Sıcaklardan Korunma Yolları

0
201

Yaz ayları gelip çattığında, anneler için sıcakların altında kalmak oldukça zorlayıcı olabilir. Hem kendilerinin hem de çocuklarının sağlığını koruyabilmek için doğru önlemleri almak önemlidir. Bu blog yazısında, annelerin sıcaklardan korunma konusunda pratik ve etkili yöntemlerini ele alacağız. İşte, anne ve çocukların güvenli ve keyifli bir yaz mevsimi geçirmesi için altın değerinde tavsiyeler:

Serin Kalın

Mümkün olduğunca klimalı bir yerde kalın. Evinizde klima yoksa, alışveriş merkezine veya halk kütüphanesine gidin; klimada geçirilen birkaç saat bile, tekrar sıcağa döndüğünüzde vücudunuzun daha serin kalmasına yardımcı olabilir. Bölgenizde herhangi bir ısı tahliye sığınağı olup olmadığını öğrenmek için yerel sağlık departmanınızı arayın.

sicaklardan-korunma-yollari (2)

Elektrikli vantilatörler konfor sağlayabilir, ancak sıcaklık 30’ların üzerinde olduğunda, ısıya bağlı hastalıkları önlemezler. Serinlemek için serin bir duş veya banyo yapmak veya klimalı bir yere geçmek çok daha iyi bir yoldur. Evinizde daha soğuk bir sıcaklık sağlamak için ocağınızı ve fırınınızı daha az kullanın.

Açık Hava Aktivitelerini Dikkatlice Planlayın

Açık hava aktivitenizi sabah ve akşam saatleri gibi en serin zamanlarla sınırlandırmaya çalışın. Sık sık gölgeli alanlarda dinlenin, böylece vücudunuzun iyileşme şansı olur.

Kendinizi Hızlandırın: Isı sırasında egzersizi azaltın. Sıcak bir ortamda çalışmaya veya egzersiz yapmaya alışkın değilseniz, yavaş başlayın ve yavaş yavaş temponuzu artırın. Sıcakta efor sarf etmek kalbinizin hızlı atmasına ve nefesinizin kesilmesine neden oluyorsa, tüm faaliyetleri DURDURUN. Serin bir alana veya gölgeye geçin ve özellikle baş dönmesi, kafa karışıklığı, halsizlik veya bayılma durumlarında dinlenin.

sicaklardan-korunma-yollari (2)

Güneş Koruyucu Giyin

Güneş yanığı vücudunuzun soğuma yeteneğini etkiler ve susuz kalmanıza neden olabilir. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, dışarı çıkmadan 30 dakika önce geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü takarak ve SPF 15 veya üzeri güneş kremi sürerek kendinizi güneşten koruyun. Paket talimatlarına göre yeniden uygulamaya devam edin.

Etiketlerinde “geniş spektrum” veya “UVA/UVB koruması” yazan güneş koruyucuları arayın – bu ürünler en iyi sonucu verir.

güneş koruyucu krem
Görsel: güneş koruyucu krem

Çocukları Arabada Bırakmayın

Arabalar, camları açık olsa bile hızla tehlikeli sıcaklıklara çıkabilir. Park halindeki bir arabada kalan herkes risk altındayken, çocuklar özellikle sıcak çarpması veya ölüm riski altındadır. Çocuklarla seyahat ederken aşağıdakileri yapmayı unutmayın:

  • Camlar açık olsa bile bebekleri, çocukları veya evcil hayvanları asla park halindeki bir arabada bırakmayın.
  • Arabada bir çocuğun olduğunu kendinize hatırlatmak için araba koltuğunda doldurulmuş bir hayvan bulundurun. Çocuk kemerini bağladığında, doldurulmuş hayvanı sürücünün önüne yerleştirin.
  • Arabanızı terk ederken, herkesin arabadan indiğinden emin olmak için kontrol edin. Arabada uyuyakalmış hiçbir çocuğu gözden kaçırmayın.
Çocuklar İçin Güneş Koruması Nasıl Olmalı?
Çocuklar İçin Güneş Koruması Nasıl Olmalı?

Bol Sıvı Tüketin

Ne kadar aktif olursanız olun daha fazla sıvı için. İçmek için susamayı beklemeyin. Uyarı: Doktorunuz içtiğiniz miktarı sınırlıyorsa veya size su hapı veriyorsa, hava sıcakken ne kadar içmeniz gerektiğini sorun. Çok şekerli veya alkollü içeceklerden uzak durun; bunlar aslında daha fazla vücut sıvısı kaybetmenize neden olur. Ayrıca mide kramplarına neden olabileceğinden çok soğuk içeceklerden kaçının.

Tuz ve Minerallere Dikkat Edin!

Ağır terleme, vücuttan değiştirilmesi gereken tuz ve mineralleri uzaklaştırır. Bir spor içeceği, terle kaybettiğiniz tuz ve minerallerin yerini alabilir. Düşük tuzlu bir diyet uyguluyorsanız, şeker hastalığınız, yüksek tansiyonunuz veya diğer kronik rahatsızlıklarınız varsa, bir spor içeceği veya tuz tableti almadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin!

gunes-lekeleri-neden-olur-engellemek-icin-neler-yaiılmali

Sıcakta çalışırken, iş arkadaşlarınızın durumunu izleyin ve birinin sizin için aynısını yapmasını sağlayın. Isı kaynaklı hastalık, bir kişinin kafasının karışmasına veya bilincini kaybetmesine neden olabilir. 65 yaşında veya daha büyükseniz, bir sıcak hava dalgası sırasında günde iki kez sizi kontrol etmesi için bir arkadaşınızı veya akrabanızı arayın. Bu yaş grubundaki birini tanıyorsanız, günde en az iki kez kontrol edin.

Herkes herhangi bir zamanda ısıyla ilgili hastalıktan muzdarip olsa da, bazı insanlar diğerlerinden daha fazla risk altındadır:

  • Bebekler ve küçük çocuklar
  • 65 yaş ve üstü kişiler
  • Fazla kilolu insanlar
  • İş veya egzersiz sırasında aşırı egzersiz yapan kişiler
  • Fiziksel olarak hasta olan, özellikle kalp hastalığı veya yüksek tansiyonu olan veya depresyon, uykusuzluk veya zayıf dolaşım gibi belirli ilaçları alan kişiler

Risk altındaki yetişkinleri günde en az iki kez ziyaret edin ve onları sıcak bitkinliği veya sıcak çarpması belirtileri açısından yakından izleyin. Bebekler ve küçük çocuklar elbette çok daha sık izlemeye ihtiyaç duyarlar.