Gebelikte iyot tüketiminin önemi ve tüketilmesi gereken günlük miktar nedir diye merak ediyorsanız cevabı burada. Gebelik döneminde tiroid, tedavi edilmediğinde düşük, erken doğum, gebelik zehirlenmesi (preeklempsi), hipertansiyon, bebekte yetersiz gelişme gibi durumlara sebebiyet verebilir. Gebelikte yeterli miktarda iyot alınmasının çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar mutlaka dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunun belirtmekteler.

Gebelikte iyot tüketiminin önemi ve tüketilmesi gereken günlük miktar:
Nodüllerde büyümeye neden olur
Yeterli iyot alınmaması halinde tiroid bezinin kendisi ve nodül varsa nodüllerde büyüme izlenmesi durumunda bazı şikayetlerin ortaya çıkabileceğini söyleyen uzmanlar, gebelik öncesi tiroid antikoru pozitif olan gebelerde TSH yüksekliğinin yüzde 20 oranında görülebileceğini belirtmekteler. TSH yüksekliği gebelik sırasında olası riskleri nedeniyle (düşük, ölü doğum kordon yırtılması gibi) gebeliğin ilk 24 haftası boyunca 4 haftada bir takip edilmelidir.
Tiroid hormonlarının üretimi için en önemli element iyottur. Gebelikte ve emziren annelerin günlük iyot ihtiyacı 250 mcg/gün olmalıdır. Standart iyot alan bir gebede 100-150 mcg/gün iyot, ihtiyacı karşılar bu nedenle ağızdan 100-150 mcg/gün de iyot desteği gerekirken tuz kısıtlaması olan gebelerde ise 200 mcg/gün iyot almalılardır.
A vitamininin tiroid hastalarına faydası
Gebelikte alınan A vitamininin TSH yüksekliğini düzeltici etkisi olduğunu belirtmekte fayda var. A vitamini antioksidan olması nedeniyle otoimmunite kaynaklı hipotiroidi hastaların pregrasyonunun yani ilerlemesini de yavaşlatabilir. Hipotiroidli hastalarına tedavide iyot takviyesinde bulunduğunu belirterek, özellikle A vitamininin iyotun yanına eklenmesi gerektiği vurgulanır. Ayrıca, iyot ve A vitamini oral sprey kombine olarakta kullanılabilir.
Gebelikte tiroid tedavi edilmezse ciddi problemlere neden olabilir. Gebelikte tiroid hastalıkları tedavi edilmezse düşük, erken doğum, gebelik zehirlenmesi (preeklempsi), hipertansiyon, bebekte yetersiz gelişme ve yenidoğan hipertiroidisi tablolarına sebep olabilir.

İyot eksikliği hayati sorunlara yol açmaktadır
Tiroit hormonları vücudunuzun sağlıklı işleyişi açısından esastır. Bu hormonların üretimi için iyot gereklidir. İyot en çok okyanus ve denizlerde bulunur; deniz ürünleri, ekmek, süt ve iyotlu tuzun vücudunuzun ihtiyacını karşılamak için önemli kaynaklar olduğunu belirtmekte fayda var. Bu elementin eksikliği ile meydana gelen tiroit hormonu yetersizliğinin yol açtığı hastalıkların çok geniş bir yelpazeye yayıldığından bahsedebiliriz.
Hamilelik sırasında iyot eksikliği düşük, ölü doğum ve doğuştan sakatlığa neden olabilir. Yeni doğanlar ayrıca erken doğum, fiziksel hasar, büyüme geriliği ve sağırlık yaşayabilir. Çocuklarda zeka geriliği, eğitim yetersizliği ve yavaş büyüme de iyot eksikliğinden kaynaklanabilir. Yetişkinlerde ayrıca bilişsel işlevlerde bozulma, duygu durum bozuklukları ve üretkenlikte azalma olabilir. Tüm bunların dışında guatr (genişlemiş guatr) her yaşta ortaya çıkabilir.
Sık sel yaşanan bölgelerde daha sık görülmektedir
İyot eksikliği genellikle dağlık bölgelerde, bazen de iyottun yağmur ve sık sık taşkın riskleri nedeniyle kaybolduğu kıyı kesimlerinde ortaya çıkar. İyot içeriği düşük topraklardan elde edilen ürünler ve bu topraklarda beslenen inek sütü de bu elementte zayıftır.
İyot eksikliğinin en çok Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’de görüldüğüne dikkati çeken Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Eksikliğin Amerika kıtasında son derece nadir görüldüğünü, tablonun %90’ının kullanıldığını görülmektedir. Sofrada yüzde 90’ın üzerinde iyotlu tuzun yoğun kullanıldığı Amerika kıtasında iyot eksikliği son derece nadirdir. Ancak iyotlu tuzun sofraların yüzde 52’sinde bulunduğu Avrupa’da iyot eksikliği sık görülmektedir. Ülkemizde iyot eksikliği orta derecede görülmektedir.

İyot eksikliğine karşı 5 öneri
İyot eksikliğinin teşhisi, tiroit muayenesi ve tiroit ultrason muayenesi, kandaki tiroit hormon seviyesinin kontrol edilmesi ve idrarla atılan iyot miktarının ölçülmesi ile konur. Doktorlar, özellikle hamilelikte tarama testleri için tiroit hormon eksikliğinin erken teşhisinin önemine dikkat çekmektedir. Uzmanlara göre, bu şekilde yeni doğan iyot eksikliğine bağlı sorunların önüne geçilebileceğini düşünülmektedir.
Uzmanlar, iyot eksikliği ve neden olduğu hastalıkların önlenmesi için önerilerini şöyle sıraladılar:
- Deniz balıkları, süt ve süt ürünleri, tam tahıl tüketilmelidir.
- Besinleri hazırlarken iyotlu tuz kullanmaya özen gösterilmelidir.
- Yetişkin erkek ve kadınlar, günde 150 mikrogram iyot tüketmelerini sağlamalıdır.
- Tuz kullanması sakıncalı olanlar (hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği hastaları ve bazı ilaçları kullananlar gibi) iyot destek ajanları almalıdır.
- Hamileler, anne olmayı planlayanlar ve emzirenler iyot eksikliği yönünden değerlendirilmek için doktorlarına başvurmalıdır. Önerilmesi durumunda günlük olarak en az 220 mikrogram iyot içeren vitaminler kullanmalıdır.
Sağlıklı günler dileriz 😊