Süt banyoları, kendinizi şımartmanın da ötesinde rutine eklediğinizde cilt sağlığınıza ve güzelliğinize katkı sağlayan, pahalı tedavilere ucuz bir alternatif olabilir. Kleopatra’nın bugün hala konuşulan güzelliğini ekşi süt banyosuna borçlu olduğu söyleniyor. Peki süt banyosu nasıl yapılır, hangi tür sütlerle süt banyosu yapılabilir, sütün miktarı ne kadar olmalı, süt banyosunun faydaları nelerdir? Bütün sorularınızın yanıtları haberimizde!

Birçok insan için yaşlanmayı geciktiren mucizevi bir tedavi olan süt banyosu, doğal bir eksfoliyan olan laktik asit, vitaminler, mineraller, proteinler ile birlikte cildi yatıştırmaya ve yumuşatmaya yardımcı olabilecek yağlar içerir.
Süt banyosunun faydaları
- Cildi nemlendirir ve yumuşatır.
- Kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltır.
- Cilde aşındırmadan peeling yapar.
- Cildi sıkılaştırır.
- Aloe veraya alternatif olarak daha yatıştırıcı bir güneş yanığı tedavisidir.
- Stresi önler ve daha iyi uyumayı sağlar.
- Cilt inflamasyonunu ve ona bağlı egzama, döküntü ve sedef hastalığı semptomlarını azaltır.
Süt banyosunda hangi sütler kullanılabilir?
İnek sütü: Dolabınızda veya en yakın markette kolayca bulabileceğiniz en yaygın ve ucuz seçenektir. Optimum sonuçlar için tam yağlı süt tercih etmelisiniz.
Hindistan cevizi sütü: İçindeki laurik asit antimikrobiyaldir ve aynı hindistan cevizi yağı gibi cilt sağlığınızı da destekler.
Yulaf sütü: Yulaf özellikle yatıştırıcıdır; bu nedenle hassas bir cildiniz varsa, egzama ve kuru cilt ile savaşabilen bu nazik bileşeni göz önünde bulundurun.
Badem sütü: Cildi esnek tutmak için yağlar bakımından zengin ve dolayısıyla kuru cilt üzerinde harikalar yaratan badem sütünü tercih edin.
Keçi sütü: Keçi sütündeki laktik asit cildi pürüzsüz tutarken nazikçe peeling yapar ve son derece besleyicidir. Yağ bakımından inek sütünden daha yüksektir, bu nedenle daha kremsi bir doku sağlayabilir.

Süt banyosu nasıl yapılır?
Küveti sıcak suyla doldurun. Yaklaşık 2 bardak sütü bu suyun içine ekleyin. Süt banyosu deneyiminizi geliştirmek için uçucu yağlar, banyo tuzları veya başka bir şey ekleyin. Yarım saat kadar küvetin içinde uzanın ve Kleopatra gibi hissedin!
Süt banyosunun potansiyel riski
Süt alerjiniz varsa süt banyosu yapmayın. Bununla birlikte, sadece laktoz intoleransınız varsa sorun olmayacaktır. Bademe alerjiniz varsa badem sütü tercih etmeyin.
Sütlü çay, diş renklenmelerini nasıl azaltır?
Çayın içindeki flavinler, dişlerinize yapışmaya eğilimli ve dişlerinizi renklendiren moleküller barındırırlar. Kazein adı verilen aynı zamanda hayvan sütünde bulunan proteinlere güçlü bir yapışma özelliği vardır. Kazeinler, leke yapan molekülleri çevreleyerek dişinize yapışmalarını engeller. Süt proteinleri ve bu tarz moleküller arasındaki bağ, süt yağları tarafından geliştirilir. Bir başka deyişle, sütün içindeki yağ oranı ne kadar yüksekse dişlerdeki renklenme o kadar az olur.
Ne yazık ki renklenme üzerindeki bu etki; soya, pirinç, badem ya da hayvansal olmayan diğer türlerde geçerli değildir. Hatta bu türler daha fazla lekelenmeye sebep olabilir ama yağ oranı yüksek olan inek sütü ya da diğer hayvan sütlerinin lekelenmeyi büyük oranda azaltacağını aklınızın bir köşesinde bulundurun. Yağsız süt aynı özelliklerde değildir.
Süt, çayın sağlık açısından faydalarını azaltıyor mu?
Çoğu insan, flavinler ve sağlığa pek çok faydası dokunan diğer polifenolleri birleştirdiği için süt çaya eklenince, çayın yararlarını azaltacağını düşünülür. Ancak yapılan araştırmalar, sütün çayda bulunan sağlıklı karışımların emme ve plazma konsantrasyonları üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Çay midenizin yolunu bir kez tuttuktan sonra, sütü çayın sağlıklı bileşenlerinden ayırma konusunda vücudunuz mükemmel bir iş çıkarır ve onları emebiliyorsunuz. Eğer süt içebiliyorsanız ve çayınızda bıraktığı tattan hoşlanıyorsanız bu, dişlerinizi çay lekesinden korumanın en doğru yoludur.

Doğal beyaz dişler
Herkes dişlerinin inci gibi parlamasını ister. Peki evde diş beyazlatma nasıl yapılır? Ancak birkaç noktaya dikkat çekmek istiyoruz. Dişlerinizin bembeyaz olma şansı yoktur. Çünkü dişlerin gerçek rengi tam olarak beyaz değildir.
Evde kullanılan yöntemlerin çoğu asidik maddeler içerir. Asit lekelerini gidermenin yanı sıra diş minesine de zarar verebilir. Bu nedenle haftada 2 defaya kadar bu yöntemleri kullanmanız tavsiye edilir.
Herhangi bir hassasiyet varsa uygulama durdurulmalıdır. Bu yöntemler aynı zamanda evde diş beyazlatma ve diş temizliği konusunda size fayda sağlayacaktır. Ancak ileride başka sorunlarla karşılaşmamak için diş hekiminize danışmanız en iyisidir.
Evde hangi yöntemleri kullanabilirsiniz? Kabartma tozu etkili midir? Bitkisel çözüm var mı? Dişlerimi kalıcı olarak beyazlatabilir miyim? Bu soruların cevaplarını arıyorsanız, lütfen makalemizi okumaya devam edin.
Sağlıklı günler dileriz 😊