Hamilelikte hazımsızlık, mide ekşimesi veya asit reflü olarak da adlandırılır ve gebelik döneminde de oldukça yaygındır. Hormonal değişikliklerden ve büyüyen bebeğin midenize baskı yapmasından kaynaklanabilir.
Diyetinizde ve yaşam tarzınızda değişiklikler yaparak hazımsızlık ve mide ekşimesini hafifletmeye yardımcı olabilirsiniz ve hamilelikte alınması güvenli tedaviler vardır.
Hamilelikte Hazımsızlık ve Mide Ekşimesi Belirtileri
Hazımsızlık ve mide ekşimesi belirtileri şunları içerir:
- Göğüste yanma hissi veya ağrı
- Ağır veya şişkin hissetmek
- Geğirme
- Hassas mide hareketi hissetmek veya hasta olmak
- Kusmak
Semptomlar genellikle yedikten veya içtikten hemen sonra ortaya çıkar, ancak bazen yemek yemekle hazımsızlık gelişimi arasında belli bir süre olabilir. Gebeliğiniz sırasında herhangi bir noktada semptomlar yaşayabilirsiniz, ancak bunlar 27. haftadan itibaren daha yaygındır.

Hazımsızlık ve Mide Ekşimesini Önlemek İçin Yapabileceğiniz Şeyler
Diyetiniz ve yaşam tarzınızdaki değişiklikler, özellikle hafifse semptomlarınızı kontrol etmek için yeterli olabilir.
Sağlıklı Beslenin
Aşırı tokluğunuz varsa hazımsızlık yaşama olasılığınız daha yüksektir. Hamileyseniz, normalden daha fazla yemeniz cazip gelebilir, ancak bu sizin veya bebeğiniz için iyi olmayabilir. Hamilelikte sağlıklı beslenme ve kaçınılması gereken yiyecekler hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Yeme ve İçme Alışkanlıklarınızı Değiştirin
Beslenme alışkanlıklarınızdaki değişikliklerle hazımsızlığınızı kontrol edebilirsiniz. Günde üç kez büyük öğünler yerine sık sık küçük öğünler yemeye ve gece yatmadan evvel üç saat içinde yemek yememeye dikkat edin. Kafein içeren içecekleri ve zengin, baharatlı veya yağlı yiyecekleri azaltmak da semptomları hafifletebilir.
Dik Pozisyonda Durun
Yemek yerken dik oturun. Bu, midenizdeki baskıyı alacaktır. Yatağa giderken başınızı ve omuzlarınızı yukarı doğru desteklemek, uyurken mide asidinin yükselmesini durdurabilir.
Sigara içmeyi kesinlikle bırakmalı hatta içilen ortamlardan da olabildiğince uzak durmalısınız. Hamileyken sigara içmek hazımsızlığa neden olabilir. Bu sizin ve doğmamış bebeğinizin sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir.

Sigara içtiğinizde soluduğunuz kimyasallar hazımsızlığınıza neden olabilir. Bu kimyasallar yemek borunuzun alt ucundaki kas halkasının gevşemesine neden olur bu da mide asidinin daha kolay geri gelmesine neden olabilir. Bu durum asit reflü olarak bilinir.
Sigara içmek ayrıca şu riskleri de artırır:
- Bebeğinizin erken doğması (hamileliğinizin 37. haftasından önce)
- Bebeğiniz düşük doğum ağırlıklı doğuyor
- Ani bebek ölümü sendromu (SIDS) veya “aniden ölüm”
Alkolden Kaçının
Alkol hazımsızlığa neden olabilir. Hamilelik sırasında bebeğe uzun vadeli zararlar da verebilir.
Ne Zaman Tıbbi Yardım Alınmalı
Belirtilerinizi yönetmek için yardıma ihtiyacınız varsa veya diyetiniz ve yaşam tarzınızdaki değişiklikler işe yaramıyorsa, ebenize veya aile doktorunuza görünün. Semptomlarınızı hafifletmek için doktor onaylı ve tavsiyeli ilaçlar kullanabilirsiniz.
Aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz aile doktorunuza görünmelisiniz:
- Yemek yemede zorluk
- Kilo kaybı
- Mide ağrıları
Doktorunuz semptomlarınızı sorabilir ve ağrılı olup olmadığını anlamak için göğsünüzün ve midenizin farklı bölgelerine hafifçe bastırarak sizi muayene edebilir.
Reçeteli İlaçlar Alma Durumunuz
Antidepresanlar gibi başka bir durum için ilaç kullanıyorsanız ve bunun hazımsızlığınıza katkıda bulunabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Doktorunuz alternatif bir ilaç yazabilir.
Hazımsızlık ve Mide Ekşimesi İçin İlaçlar
Hamilelik sırasında hazımsızlık ve mide ekşimesi ilaçları şunları içerir:
- Antasitler: Midenizdeki asidi nötralize etmek için kullnılır.
- Aljinatlar: Midenizdeki asidin yemek borunuza geri gelmesini durdurarak asit reflünün neden olduğu hazımsızlığı gidermek için kullanılır.
Antasit ve aljinatları yalnızca semptomlar almaya başladığınızda almanız gerekebilir. Bununla birlikte, doktorunuz semptomlar ortaya çıkmadan önce; örneğin yemekten önce veya yatmadan önce onları almanızı tavsiye edebilir.
Antiasitlerin yanı sıra demir takviyeleri alıyorsanız, birlikte almamaya dikkat edin. Antasitler, demirin vücudunuz tarafından emilmesini önleyebilir.
Antasitler ve aljinatlar semptomlarınızı iyileştirmezse, doktorunuz midenizdeki asit miktarını azaltmak için bir ilaç yazabilir. Hamilelikte yaygın olarak kullanılan ve doğmamış bir bebek için zararlı olduğu bilinmeyen iki tanesi şunlardır:
- Ranitidin – Günde iki kez aldığınız bir tablet
- Omeprazol – Günde bir kez aldığınız bir tablet

Hamilelikte Hazımsızlığın Başlıca Nedenleri
Hamilelikte hazımsızlık belirtileri midenizdeki asit mide zarınızı veya yemek borunuzu tahriş ettiğinde ortaya çıkar. Bu ağrıya ve yanma hissine neden olur.
Hamileyken, hazımsızlık yaşama olasılığınız daha yüksektir:
- Hormonal değişiklikler
- Büyüyen bebek karnına baskı yapıyor
- Mide ve yemek borusu arasındaki kaslar gevşer, mide asidinin geri gelmesine izin verir
Aşağıdaki durumlarda hamilelikte hazımsızlık yaşama olasılığınız daha yüksektir:
- Hamile kalmadan önce hazımsızlık çekti iseniz,
- Daha önce hamile kaldı iseniz,
- Hamileliğin sonraki aşamalarında iseniz,
Hamilelikte hazımsızlık ve mide ekşimesi olası gebelik semptomlarından biridir. Bunun en aza indirgemek için yapmanız gerekene en önemli şey doğru ve dengeli beslenmek. Bunun için de sitemizdeki makalelerden yararlanabilirsiniz, sağlıklı günler geçirmeniz dileklerimiz ile ?