Mevsimine Göre Tüketilmesi Gereken Meyveler Nelerdir?

0
1131
Mevsimine göre tüketilmesi gereken meyveler

Her şeyi mevsiminde yemenin tadı bir başkadır. Mevsiminde yetişen sebze ve meyveler hem daha lezzetli hem daha sağlıklıdır. Bu yazımızda sizler için mevsimine göre tüketilmesi gereken meyveler hakkında bilgi vereceğiz. Mevsiminde tüketilen meyveler doğal olarak yetiştirildiği ve doğal olarak olgunlaştıkları için vitamin ve mineral değerleri daha yüksektir.

Mevsimine göre tüketilmesi gereken meyveler
Görsel: Mevsimine göre tüketilmesi gereken meyveler

Mevsiminde yapılan yemekler ve tatlılar da bu nedenle her zaman daha lezzetlidir. Kışın yapılan çilekli pasta ile yazın yapılan arasında lezzet açısından büyük farklılık deneyimlenir. Örneğin kışın çilek serada yetişir iri olmasına rağmen içi beyaz ve lezzetsizdir. Yazın ise küçük olmasına rağmen içi kırmızı ve tatlıdır. Yazın toplanıp dondurucuya atılan ürünlerden dahi aynı lezzeti alamayız. Meyveler dondurucudaki süre boyunca su ve nem kaybı yaşar.

İşte mevsimine göre tüketilmesi gereken meyveler:

1.  Ocak

Elma, muz, portakal, mandalina, ayva, nar, greyfurt, kestane

2.  Şubat

Elma, muz, portakal, mandalina, ayva, nar, greyfurt, kestane

3.  Mart

Muz, elma, limon, mandalina

4.  Nisan

Limon, çağla

Mevsimine göre tüketilmesi gereken meyveler
Görsel: Mevsimine göre tüketilmesi gereken meyveler

5.  Mayıs

Yeşil erik, çilek, dut

6.  Haziran

Yeşil erik, çilek, kiraz, kayısı, şeftali, dut, vişne, mürdüm eriği.

7.  Temmuz

Kiraz, vişne, şeftali, karpuz, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, kayısı, mürdüm eriği

8.  Ağustos

Vişne, şeftali, karpuz, kavun, mısır, mürdüm eriği, dut, böğürtlen, incir, kırmızı erik.

9.  Eylül

Şeftali, karpuz, kavun, üzüm, mürdüm eriği, incir, kızılcık.

10. Ekim

Nar, üzüm, incir, kızılcık, armut

11. Kasım

Portakal, ayva, nar, greyfurt, armut, Trabzon hurması, muz, kivi, mandalina, kestane

12. Aralık

Elma, portakal, mandalina, ayva, nar, greyfurt, muz, Trabzon hurması, kivi, kestane.

Mevsimine göre tüketilmesi gereken meyveler
Görsel: Mevsimine göre tüketilmesi gereken meyveler

En bilinen diyet yalanları hangileri? 

En büyük yanılgılarımız granola ile başlıyor. Sabah kahvaltımız beslenmenin en önemli konularından biri. Granolayı herkes sağlıklı bir besin olarak tercih ediyor, yoğurtla veya sütle tüketir. Ancak granola sandığımız kadar masum bir besin değil. Çoğu granolanın içine eklenti şeker ilave ediyorlar, kuruyemişlerin miktarını çok fazla artırıyorlar veya yoğun bir şekilde kuru meyve kullanıyorlar. Granoların içerisine birçok şeker kaynağı eklenir.

Şeker yerine hurma kullanmak daha mı sağlıklı? 

Hurma bizim için en güzel şeker kaynaklarından bir tanesi. Granola yaparken şeker yerine hurma koyulması tavsiye edilmektedir ancak burada porsiyon kontrolü çok önemli. 10-15 hurmanın hem kalori hem de şeker değeri oldukça yüksek. Bu durumda o hurma kullanımının normal şekerden pek bir farkı kalmamaya başlar. Bu anlamda granolada hurma kullanacaksak bunun 1-2 adet olması daha doğru olur. Bu miktarda kuru meyvenin hiçbir zararı olmaz.

Yumurtadaki yüksek kolesterol çok zararlı mı? 

Yumurtanın beyazında kolesterol yok ama evet, sarısında yüksek kolesterol bulunmaktadır. Bununla ilgili yapılan bilimsel araştırmalara baktığımızda yumurtada bulunan kolesterol çeşidine baktığımızda, vücudumuzda kolesterolün o bildiğimiz negatif etkilerini yapmadığını; hatta tam tersine, kolesterol konusunda pozitif etkileri olduğunu görüyoruz. Buna göre her gün bir yumurta veya Amerikan Kalp Birliği’nin açıklamasına göre haftada 3-4 adet yumurta tüketimi ile dengeli olarak beslenebilirsiniz.

Yumurtanın en sağlıklı tüketim şekli haşlanmış olanı mıdır? 

Hem kalori anlamında en sağlıklı şekli hem de tokluk sağlama açısından en çok tok tutan formu haşlanmış ve katı halidir. Yumurtanın sarısını kayısı kıvamında sevenler olabilir. Ancak yapılan araştırmalar diyor ki, yumurta tam piştiğinde tokluk miktarı maksimum seviyede olur.

diyet yalanları
Görsel: diyet yalanları

Glutensiz beslenme en sağlıklı beslenme biçimi midir? 

Son dönemin en popüler beslenme modellerinden biri glütensiz beslenmedir. Ancak burada şöyle bir şey var: Glütene alerjiniz, hassasiyetiniz veya intöleransınız var mı? Çoğu glütensiz beslenen kişide böyle bir hassasiyet olmadığını bilinmektedir. Hayatınızdan, bir alerjiniz olmadığı halde bir besin öğesini tamamen çıkarmak vücutta çok farklı tepkiler doğurabilir. Çünkü vücudun glütene de ihtiyacı vardır. Az ve dengeli bir şekilde vücudun glüten alması, başka birçok faydayı beraberinde getirir. Bu nedenle tamamen glüteni kesmek veya sadece glütenle beslenmek vücudun dengesini bozacaktır.

Kırmızı et sağlık için kötü mü? 

Bu da doğru olmayan ifadelerden biri. Vücudun ete ihtiyacı var. Vegan veya vejetaryenlerin de bitkisel protein kaynaklarını tüketmesi gerekir. Ancak bilimsel araştırmalar gösteriyor ki vücudunuzun etin içerisindeki yağa, vitaminlere ve var olan diğer biyomoleküllere ihtiyacı var. Bu nedenle tüm diğer beslenme modellerinde olduğu gibi denge çok önemli.

Sağlıklı günler dileriz 😊