Kulakta Sürekli Basınç Hissi Yaşayanlar Ne Yapmalıdır?

0
691
kulakta basınç hissi

Tatillerin başlamasıyla birlikte hava ulaşımı da iyice arttı. Çoğu zaman çok eğlenceli başlayan bu yolculuklar, kulaklardaki yoğun basınç hissi nedeniyle kabusa dönüşebilir. Güçlü bir stres duygusu da yaygındır. Tedavi edilmezse kalıcı işitme kaybına neden olur mu? Ne tür bir tedavi kullanılır? İşte kulak tansiyonu ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik.

Kulaklarda güçlü bir basınç hissi genellikle uçak yolculuğu sırasında meydana gelir ve yolculuk öncesi pek çok kişiye baskı yapar, sadece yolculuk sırasında değil yolculuk sonrasında da sağlığı olumsuz etkiler. Yolculuk sırasında bu stresi azaltmak için sakız çiğnemek, esnemek gibi farklı yöntemler denense de özellikle çok seyahat eden kişiler için uçakta geçirilen zamanı bir kabusa çevirebilir.

kulakta basınç hissi
Görsel: kulakta basınç hissi

Kulakta oluşan kuvvetli basınç hissi

Kulaklarda basınç hissi ve buna eşlik eden ağrı, tıkanıklık, çatırtı gibi şikayetler bize östaki borusunun tıkalı olduğuna dair sinyaller verir. Östaki borusu tedavi edilmezse orta kulak enfeksiyonlarına, kulak zarı çökmesine, özellikle sık seyahat edenler, dalış yapanlar ve uçuş görevlileri gibi iniş gibi ciddi problemlerdir.

Östaki borusunun rolü, orta kulağın basıncını dış atmosfer basıncıyla dengelemektir. Östaki borusu disfonksiyonu kulakta dolgunluk ve basınç, kulak ağrısı, kulak çınlaması ve kulakta tıkanıklık gibi semptomlara neden olabilir ve uçak yolculuğu gibi dış basıncın hızla değiştiği durumlarda daha sık görülür. Östaki borusunun daralması nedeniyle bu şikayetler bazen normal zamanlarda ortaya çıkar.

Yaşam kalitesini yükselten yöntem: östaki balon tuboplasti 

Uzmanlar, östaki borusunun tıkanmasının uzun yıllardır kalıcı ve etkili bir tedavisinin olmadığına dikkat çekmektedirler. Son yıllarda ülkemizde uygulanan östaki tüpü balon anjiyoplastinin hastaların yaşam kalitesini iyileştirdiğini söyleyebiliriz. Bu yöntem ilk olarak 2010 yılında Amerika’da kullanıldı ve yaklaşık 4-5 yıldır ülkemizde de kullanılmaktadır. Bu tedavi yönteminden önce östaki borusu tıkanmış hastalara banyo yaparken bile genellikle kulak tüpü veriliyordu. Kulakları da tıkalıyordu. Östaki tüpü balon anjiyoplasti sonrası hasta su teması ile ilgili herhangi bir sorun yaşamamaktadır ve hasta rahatlıkla uçakla seyahat edebilir.

Yüzde 85 başarı oranı ile güvenli ve acısız yöntem 

Uzmanlar, östaki tüpü balon anjiyoplastinin hastalar için çok güvenli ve rahat olduğunu söylemektedir. Operasyonun detaylarını şu şekilde anlatabiliriz: Ameliyat tamamen kapalı bir yöntemle herhangi bir kesi ya da yastıklama yapılmadan gerçekleştirilir. Östaki tüpünü genişletmek için, balon kateter yardımıyla endoskopik olarak östaki borusu içinde kateteri ilerletmektedir. Balon daha sonra iki dakika süre ile şişirilmekte ve tüpteki daralma da bu şekilde genişletilmektedir. Ameliyattan sonra hasta aynı gün taburcu edilebilir ve hastanın esas şikayeti 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde azalmaya başlar. Bu yöntem 5 yaş üstü çocuklar için de uygundur ve tıkalı östaki tüplerinin kalıcı tedavisidir.

Görsel: kulakta basınç hissi

Kulak çınlaması nedir?

Hastanın herhangi bir psikolojik sorunu olmamasına rağmen kulak çınlaması dış dünyada olmayan bir frekansın sesi olarak kabul edilir. Tinnitus hafiften şiddetliye kadar gelişebilir. Özellikle geceleri ve sessiz bir ortamda hafif kulak çınlaması duyulabilir. Yüksek yoğunluklu zil sesi hemen hemen her ortamda duyulabilir. Tedavi edilmeyen kulak çınlaması, hastanın psikolojik sorunları olana kadar bir süre sonra depresyona neden olabilir. Bazı durumlarda kulak çınlaması tehlikeli olabilir.

Kulak çınlaması aniden ortaya çıkıyor ve hızla ilerliyorsa, buna baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağrısı ve denge kaybı eşlik ediyorsa tehlikeli olabilir. Beyin sapında 8. sinire vestibülokohlear sinir (denge ve işitme siniri) denir ve bölgenin sinir kılıfında tümörler meydana gelebilir. Beyinde gelişen bazı tümörler erken dönemde kendini kulak çınlamasıyla belli edebilir. Özellikle tek taraflı kulak çınlaması olan kişilerde işitme kaybı da görülüyorsa tümoral lezyonlar açısından değerlendirilmesi ve tetkik edilmesi gereklidir.

kulak çınlaması
Görsel: kulak çınlaması

Kulak çınlamasının görülme sıklığı yaşa göre değişiklik gösterebilir. Aslında teorik olarak çocuklarda çok fazla görülmemektedir. Yine de bu durum çocuklarda kulak çınlaması olmadığı anlamına gelmez. Çocuk şikayetini söyleyemiyor veya tanımlayamıyor olabilir. Kulak çınlaması, işitme kaybının azalmasına neden olan her türlü durumda ortaya çıkabilir. Kulak çınlaması, her zaman ince bir ses şeklinde olmayabilir. Kalın tonlu, kaba tonlu veya nabız atar gibi birçok tonda görülebilir.

Özellikle çocuklarda görülen kulak iltihapları, kulakta sıvı toplanması ve uzun süre bu sıvının içerde kalmasıyla oluşan efüzyonlu orta kulak iltihabı (otitis media) denilen durumlarda çınlama olması çok normal görülür. Fakat çocuklar kulak çınlaması veya az duyma gibi şikayetlerde bulunmaz. Çocuklarda kulak çınlaması söz konusu olsa da zor tanımlanabilir.

Sağlıklı günler dileriz 😊