Gebelikte Kimyasala Maruz Kalmak Zararlı Mıdır?

0
923
gebelikte kimyasala mağruz kalmak

Gebelikte kimyasala maruz kalmak anne adayları oldukça korkutmaktadır. Ve kimyasal kullanımından kaçınmaya çalışmaktadırlar. Bazı gebeliklerde kimyasala temizlik veya makyaj malzemeleri vs ile maruz kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda mutlaka doktorunuza danışmalısınız. En iyi yönlendirmeyi doktorunuz sizin için yapacaktır.

gebelikte kimyasala mağruz kalmak
Görsel: gebelikte kimyasala maruz kalmak

Gebelikte kimyasala maruz kalmak (temizlik malzemeleri)

Temizlik malzemelerinin çoğu gebelikte güvenle kullanılabilir. Çamaşır suyu bile kullanılabilir. Temizlik malzemelerini kullanırken temizlik yapılan yerde havalandırma iyi yapılmalı. Fırın içi banyo ve tuvaletlerde havalanma daha az olacağı için daha dikkatli olunmalı. Temizlik malzemelerinin kullanım uyarılarına dikkat edilmeli. Malzemeler kesinlikle birbirleriyle karıştırarak kullanılmamalı.

Gebelikte kimyasal ve kanun dışı ilaçlar

Kanun dışı ilaçlar bebek için çok tehlikelidir. Bu ilaçların kullanımı düşük, düşük doğum ağırlığı, erken doğum, plasenta abruptia (plasentanın ayrılması), bebek ölümü ve hatta anne ölümüne sebep olabilir.

Esrar (marijuana)

Plasentadan bebeğe geçer. İçerdiği maddeler nedeniyle bebeğin oksijen alımını bozar. Esrar kullanan gebeler çoğunlukla beraberinde alkol ve sigarada kullanmaktadır. Esrar kandaki karbondioksit ve karbonmonoksit oranını arttırır ve bunun sonucunda bebeğe giden oksijen miktarı azalır. Esrar kullanımı düşük, düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve davranışsal ve öğrenme problemlerine yol açar.

Kokain

Plasentadan bebeğe geçer. Bebekten atılımı anneye göre daha yavaş olduğu için bebeğin vücudunda daha uzun süre kalır. Erken dönemde kokain kullanımı düşük riskini arttırır. Geç dönemde ise plasenta abruptia (plasentanın ayrılması) neden olur. Plasenta abruptia şiddetli kanama, erken doğum, ve fetal ölüme yol açar. Kokain kullanan annelerin bebekleri küçük kafalı ve gelişme geriliği olan bebeklerdir. Ayrıca bu bebeklerde yoksunluk sendromu (kokain alınamaması) nedeniyle titreme, uykusuzluk, kas spazmı ve beslenme problemleri görülebilir. Genital bölge, böbrek ve beyinde eksiklikler gözlenebilir.

Eroin

Çok fazla bağımlılık yapar. Doğmamış bebek bile bağımlı hale gelir. Gebelikte eroin erken doğum, düşük doğum ağırlığı, hipoglisemi (kan şekeri düşmesi), beyin içi kanama ve anne karnında ölüme neden olabilir. Doğum sonrası bebeklerde yoksunluk sendromu (eroin alınamaması) nedeniyle bebeklerde huzursuzluk, konvülzyon, ishal, ateş, uyku düzensizlikleri ve eklem sertliği olmaktadır.

LSD ve PCP (Fensiklidin)

Her iki maddede halüsinojendir. PCP kullanımı düşük doğum ağırlığı, kas kontrolünde zayıflık, beyin hasarı ve sık kullanılırsa yoksunluk sendromu görülür. LSD sık kullanılırsa doğum defektleri oluşur.

Amfetamin

Anne ve bebekte kalp atımını hızlandırır. Kokaine benzer problemler oluşturur. Oksijen azlığına bağlı olarak düşük doğum ağırlığı, erken doğum, düşük, plasenta abruptia gözlenebilir. Doğum sonrası bebekte yoksunluk sendromu olarak titreme, uykusuzluk, kas spazmı ve beslenme problemleri gözlenir. İleri yaşlarda öğrenme zorluğu olabilir.

gebelikte kimyasala mağruz kalmak
Görsel: gebelikte kimyasala maruz kalmak

Gebelikte böcek ilacı

Böcek ilaçlarının çoğu böceklerin sinir sistemlerine zarar veren kimyasallar içerir. Gebeliğin ilk 3 ayında bebeğin sinir sistemi çok hızlı geliştiği için böcek ilaçları ile temastan kaçınmalıdır. Tarım alanlarına yakın oturuluyorsa tarım ilaçlaması yapıldığı dönemde kendinizi korumalısınız. Böcek ilacına maruz kalan gebelerde yarık dudak, nöral tüp defektleri, kalp anomalileri ve kol bacak anomalileri görülmektedir.

Kimyasal hamilelik nedir?

Kimyasal hamilelik, hamileliğin erken dönemlerinde görülen bir durumdur. Hamileliğin ilk birkaç haftasında meydana gelen düşüklere kimyasal hamilelik denir. Yumurtanın döllenmesi başladığında, teste yansıyan βHCG hormonu artar. Hamilelik bitmiş olsa bile bu hormonun içeriğinin yüksek olması nedeniyle yapılan gebelik testinde pozitif sonuç alınır. Ancak ultrasonda fetal kese görünmez. Böyle bir durumda doktorunuz size en iyi şekilde rehberlik edecektir.

Kimyasal hamilelik belirtileri nelerdir?

Kimyasal gebelik, gebeliğin erken aşamalarında düşüklere neden olabilir. Genellikle iki adet dönemi arasında meydana geldiği ve kişiler hamile olduğunun farkına varamadığı için herhangi bir belirti vermez.

Bu durum, aseksüel kürtaj adı verilen kimyasal bir hamileliğe yol açar. Nadir durumlarda, karın krampları ve lekeler şeklinde semptomlar gösterecektir. Ancak gebeliğin belirtileri gibi; bulantı, kusma ve yorgunluk belirtileri göstermez.

Adet döngüsünün bir hafta gecikmesi, kimyasal gebeliğin yaygın bir belirtisidir. Ancak bir haftalık gecikmiş adet kanaması normal kabul edildiğinden genellikle şüphe uyandırmaz ve gebelik fark edilmeden doğal olarak sonlandırılır.

Hamile kalmayı planlayan, düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye giren ve yumurtlama döneminden sonra düzenli olarak hamile olup olmadığını kontrol eden kişiler, kandaki βHCG hormonu nedeniyle hamile olduklarını fark edebilirler. Yaklaşık bir hafta sonra, kimyasal bir hamilelik ve normal adet kanaması nedeniyle hamileliğinin sona erdiğini fark edebilir. Bu yöntem, kimyasal gebeliğin nasıl anlaşılacağı sorusuna cevap verebilir.

kimyasal gebelik neden olur
Görsel. kimyasal gebelik neden olur

Kimyasal gebelik neden olur?

Kimyasal gebelik, embriyonun dişi yumurtaları ve erkek üreme hücrelerinin kombinasyonu yoluyla embriyonun döllenmesi ve döllenmesi sonucunda oluşan adet kanamasına bağlı olarak vücuttan atılması nedeniyle oluşur. Kimyasal gebelik ne anlama gelir ve neden kimyasal gebelik gibi doktorların sıklıkla karşılaştığı sorulardır. Yumurta hücresi doğru şekilde döllenemediği için kimyasal hamilelik görülür şeklinde cevap verebilir.

Embriyo gebeliğin ilk basamağı olsa bile embriyo rahime bağlı olmadığı için embriyo gelişmeye devam etmeyecektir. Bu nedenle döllenen ve gelişmeye devam edemeyen döllenmiş yumurta adet kanamasından dolayı vücuttan atılır. Hamileliğin kimyasal nedenleri arasında; rahimde anormallikler, hormon anormallikleri, tiroid ve genetik problemler de olabilir.

Sağlıklı günler dileriz 😊