ikiz olup olmadığı anlaşılabilir.
İkiz gebelikte bebek tek yumurta ikizi olabilir. Bu durum, iki bebeğin aynı plasentayı paylaşıp paylaşmadığına bağlıdır. Her iki durumda da, gelecekte kullanmanız gereken kontrol önlemlerine ilişkin doktorunuzun talimatlarını dikkate almalısınız.
İkiz gebelikte her bebeğin sağlığı ayrı ayrı ele alınacaktır. Her bebeğin kilosu, fiziksel gelişimi ve genel sağlığı ayrı ayrı değerlendirilmelidir. İkiz gebelik durumunda özellikle besleyici bir diyet planı izlemelidir. İkiz gebelik, her gün tek bir gebelikten daha fazla vitamin, mineral ve protein gerektirir.
İkiz gebelik belirtileri nelerdir?
İkiz gebeliklerde mide bulantısı, koku hassasiyeti ve kusma şikayetleri gebeliğin ilk trimesterde daha yoğun olabilir. Ayrıca tek gebelikle karşılaştırıldığında ikiz gebelik farklı şikayetlere neden olmamaktadır.
İkiz gebelikte annenin demir, folik asit ve kalsiyum gibi eser elementlere olan talebi artar. Günlük protein ve kalori alımı tekil gebelikten daha yüksek tutulmalıdır. Örneğin, günlük protein alımının vücut ağırlığının kilogramı başına 1.5 g olması ve günlük kalori ihtiyacına bebek başına 300 kcal eklenmesi önemlidir.
Sağlıklı günler dileriz 😊