Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bitki bakımı zor olabilir. Ancak bitki bakımının karmaşıklığını anladığınızda ve onu günlük bir rutine dönüştürdüğünüzde, onu ne kadar sevdiğinize şaşıracaksınız. Araştırmalar, yanınızda bitkiler olduğu sürece, daha mutlu nefes almanıza ve ruh halinizi iyileştirmenize yardımcı olabileceğini göstermiştir!
O zaman bitkilerinizi uzun süre muhafaza etmek için en iyi bitki bakım tekniklerini mutlaka öğrenmelisiniz. Sizler için derlediğimiz bu yazımızda özellikle evde bitki bakımı yapmak isteyenler için nelere dikkat etmeniz gereken her şeyi burada bulabilirsiniz.

1-Ne sıklıkta sulayacağınızı hesaplamak için toprağı kontrol edin
Evde bitki bakımı yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdakiler gibidir. Bakımını yaptığınız bitkileri evde ne sıklıkta sulayacağınızdan emin olamayabilirsiniz. Çoğu bitki için altın kural, toprağın bir inç kadar kuru olup olmadığını görmektir. Kuruma belirtileri ise bitkinin suya ihtiyacı olduğunu gösterir. Kuru, rengi solmuş ve gevşek yapraklar varsa bitkinin normalden biraz daha fazla suya ihtiyacı olabilir.
2-Bitkinin sudan yoksun kalması, çok sulanmış olmasından iyidir
Sudan yoksun kalmış bir bitki, fazla sulanmış olanlardan daha hızlı toparlar. Aşırı sulanmış bir bitkiyi kurtarmak için yeni bir saksıya taşıyarak sağlıksız kökleri ve aşırı sulanmış toprağı temizlemeniz gerekebilir.
3-Emin değilseniz ev bitkilerini gübrelemeyin
Ev bitkileri, büyümek için efor sarf etmedikçe gübreleme gerektirmez. Ekim sırasında ne kadar veya ne tür gübreleme kullanmanız gerektiğinden emin değilseniz bu adımı tamamen atlamak daha iyidir. Çok fazla gübreleme, bitkinize yardım etmek yerine bitkinizi öldürmekle sonuçlanabilir.

4-Ev bitkileri istikrarı sever
Bir bitki satın almadan önce bitkinizi evine neresine koyacağınızı araştırmalısınız. Bitkiler, çevrelerine alıştıklarında gelişirler ve doğru miktarda ışığa sahip bir yer bulmak önemlidir. Sıcaklık da önemli detaylardandır. Değişken sıcaklıklar bitkinizi şoka sokup bitkinin gelişememesine hatta belki de ölmesine neden olacaktır. Çoğu bitki 18-23 santigrat derece sıcaklığı sever.
5-Küçük bitkiler en hızlı büyüyen bitkilerdir
Bir bitki satın alırken büyük yerine daha küçük olanı satın almak her zaman daha iyidir. Bunun nedeni, daha küçük bir bitkinin kendi saksısına daha fazla yerleşebilmesi ve büyüme hızına göre daha büyük bir kök oranına sahip olmasıdır. Daha büyük bir bitki, kökleri tamamen gelişene kadar büyümeye devam etmeyecektir.
6-Az ışık isteyen bitkileri banyoya koyun
Az ışık isteyen ışıklı bitkiler yine de ışığa ihtiyaç duyarlar ancak doğrudan ışık almayan küçük bir banyo penceresi, bu tür bitkiler için mükemmel bir ışık kaynağıdır. Duş, aynı zamanda bitkinizin ana su kaynağı olacaktır. Nasıl mı? Duş alırken oluşan nem, çok fazla sulama gerektirmeyen bitkilerinizi nemlendirecektir. Bitkinizin fazladan sulanmaya ihtiyacı olup olmadığını görmek için arada bir göz atın. Bu, toprağı kontrol ederek kolayca yapılabilir.

7-Yüzeysel değil, derin sulama yapın
Hafif hafif ve sık suladığınızda, suyu sadece üstteki kökler emer ve bitkiniz hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu suyu alamayabilir. Bitkilerinizi yoğun bir şekilde suyla sulamayı gerektiren derin sulama, tüm köklerin su almasını sağlar. Aşırı sulamayı önlemek için bitkinizi yavaşça sulayın ve suyun artık topraktan akmadığına dikkat edin. Bunu fark ettiğinizde sulamayı bırakın.
8-Bitkilerinizi budayın
Bitkilerinizi budamak, yenilenip büyümesine yardımcı olacaktır. Bu, saçınızın kırıklarını aldırmanın saçınızın sağlıklı uzamasına yardımcı olmak gibidir. Kıştan sonra bitkinize bakım ve budama yapmak için en uygun zamandır.
9-Kendi kendine sulayan saksıları deneyin
Evde yokken de bitkilerinizi sulamanın birçok yolu vardır. Bu yöntemler arasında cam ve plastik şişelerin geri dönüştürülerek kendi damlama sisteminizin oluşturulması da yer almaktadır. Bu kendi kendine sulama yöntemlerini nasıl hazırlayacağınızı öğrenmek için internette ufak bir araştırma yapmanız yeterli.
10-Çoğu bitki yüksek nemi sever
Çoğu evin havası kuru olduğu için özellikle kışın sıcaklığı ayarlamakta zorlanabilirsiniz. Bu, evinizde bitki baktığınız alanları nemlendirmek için ufak aparatlar alınarak kolayca yapılabilir.

11-Bitkilerin tozunu alın
Yaprakları üzerinde çok fazla toz toplayan iri yapraklı bitkiler, hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları güneş ışığını alamazlar. Yılda birkaç kez ıslak bir bez ile bitkinizin yapraklarını iki taraftan hafifçe silin.
12-Saksılarınızın altının delik olması şart
Saksılardaki suyun süzülmesi bitkiniz ve toprak için hayati önem taşır. Saksınızın altındaki delikler, köklerin suyla boğulması yerine hava almasını sağlar.
Sağlıklı günler dileriz 😊