Kuruyemişlerin vücudumuz için iyi olan doymamış yağlar açısından zengin olduğunu biliyoruz. Peki, toplumumuzda çok yaygın olan kronik yorgunluğa iyi geldiğini ve yorgunluğu gideren besinlerin badem olduğunu biliyor muydunuz?
Bazı maddeler insan işlevi için gereklidir. Bunlardan biri de magnezyumdur. Bademdeki yüksek magnezyum içeriği vücut yorgunluğunu giderebilir ve kasların normal işlevini etkili bir şekilde yerine getirebilir. Kalsiyum-potasyum dengesini sağlar ve işlevini artır. Elektrolit ve su dengesi sağlar. Kortizol seviyelerini (stres hormonlarımızdan biri) kontrol altında tutar.

Kolestrol dengeleyicidir
Badem, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) adı verilen kötü kolesterolü düşürerek kilo kontrolüne yardımcı olur ve böylece kardiyovasküler hastalık insidansımızı azaltır. Özellikle kalp damar hastalığı olan kişiler 1 porsiyon (günde 10-15 dilim çiğ badem) tüketmelidir.
İçerik bakımından zengindir
Yağ ve posa içeriği yüksek olan badem, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. İştahı etkili bir şekilde kontrol edebildiği için kilo verme sırasında genellikle ilk tercihtir. Magnezyum noksanlığında kan basıncındaki artışa bağlı olarak bademdeki magnezyumun etkisi tansiyonu düşürerek olası yüksek tansiyon ve kalp krizlerini önleyecektir. Çiğ badem, yüksek yağ ve lif içeriğinden dolayı kabızlık sorunlarının giderilmesinde de oldukça etkilidir. İçerdiği antioksidanlar ve posası nedeniyle kanseri önleyici gıdalarda da önemlidir.

Her diyet türüne uygun bir besindir
Süt ve yoğurt tüketmeyen veganlarda kalsiyum ve magnezyum eksikliklerini ortadan kaldırarak kemik mineral yoğunluğunu artırabilir. Bu nedenle vejeteryanların her gün çiğ badem tüketmeleri çok önemlidir.
Beyin ve kemik sağlığına katkıda bulunur
Yapılan araştırmada bademlerin beyin ve kemik gelişimindeki önemi vurgulandı. Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıkları önlemeye yardımcı olan bir besindir. İçerdiği kalsiyum nedeniyle kemik sağlığına faydalıdır. Bu sayede yaşlı kadınlarda kemik erimesi ve diğer sorunların önlenmesinde içerdiği fosfor kemik ve diş sağlığına yardımcı olur.
Kalp dostu yağlardandır
Doymamış yağ, protein ve potasyum kalp sağlığı için üç temel maddedir. Bademde bulunan magnezyum, kalp krizi ve felç gibi çeşitli kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur ve riski azaltır. Kardiyovasküler ve sağlık için gerekli olan E vitamini potansiyel risklerini önleyebilir.

Beslenme ve bağırsak sağlığı
ABD’de en az 70 milyon insan en bir tür sindirim hastalığından muzdariptir ve sindirim sorunları tüm sağlık harcamalarının yaklaşık %10’unu oluşturmaktadır.
Çalışkan bağırsak sistemi, zararlı maddelerin girişini önlerken besinlerin ve suyun vücuda girmesine de izin verir. “Siz” ve dış dünya arasında seçici bir engeldir. Ancak stres gibi sıkıntılı bir durumda, bu sistem savunma işlevlerinde rahat hareket edemez. Bunun yerine, tehlikeli bileşiklerin vücuda girmesine neden olur. İşte beslenme burada devreye girer. Doğru beslenme, koruyucu rolünde bağırsakları güçlendirerek vücudun genel sağlığı ve refahını iyileştirir.
- Bağırsak sağlığı için çalışkan bağırsak bakterileri
Bağırsağınızda vücudunuzdaki hücrelerden daha fazla bakteri vardır. Bakteriler zararlı veya yararlı olarak sınıflandırılabilir. Yararlı bakteriler bağırsağımızdaki meşgul turistler gibidir. Gelip giderler. Kalıcı bir kaynağı yok, bu nedenle canlı bir bağırsak sistemi için onları sürekli olarak diyet yoluyla yenilemeniz ve bağırsak dinamiğini korumanız gerekiyor.
Bağırsak bakterilerimiz yaşa, cinsiyete, diyete, coğrafyaya, hijyene, strese ve ilaç kullanımına göre değişiklik gösterir. Doğum metodu (sezaryen doğum, vajinal doğum) ve ilk gıdalar (anne sütü ile formülize besinler) bağırsaklarımızda hangi bakterilerin kolonize olduğunu belirler. Bunun yanında, anne sütü “immünolojik bir varlıktır” yani savunma sisteminin en temel yapıtaşlarından birisidir ve genellikle yararlı bakterilerin sayısını artırır.
Yararlı bağırsak bakterileri, vitamin (B12, K, B6, B5, B3, folat ve biotin) üretmeye, minerallerin emilimini artırmaya, patojenlerle savaşmaya, yiyecekleri sindirmeye ve ilaçları metabolize etmeye yardımcı olur. Hatta toplam vücut metabolizmasını etkilerler!
- Yararlı bakterileri dengelemek
Antibiyotik kullanmak bağırsağınızdaki yararlı bakterileri ortadan kaldırarak maya (Candida albicans) büyümesi için ideal bir ortam yaratabilir.
Azaltılmış faydalı bakteriler, düşük demir seviyeleri ve / veya düşük karbonhidrat diyeti ile de ortaya çıkabilir. Aynı zamanda, aşırı karbonhidrat tüketimi, SIBO olarak da bilinen ince bağırsak bakteriyel aşırı büyümesine (kötü tür) katkıda bulunabilir. Bu nedenle, SIBO’dan muzdarip insanlar için, sınırlı bir karbonhidrat ve daha yüksek protein / yağ diyeti faydalı olabilir.
Yeterince lif yemek, bağırsak sağlığında önemli bir rol oynar. Lif, ince bağırsakta sindirime direnir, daha sonra kalın bağırsağa geçer ve orada da fermente olur, bunun sonucunda vücut için önemli bir yakıt kaynağı olan kısa zincirli yağ asitlerini oluşturur.
Lif aynı zamanda hacim ekler ve düzenliliği geliştirerek potansiyel olarak tehlikeli bileşiklere maruziyetinizi azaltır. Son olarak, lifin parçalanması pH dengesini düzenleyerek faydalı bakteriler için en uygun ortamı destekler.
Sağlıklı günler dileriz ?