Tüp Bebek Tedavisi Sırasında Kullanılan İlaçlar

0
811
tup-bebek-tedavisi-sirasinda-kullanilan-ilaclar

Doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftler için tüp bebek tedavisi (IVF), birçok birey ve çift için yüksek başarı oranı nedeniyle ideal alternatif bir tedavi olarak kabul edilmektedir. Optimal sonuçları sağlamak için yaygın olarak doğurganlık ilaçları kullanılır, bu nedenle hastalar öncelikle geleneksel IVF tedavisinde gerekli ilaçları almak için iyi birer aday olup olmadıkları analiz edilir. Tüp bebek yolculuğunda neden doğurganlık ilaçlarının kullanıldığını ve bu ilaçları alırken hastaların neler yaşayabileceği konusunda sizlere hazırladığımız bu makale tüp bebek tedavisinde rehber bir nitelik taşımaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Doğurganlık İlaçlarının Rolü

Tüp bebek döngüleri sırasında, doktor, tedavi sürecinin bir parçası olarak kadın hastalarına çeşitli doğurganlık ilaçları reçete eder. Bu doğurganlık ilaçları, yumurtlamayı düzenlerken yumurta üretimini ve olgunlaşmasını uyaran çeşitli hormonların salınımını da eşzamanlı tetikler. Bu ilaçları alarak, kadınlar olası yumurta toplama ve embriyo transferi prosedürü sırasında esasen daha verimli hale getirilir ve bu da başarılı bir hamilelik şansını artırır. Bu doğurganlık ilaçları, doğurganlık doktorlarının, hastalarının ihtiyaçlarını karşılamak için prosedürün her adımını zamanlamasına izin vererek tedavi sürecini optimize eder.

tup-bebek-tedavisi-sirasinda-kullanilan-ilaclar-4
Görsel 1: Tüb bebek tedavisi sırasında kullanılan başlıca ilaçlar

Tüp Bebek Tedavisinde Doğurganlık İlaç Türleri

Tüp bebek için reçete edilebilecek farklı dozajların yanı sıra farklı türde doğurganlık ilaçları vardır. Bu, uygulanan IVF döngüsünün türü, çiftin doğurganlık hedefleri ve hamile kalmaya çalışan çiftin daha doğal bir yaklaşım seçme isteği gibi birçok faktöre bağlıdır. Bununla birlikte, reçeteler tipik olarak aşağıdaki ilaçların kişiselleştirilmiş bir kombinasyonunu içerir:

  1. Clomid veya Serophene (Klomifen) – Klomifen, bir tür östrojen bloke edici ilaçtır. Yumurtalıklarınızı yumurta üretmesi için işaret eden GnRH (gonadotropin salgılatıcı hormon), FSH (folikül uyarıcı hormon) ve LH (luteinize edici hormon) salınımını tetikler.
  2. Folikül Uyarıcı Hormon (FSH) – Yumurta üretimini uyarmaya yardımcı olmak için klomifene ek olarak ek FSH kullanılabilir.
  3. İnsan Menopozal Gonadotropin (hMG) – Bu doğurganlık ilacı, FSH ve LH’nin bir kombinasyonudur ve klomifenin etkilerini desteklemek için kullanılabilir.
  4. İnsan Koryonik Gonadotropin (hCG) – Bu doğurganlık ilacı, bir kadının yumurtalıklarını canlı yumurta salması için tetiklemek için kullanılır.

Tedaviniz için gerekli ilaçlar ve ilaç türleri konsültasyon sürecinde belirlenecektir. Bu ilaçların bazılarının ağızdan alınabileceğini, bazılarının ise enjeksiyon yoluyla uygulanacağını unutmayın.

tup-bebek-tedavisi-sirasinda-kullanilan-ilaclar-3
Görsel 2: Erken Yumurtlamayı Önleyen İlaçlar

Erken Yumurtlamayı Önleyen İlaçlar

Tüp bebek tedavisi sikluslarında gonadotropinler kullanıldığında, hormon seviyelerini ve yumurtlamayı tam olarak kontrol etmek için Lupron veya Antagon gibi ilaçlar verilir. Bu, IVF döngüsü üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Bir hCG enjeksiyonu yapılmadıkça Lupron alırken yumurtlama gerçekleşemez. Bu son derece önemlidir çünkü yumurtlama, yumurta toplama ile dikkatlice zamanlanmalıdır, aksi takdirde IVF döngüsü “kaybedilebilir”.
Antagon (ganireliks asetat), farklı bir mekanizma ile Lupron ile aynı biyolojik etkileri üretir. Antagon, GnRH’nin hipofiz bezindeki etkisini bloke eder ve GnRH seviyelerinin çok daha hızlı ve tam baskılanmasına neden olur. Bu, LH dalgalanmasının etkili bir şekilde bloke edilmesine yol açar, böylece yumurtaların erken salınmasını önler.
tup-bebek-tedavisi-sirasinda-kullanilan-ilaclar-1
Görsel 3: Tüp bebek

Luteal Faz Desteği için İlaçlar

Progesteron, uterusu kaplayan doku olan endometriumun gelişimini uyaran ve destekleyen bir hormondur. Progesteron, başlangıçta yumurtlamadan sonra yumurtalık tarafından üretilir. Yüksek progesteron seviyeleri, yumurtlamanın gerçekleştiğinin bir göstergesidir. Gelişmekte olan embriyoyu kabul etmek ve desteklemek için adet döngüsünün luteal fazı sırasında endometriyum kalınlaşmalı ve daha vasküler hale gelmelidir. Hem östrojen hem de progesteron, endometriumun gelişimini uyarır. Gebe kaldıktan sonra, progesteron plasenta tarafından salgılanır ve devam eden bir hamileliği sürdürmek için gereklidir. Progesteron bazen tekrarlayan düşükleri olan kadınlara uygulanır ve genellikle kadınlara IVF gibi yardımcı üreme teknolojisi döngülerinden sonra verilir.

Doğurganlık İlaçlarının Ortak Yan Etkileri

Çoğu doğurganlık ilacının yan etkileri hafif ve geçici olma eğilimindedir. Tipik olarak yan etkiler oral ilaçlarda (klomid) enjeksiyonlardan (gonadotropinler) daha hafiftir.

  • Clomid ilaçlarının yaygın yan etkileri şunlardır: sıcak basmalar, şişkinlik, karın ağrısı, baş ağrısı, hassas göğüsler, kilo almak, anormal menstrüel lekelenme/kanama, baş dönmesi, mide bulantısı, ruh halindeki değişiklikler.
  • Gonadotropin enjeksiyonlarının potansiyel yan etkileri şunlardır: baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, mide bulantısı, karın hassasiyeti, şişkinlik, akne, kilo almak, anormal menstrüel lekelenme/kanama, enjeksiyon bölgesi çevresinde ağrı.

Konsültasyon sürecinde hastalara yan etkilerin tam listesi ve bu yan etkileri yönetmek için ipuçları sağlanır. Bu, hastaların ilaçları konusunda tam şeffaflığa sahip olmalarını ve olası rahatsızlıkları azaltmanın yollarını bulmalarını sağlayacaktır.

tup-bebek-tedavisi-sirasinda-kullanilan-ilaclar (1)
Görsel 4: Tüp bebek tedavisinde takip süreci

Doğru Tüp Bebek Tedavisinde İlaç Zamanlaması Her Şeydir

Bir hastanın ihtiyaç duyduğu doğurganlık ilaçları veya hormonları ne olursa olsun, etkinlikleri kesin zamanlama gerektirecektir. Hastalar, reçete edilen doğurganlık ilaçlarını doğurganlık uzmanlarının yönlendirdiği şekilde almalıdır. Optimal tedaviyi daha da teşvik etmek için, tüm doğurganlık ziyaretlerine programa göre katılım gösterilmelidir. Bir doğurganlık ilacının yanlış dozajı veya uygulanması, başarısız bir IVF döngüsüne neden olabilir veya başarılı bir hamilelik potansiyelini azaltabilir.
Doğurganlık ilaçları IVF sürecinin sadece bir parçasıdır. Hastaların doğurganlıklarını artırmak için düşünebilecekleri çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ve IVF prosedürüne ek olarak hizmet edebilecek diğer tedaviler vardır.
ÖNEMLİ NOT: Bu yazıda sizler için derlediğimiz bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır herhangi bir tedavi ya da ilaç önerisi içermemektedir. 
Kaynaklar:
https://www.wakehealth.edu/treatment/i/infertility-medication