Asit reflü, midenizdeki içerik yemek borunuza doğru hareket ettiğinde meydana gelir. Aynı zamanda asit yetersizliği veya gastroözofageal reflü olarak da adlandırılır.
Haftada ikiden fazla asit reflü semptomunuz varsa, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olarak bilinen bir durumunuz olabilir. Ulusal Diyabet Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü’ne (NIDDK) göre GERD, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanların yaklaşık yüzde 20’sini etkiliyor. Tedavi edilmezse bazen ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Asit Reflü (GERD) Semptomları
Asit reflü göğsünüzde rahatsız edici bir yanma hissine neden olabilir ve bu da boynunuza doğru yayılabilir. Bu his genellikle mide ekşimesi olarak bilinir.
Asit reflünüz varsa, ağzınızın arka tarafında ekşi veya acı bir tat gelişebilir. Ayrıca midenizdeki yiyecek veya sıvıyı ağzınıza geri getirmenize de neden olabilir.
Bazı durumlarda GERD, yutma güçlüğüne neden olabilir. Bazen kronik öksürük veya astım gibi solunum sorunlarına yol açabilir.

GERD Nedenleri
Alt özofagus sfinkteri (LES) yemek borunuzun ucundaki dairesel bir kas bandıdır. Düzgün çalıştığı zaman, yutkunduğunuzda gevşer ve açılır. Daha sonra sıkılaşır ve tekrar kapanır.
Asit reflü, LES’iniz düzgün şekilde sıkılmadığında veya kapanmadığında meydana gelir. Bu, midenizdeki sindirim sıvılarının ve diğer içeriklerin yemek borunuza yükselmesine izin verir.
GERD Tedavi Seçenekleri
GERD semptomlarını önlemek ve hafifletmek için doktorunuz sizi yeme alışkanlıklarınızda veya diğer davranışlarınızda değişiklik yapmaya teşvik edebilir.
Ayrıca reçetesiz satılan ilaçlar almayı önerebilirler, örneğin:
- Mide ekşimesi için kullanılan ilaçlar (Antacids)
- H2 reseptör blokerleri
- Proton pompa inhibitörleri (ÜFE’ler)
Bazı durumlarda, daha güçlü H2 reseptör blokerleri veya PPI’lar önerebilirler. GERD şiddetliyse ve diğer tedavilere yanıt vermiyorsa, ameliyat önerilebilir.
Bazı reçetesiz ve reçeteli ilaçlar yan etkilere neden olabilir. GERD’i tedavi etmek için mevcut olan ilaçlar hakkında daha fazla bilgi edinmeli ve doktorunuza başvurmadan bunlardan herhangi birini kullanmamalısınız.
GERD (Reflü Hastalığı) için Ameliyat
Çoğu durumda, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar, GERD semptomlarını önlemek ve hafifletmek için yeterlidir. Ancak bazen ameliyat gerekir.
Örneğin, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar tek başına semptomlarınızı durdurmadıysa, doktorunuz ameliyat önerebilir. Ya da GERD komplikasyonları geliştirdiyseniz ameliyat önerebilirler. GERD’i tedavi etmek için birden fazla ameliyat türü vardır.
GERD Teşhisi
Doktorunuz GERD olabileceğinden şüphelenirse, fiziksel bir muayene yapacak ve yaşadığınız semptomları soracaktır.
Bir tanıyı doğrulamak veya GERD komplikasyonlarını kontrol etmek için aşağıdaki prosedürlerden birini veya birkaçı kullanılabilir:
- Baryum yutma: Bir baryum solüsyonu içtikten sonra, üst sindirim sisteminizi incelemek için X-ışını görüntüleme kullanılır.
- Üst endoskopi: Küçük bir kamerası olan esnek bir tüp, incelemek ve gerekirse bir doku örneği (biyopsi) almak için yemek borunuza geçirilir
- Özofagus manometrisi: Özofagus kaslarınızın gücünü ölçmek için yemek borunuza esnek bir tüp yerleştirilir
- Özofagus pH izleme: Mide asidinin içeri girip girmediğini ve ne zaman girdiğini öğrenmek için yemek borunuza bir monitör yerleştirilir.

Bebeklerde GERD
4 aylık bebeklerin yaklaşık üçte ikisinde GERD semptomları vardır. 1 yaşındaki bebeklerin yüzde 10 kadarı bundan etkileniyor. Bebeklerin bazen kusması normaldir. Ancak bebeğiniz sık sık yemek kusuyorsa, GERD sorunu olabilir.
Bebeklerde GERD’nin diğer olası belirtileri ve semptomları şunları içerir:
- Yemeyi reddetmek
- Yutma güçlüğü
- Öğürme veya boğulma
- Islak geğirme veya hıçkırık
- Besleme sırasında veya sonrasında sinirlilik
- Beslenme sırasında veya sonrasında sırtlarının kavislenmesi
- Kilo kaybı veya zayıf büyüme
- Tekrarlayan öksürük veya zatürre
- Uyumakta zorluk
Bu semptomların çoğu, yemek yemelerini zorlaştıran bir durum olan dil bağı (tongue-tie) rahatsızlığına sahip bebeklerde de bulunur.
Bebeğinizin GERD veya başka bir sağlık sorunu olabileceğinden şüpheleniyorsanız, doktorlarından randevu alın. Bebeklerde GERD’yi nasıl tanıyacağınızı öğrenin.

GERD İçin Risk Faktörleri
Aşağıdakiler bazı koşullar GERD geliştirme ihtimalinizi artırabilir:
- Obezite
- Gebelik
- Mide fıtığı
- Bağ dokusu bozuklukları
- Sigara içmek
- Büyük öğünler yemek
- Yedikten kısa bir süre sonra uzanmak veya uyumak
- Derin yağda kızartılmış veya baharatlı yiyecekler gibi belirli yiyecek türlerini yüksek miktarda yemek
- Soda, kahve veya alkol gibi belirli içecek türlerini içmek
- Aspirin veya ibuprofen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAIDS) kullanmak
Bu risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz, bunları değiştirmek için adımlar atmak GERD’yi önlemenize veya yönetmenize yardımcı olabilir.
Hamilelik ve GERD
Hamilelik, asit reflü yaşama şansınızı artırabilir. Hamile kalmadan önce GERD geçirdiyseniz semptomlarınız daha da kötüleşebilir.
Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler yemek borunuzdaki kasların daha sık gevşemesine neden olabilir. Büyüyen bir fetüs de midenize baskı yapabilir. Bu, mide asidinin yemek borunuza girme riskini artırabilir. (Hamilelikte beslenme önerileri için tıklayın!)
Asit reflü tedavisinde kullanılan birçok ilacın hamilelik sırasında alınması güvenlidir. Ancak bazı durumlarda doktorunuz size belirli antiasitlerden veya diğer tedavilerden kaçınmanızı tavsiye edebilir. Gebelikte asit reflüyü yönetmek için kullanabileceğiniz stratejiler hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz, sağlıklı günler dileriz ?