Pek çok kadın hamilelik sırasında nefessiz kalır, ve bunun nedeni yeni bir hayata yol aldığınız için değildir. Gebelikte nefes darlığı, rahminiz yukarı doğru genişlediğinden ve vücudunuz hormonal değişikliklere uyum sağladığından aslında normaldir. Nadir durumlarda, solunum güçlükleri zatürre veya kan pıhtıları gibi ciddi bir komplikasyona işaret edebilir. Hamilelik sırasında nefes darlığı hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için derledik:

Gebelikte nefes darlığı nedenleri
Gebelikte nefes darlığının büyük bir nedeni, hamilelik sırasında artan bir hormon olan progesterondur. Yüksek progesteron seviyeleri hamile kadınların daha hızlı nefes almasına neden olur. Progesterondaki artış hamileliğin erken döneminde başlar ve neden olduğu nefes darlığı sürpriz olabilir.
Erken gebelikte nefes darlığı, artan progesteron seviyelerinden kaynaklanır. İlk üç aylık dönemde, vücudunuz yeni hormonal seviyelere uyum sağladığından nefes almak zor olabilir. Bu belirti birkaç hafta sonra kaybolabilir, ardından ikinci veya üçüncü trimesterde yeniden canlanabilir.
Bebeğiniz karnınızın içinde büyüdükçe, diğer organlar sıkışarak kenara itilir. Akciğerlerinizin tam bir nefesle genişlemek için yeterli alanı olmayabilir ve diyaframınız da sıkıştırılmış olduğu için çok fazla yardım edemez (Bu kalıcı bir hasara neden olmaz; bebeğiniz doğduktan sonra organlarınız hamilelik öncesi pozisyonlarına geri döner.).
Neyse ki çoğu kadın doğumdan önce bu nefes darlığından kurtuluyor. Bebeğinizin başı doğum kanalınıza düştüğünde (doğumdan yaklaşık 2 veya 3 hafta önce) diyaframınız için daha fazla yer olacak ve daha kolay nefes alacaksınız.
Hamilelikte Nefes Darlığı Nasıl Giderilir?
Öncelikle hamilelikte nefes darlığınız konusunda çok fazla endişelenmeyin. Daha az hava alıyormuş gibi hissetmenize rağmen, yüksek progesteron seviyeleri daha derin nefesler almanıza ve kanınıza daha fazla oksijen almanıza yardımcı olur. Hamilelik sırasında kan hacminiz daha yüksek olduğu için, siz nefes alıp verirken plasentada ileri geri daha fazla oksijen geçer.
Kendinize ve ciğerlerinize mümkün olduğunca çok nefes alanı vererek semptomları hafifletebilirsiniz. Dik durun, dik oturun ve karın boşluğunuzdaki alanı genişletmek için yastıkların üzerinde desteklenmiş şekilde uyuyun. Nefes nefese kaldığınızda yavaşlayın – acele etmek kalbinizin ve ciğerlerinizin daha çok çalışmasını sağlar. Ayrıca göğüs kafesini kaldıracak şekilde bilinçli olarak nefes alabilirsiniz; derin nefes alırken kaburgalarınızın ellerinize doğru çıkıp çıkmadığını kontrol edin.
Gebelikte Nefes Darlığı Konusunda Ne Zaman Endişelenmelisiniz
Ani, şiddetli, göğüs ağrısı veya daha hızlı nabızla ilişkili nefes darlığı yaşarsanız, hemen tıbbi yardım alın. Akciğerlerinize bir kan pıhtısı yerleşmiş olabilir. Bu durum pulmoner emboli olarak adlandırılır, özellikle bacaklarında kan pıhtısı olan hamile kadınlar arasında nadir fakat tehlikeli bir durumdur.
Nefes alma sorunlarının zatürreden kaynaklanabileceğini de unutmayın. Genellikle ateş, göğüs ağrısı ve öksürüğün eşlik ettiği pnömoninin hamile kadınlar arasında üçüncü sırada ölüm nedeni olduğu biliniyor. Pnömoni, viral veya bakteriyel olabilir ve her ikisinde de olası komplikasyonlar solunum yetmezliği, erken doğum veya doğmamış bebeğinize zarar verebilecek enfeksiyonları içerebilir.
Hamilelik sırasında kötüleşen astımınız varsa da tıbbi yardım alabilirsiniz. Birçok astım güvenli kabul edilir. Doktorlar genellikle solunan ilaçları reçete ile vermeyi tercih ediyorlar çünkü daha lokal bir etkiye sahipler. Ancak göğsünüzün gergin olduğunu fark ederseniz doktorunuza söyleyin.
Gebelikte nefes darlığı endişe verici olabilirken çoğu zaman zararsızdır ve hamileliğin normal değişikliklerinden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, nefes darlığı için başka bir neden olup olmadığını düşünmek gerekebilir.
Gebelikte nefes darlığı nasıl yönetilir?
Nefes darlığı rahatsız edici olabilir, ancak daha rahat nefes almanın yolları vardır.
- İyi bir duruş için çalışın: Omuzlarınız geride ve başınız yukarıda olacak şekilde dik durduğunuzdan emin olun. Göğsünüzü kaldırmak için göğüs kemiğinizi gökyüzüne bağlayan düz bir çizgi hayal edin.
- Egzersiz yapın: Aerobik egzersiz nefes alıp vermenizi iyileştirir ve nabzınızı düşürür. Başladığınız herhangi bir programın doktorunuz tarafından onaylandığından emin olun.
- Henüz uygulamaya başlamadıysanız, şuan doğum öncesi yogaya başlamak için iyi bir zaman. Nefes almak, yoga pratiğinin merkezidir ve ekstra esneme, duruşunuzu iyileştirebilir ve nefes almanız için daha fazla alan sağlayabilir.
Hangi egzersiz türünü seçerseniz seçin, aşırıya kaçmayın! Vücudunuzun size ne söylediğini dinleyin.
- Rahatlayın: Nefes darlığı yaşamayan biri için bunu söylemek kolay olsa da, aynı zamanda doğrudur. Dar nefes alma konusunda ne kadar endişelenirseniz, nefesiniz o kadar darlaşır. Dinlenmeniz gerektiğinde dinlenmeniz de önemlidir.
- Aşırıya kaçmayın: Vücudunuzun size ne söylediğini dinleyin ve ara vermeniz gerektiğinde dinlenin. Vücudunuzun sınırlarına dikkat etmeniz önemlidir.
Doğuma yaklaştıkça nefes darlığı şikayetiniz azalmya başlar. Bebeğiniz pelvisinize inerken, diyafram ve akciğerler üzerindeki baskı bir şekilde hafifler. Bu şekilde mevcut nefes alma zorlukları hızlıca iyileşir. Sağlıklı nefesler dileriz ?