Migreninizi botoksla yenebilir misiniz? Mevsimsel geçişlerle birlikte kronikleşmiş baş ağrıları ve migren atakları çok daha sık yaşanır. Migren tedavisinde ilaçlar dışında uygulanan bir diğer çözüm olan botoks tedavisi ile baş ağrınızı geride bırakabilirsiniz. Bu yazımızda migrenin ‘botoks’ ile çözümünü anlatacağız.

Migreninizi botoksla yenebilir misiniz?
Mevsimsel kronik baş ağrıları
Mevsim belirsizlikleri ile artan migren atakları, çoğu kişinin kabusu haline geldi. Dünya genelinde en yaygın üçüncü hastalık sıralamasında yer alan şiddetli kronik baş ağrısı olan migren, erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Stres, çok ya da az uyku, alkol, susuzluk ve kafein migreni tetikleyen en yaygın unsurlar olarak sayılıyor ve çoğu zaman da mevsimsel etkenlerden kaynaklı olabilir.
Bir migren hastasının son 3 ayın en az 15 gününü baş ağrısı ile geçirmesi ve bu ağrılı günlerden en az 8’inde tipik migren ağrısı görülmesi durumuna kronik migren adı verilir. Migren, bireysel ve toplumsal boyutta iş gücü kaybına neden olur. Kişinin ekonomik ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen migren atakları psikolojik problemlerin ortaya çıkmasına da sebep olur. Hastalar sürekli ve aşırı miktarda ağrı kesici kullanmanın risklerinin yanı sıra ağrı ile yaşamanın yarattığı olumsuz psikolojik durum ile baş etmek zorunda kalır.
Tedaviyi tekrarlamak mümkün
Migren tedavisinde ilaçlar dışında uygulanan bir diğer çözüm botoks tedavisidir. Bunun sebebi ise botoksun sinir uçlarında bazı nörotransmitterlerin dağılımını engellemesi ve böylece enflamuatuar ağrıyı önlemesinden kaynaklanır. Migren tedavisinde botoks; alın, şakaklar, ense ve boyun bölgesine ve kafa içine uygulanır.

Çoğu durumda uygulamaların etkisi yaklaşık olarak 4 ile 6 ay kadar sürer. Daha sonra işlemi yeniden tekrar etmek gerekir. Migren için botoks uygulamasının avantajları öncelikle yan etkisinin olmaması ve kısa sürede uygulanabilir olmasından geçmektedir. Etkili ve faydası kanıtlanmış olmakla hasta bu tedavi sonrasında sosyal hayata hemen devam edebilir. Kesi, yara, morluk olmadan 6 aya varan botoks etkisi ile migreninizi yenebilirsiniz.
Migrenin olumsuz etkileri ve nedenleri
Tedavi edilmeyen migrene sahip kişilerde, bireysel ve toplumsal boyutta iş gücü kaybı, ekonomik ve yaşam kalitesinde düşme ve psikolojik olarak olumsuz etkileri vardır. Hastalar sürekli ve aşırı miktarda ağrı kesici kullanmanın risklerinin yanı sıra ağrı ile yaşamanın yarattığı olumsuz psikolojik durum ile baş etmek zorundadır. Migrenin en büyük nedenlerinden biri de hormonal değişikliklerdir. Bu nedenle kadınlarda adet dönemlerinde daha sık görülür.
Migren ağrıları genellikle genetiktir ve eğer ailede birinin migren sorunu var ise sizin de migren hastası olma olasılığınız yüzde 40’lar civarındadır. Migren ağrıları, şiddetli baş ağrısının olmasının dışında; bulantı, baş kısmında zonklama türü ağrı, ışıktan ve sesten rahatsız olma, hareket edince artan ağrı, gözde ışık çakması, yarım görme ve vücutta bazı bölgelerin uyuşması gibi belirtileri görülebiliyor. Bu durumda hastanın Nörolog tarafından değerlendirilmesinden sonra klinik ortamda tanının konulması gerekiyor. Migren tipi baş ağrılarının tetik noktaları; iki kaş arası, şakaklar, ense, gözlerimizin arkası ve geniz bölgesidir.
Hamilelikte yaşanan baş ağrısı normal mi?
Hamilelik dönemi vücut metabolizmasında ortaya çıkacak binlerce değişimi ifade eder. Vücut kendini yenilemeye ve hatta psikolojik değişimlerin yaşanmasına da sebep olmaktadır.
Hamilelikte baş ağrısıpsikolojik olarak ortaya çıkabilecek bir durum olduğu gibi;
- Hipertansiyon,
- Ateş yüksekliği,
- Hamilelik diyabeti,
- Sinüzit,
- Migren,
- Gebelik zehirlenmesi gibi hastalıklar sebebiyle de meydana geliyor olabilir.
Ağrının şiddeti, seyri ve etkisi baş ağrısının ciddiyetini ortaya koyabilecektir. Bu nedenle baş ağrınızın şiddetine göre önemsenmesi gerekecektir. Gün içinde yorucu etkinlikler yaşadınız ve bu yorgunluğa bağlı olarak gelişen ağrının dinlendikten veya uyuduktan sonra geçmesi doğaldır. Ancak dinlenmenize ve uyumanıza rağmen geçmeyen şiddetli bir baş ağrısı çekiyorsanız sağlık kuruluşuna başvuru yapmanız en doğru davranış olacaktır.

Hamilelik dönemindeki baş ağrılarından kurtulma yöntemleri
Hamilelik döneminde ilaç kullanımına çok dikkat edilmelidir. Hamilelikte baş ağrısı yaşıyor ve doktora gitmek için erken olduğunu düşünüyorsanız, ılık bir duş almanız çok yararlı olacaktır. Eğer başınızda zonklama tarzı bir ağrı var ve bu ağrı sizin gözlerinize etki ediyorsa mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Bu durum bir hipertansiyon rahatsızlığı belirtisidir ve hiç zaman kaybetmeden hastaneye başvurmanız şarttır. Bu tarz bir ağrı yaşadığınızda önce bir iki kaşık yoğurt yiyebilirsiniz. Yoğurdun hamileler için çok yararlı bir besin olduğu herkesçe bilinmektedir.
Sağlıklı günler dileriz 😊