Hamilelerde Ne Zaman Süt Gelir?

0
729
Hamilelerde Ne Zaman Süt Gelir?
Hamilelerde Ne Zaman Süt Gelir?

Hamilelerde ne zaman süt gelir neredeyse her anne ve anne adayı bu soruyu sorar. Çünkü bu özel besin, bebeğinizin gelişimi, bağışıklık sistemi ve hatta mutluluğu için çok önemlidir. Peki, anne sütü gerçekten nasıl üretiliyor? Hamilelerde ne zaman süt gelir? Hangi organ anne sütü üretir. İşte tüm soruların cevabı aşağıda listelenmiştir.

Anne Sütü Ne Zaman Gelmeye Başlar?

Hamilelerde ne zaman süt gelir diye sorulduğunda anne sütünün oluşumu neredeyse hamileliğin başlangıcı ile çakışır. Hamilelik sırasında başlayan bir dizi hormonal değişiklik nedeniyle, anne sütü sonunda ortaya çıkar.

Gebelikte Süt Gelmesi
Gebelikte Süt Gelmesi

Hamilelik Dönemi – Hamilelerde Ne Zaman Süt Gelir?

Hamileliğin yarısında, göğüs bezleri ve sütün temel yapı taşı olan laktoz ve proteinlerin çoğu üretilir. Anne sütünün gerçek üretimi doğumdan hemen sonra gerçekleşir.

Bu dönemde, yani doğumdan hemen sonra süt; Çok miktarda protein ve laktoza ek olarak, glikoz (şeker) ve immünoglobulinler (çocuğun savunma sistemini güçlendiren maddeler), çocuğun gelişimi ve sağlık için gerekli olan birçok madde açısından biyolojik olarak çok zengin bir sıvı haline gelir.

Anne sütü hamilelik hormonları ile birlikte birikmeye başlar. Hamile bir kadında anne sütünün bulunmadığı durum, nadir literatürde ortaya çıkan nadir bir durumdur. Bu nedenle, hamile annenin bu konuda endişe duyması mantıksızdır. Zamanı geldiğinde süt kanallardan dışarı atılır.

Maternal hormonlar doğru zamanda ve doğru miktarda bulunmalıdır Memedeki bezler ve süt kanalları düzgün çalışmalıdır.

Sütü Hangi Organ Üretir?

Hamilelerde ne zaman süt gelir? sorusundan sonra diğer bir soru olan sütü hangi organ üretir sorusu da merak edilmektedir. Bir çok kişi “göğüsler” olarak cevaplayabilir. Süt göğüsten geldiğinden, zihin bu mantığı kurmak ister. Ancak anne sütü memedeki kanallardan geçmesine rağmen, beyin onu üretmekten sorumlu olan vücuttur. Anne sütü üretiminde şu hormonlar çok önemlidir.

  • Hipofiz Bezi
  • Prolaktin
  • Oksitosinin

Beynin alt kısmında hipofiz bezi adı verilen özel bir yapıdan salgılanan prolaktin hormonu, meme dokusundaki özel tümörler yoluyla hücrelere bağlanır ve süt üretiminde önemli bir rol oynar. Ek olarak, hipofiz bezinden de (posterior hipofiz bezi) salgılanan oksitosin, özellikle bebek anneyi emmeye başladığında salgılanmaya başlar. Bu hormon ayrıca süt kanallarında akış sağlar.

Anne sütü üretiminde etkili olan diğer bazı hormonlar şunlardır:

  • Estrojen
  • Progesteron
  • Ensülin
  • Büyüme Hormonu
Hamilelerde Süt Gelmesi
Hamilelerde Süt Gelmesi

Süt Doğumdan Sonra Mı Gelir?

Yukarıda belirtilen hormonlar süt üretmek, kanallara ulaşmasını sağlamak için uyumlu çalışır, ancak bebek rahimden ayrılmadan önce kanalları terk etmesini önler. Yukarıdaki hormonlardan bazıları, hamilelik sırasında vücudun süt sızıntısını önlemede merkezi bir rol oynadığı için, bu hormonların seviyelerindeki bazı değişiklikler sütün gelişini başlatan mekanizmayı tetikler.

Bir anne sütü yapmak için ne yapabilir? Anne sütü ve meme bezlerinin üretimini tetikleyen hormonları ve süt kanallarını uyarmak için doğru yemek, mutlu olmak, stresten uzak durmak ve dinlenmek önemlidir. Düzenli ve nazik hamilelik egzersizlerinin, bol miktarda sıvı alımının, sakin bir ruh halinin ve iyi beslenmenin anne sütü miktarını arttırdığı bilinmektedir.

Sütün Geç Gelme Nedeni

Süt hormonlarına uygulanan baskılama türü sütün girmesini önler. Bu, bebek doğmadan önce sütün içeri sızmasını önleyen doğal bir mekanizmadır.

Bazen, özellikle sezaryen ile doğum yapan kadınlarda, mesaj daha sonra hormonlar tarafından iletilir ve anne sütünün görünümü bir veya iki gün gecikebilir. Bu süreçte, annelerin mutlu ve stressiz bir yaklaşımla sürekli emzirmeleri, sabırlı olmaları önerilir.

Emzirme tamamlandığında, hormonların baskılanması giderilir ve süt kanalları, sütün akmasına izin vermek için açılır. Bu yazımızda da hamilelerde ne zaman süt gelir sorusunun cevabı öğrenilmiş olmuştur. Umarım yazımız sizlere açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla kalın.