Gebelik planlandığında ilk muayene çok önemlidir. Sağlıklı bir hamilelik için sağlıklı bir başlangıç olmalıdır. Hamilelik takibi ve doğum sırasında mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Gebelik öncesi kontrol yapılmamışsa kontrolünüzü yaptırıp gebelik takibini planlamalısınız. Şu anda hamileyseniz, bebeğinizin ve kendinizin riskini azaltmak, gelişmekte olan fetüs için sağlıklı bir ortam oluşturmak ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için birçok şey yapmanız gerekir.

Gebelik planlandığında ilk muayene
Gebelik planlandığında hamilelik takibi ve doğum konusunda deneyimli, uygun bir doktor bulmak, sağlıklı bir bebek için en önemli adım olacaktır. Hamilelik 9 aydan daha uzun bir yolculuktur. Hamileliğin ilk birkaç haftası bebeğiniz için en önemli dönemdir. Bu dönemde zararlı alışkanlıklardan ve yiyeceklerden uzak durmak çok önemlidir. Bu muayenede annenin sağlığı ve hamileliği için bir plan yapılır.
Hamilelik sürecinizi etkileyebilecek sağlık problemleriniz olabilir. Diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, anemi (anemi) ve tiroid hastalığı gibi sık görülen hastalıkların gebelik ve gebelik üzerindeki etkileri hakkında yeterli bilgi edinilmelidir. Hamilelik öncesi meme muayenesi yapılmazsa smear ve kan testleri yapılmalıdır.
İlk birkaç hafta bebek gelişimi için en önemli zamandır. Ancak birçok kadın bu dönemde gebe kaldıklarının bile farkında değil. Gebe kalmayı planlamadan önce, sağlığınızı kontrol etmek en önemli şeydir, bu yüzden kesinlikle hamilelik öncesi kontrol (hamilelik öncesi kontrol) yapmalısınız. Hamilelik öncesi kontrol yapılmazsa, hamilelik sırasında ilk ziyarette aynı kontrol yapılacaktır.

Ailenin tıbbi hikâyesi: hipertansiyon, diyabet, mental gerilik gibi durumların tespiti
Genetik test: kalıtsal genetik hastalıkların araştırılması
Kişisel tıbbi hikâye: epilepsi, diyabet, hipertansiyon, anemi, alerji gibi gebelikte özel bakım gerektiren durumların tespiti
Önceki ameliyatlar: eğer varsa geçirilmiş ameliyatların gebeliğe etkisi
Önceki gebelikler: önceki gebeliklerdeki sorunlar
Aşı durumu: kızamıkçık tetanos gibi hastalıklara karşı aşılı olup olmadığı
Enfeksiyon durumu: bebeğe zarar verebilecek cinsel yolla bulaşan yada başka bir enfeksiyon varlığının tespiti.
Gebe kalmadan önce sağlıklı gebelik ve fetal gelişim için önemli 3 besin desteği var. Çoğu kadın gebelik süresince ve süt verme döneminde beslenmenin önemini bilir. Ancak gebelik öncesi dönemde aşağıdaki 3 besin desteği fetal gelişim ve sağlıklı gebelik için önemlidir.
Yine aynı şekilde ilk muayeneden önce başlanılmamışsa başlanılacak besinler
- Folik Asid: Gebelik boyunca iki kat ihtiyaç duyulan tek vitamindir. Yüksek risk grubundaki kadınlarda (daha önce nöral tüp defekti olan kadınlar) folik asid % 72 koruyucu etki göstererek nöral tüp defekt (omurlarda açıklık) oluşumunu azaltmıştır. Başka bir çalışmada bebeklerin doğum ağırlığında artış ve bebek gelişme geriliğinde ve annede enfeksiyon oluşmasında azalma sağlar.
- Çinko: Fetal gelişim ve savunma mekanizmaları için gereklidir. Kanda çinko seviyesi %30 altına düştüğünde ve çinko alımı gebelikte azaldığında düşük, erken doğum ve doğum problemlerinde artma olmaktadır. Ayrıca çinko seviyesi düşüklüğünde beyin anomalileri, nöral tüp defekt oranında artışla birlikte düşük doğum ağırlığı ve gebelik zehirlenmesi (preeklampsi ve eklampsi) oranında artış olmaktadır.
- Esansiyel Yağ Asitleri: Gebelikte önemlidir çünkü yeni oluşan hücrelerin gelişiminde, yeni doku oluşumunda ve organ sistemleri oluşumunda önemli rolleri vardır. Gebelikte esansiyel yağ asitleri seviyelerinde azalma olduğunda sinir sistemi ve vücut gelişiminde yavaşlama olmaktadır. Omega-3 desteği alan kadınlarda erken doğumda azalma ve bebek doğum ağırlıklarında artma gözlenmiştir.
Hayatımızda sağlıklı değişiklikler yapmak iyi olacaktır. Sağlıklı beslenme sağlıklı bebek için ilk şarttır.

Gebelik planlandığında takip muayeneleri
Gebelik süresince annenin ve bebeğin sağlığı kontrol edilmelidir. İlk muayenede bebeğin büyüklüğü ile gestasyonel yaş (son adet tarihine göre olan yaş) değerlendirilir. İki büyüklük uyumlu ve fetal kalp atımı tespit edilmişse sonraki ilk muayene 11.-13. haftalarda yapılır. Eğer kalp atımı tespit edilememişse bir hafta sonra tekrar değerlendirilir.
Bebeğin büyüklüğü ile gestasyonel yaş arasında uyumsuzluk varsa ultrason ölçümüne göre 8.-9. haftalık ölçüm gebelik yaşının en doğru belirlendiği haftalar. Bu ölçümden sonra yine sonraki ilk muayene 11.-13. haftalarda yapılır.
Gebelik planlandığında sonraki muayene zamanları
- 16. Hafta: 15-19. haftalar 3′li tarama zamanı. 2′li ve 3′lü taramalar ve diğer nedenlerden dolayı amniyosentez yapılacaksa en uygun zaman 17-18 haftalardır. Amniyosenteze bağlı düşük oranı en az olduğu haftalar 17. ve 18. haftalar.
- 24. Hafta: Şeker yükleme testi yapılır. Gestasyonel diyabet tespit edilirse diyet programı yada insülin tedavisi başlanır.
- 32. Hafta: Takip sırasındaki sonuçlara gerekli olan tetkikler tekrarlanır. Özellikle şekerle ilgili sorunlarda açlık yada tokluk kan şekeri takibi yapılır.
- 38. Hafta ve Sonrası: 38, 39 ve 40. haftalarda haftalık takipler yapılır. NST çekilmesi annenin ve bebeğin durumuna göre istenir.
Eğer 40. haftaya kadar hala doğum gerçekleşmemişse 3 güne bir anne ve bebeğin sağlık durumu değerlendirilir. En geç 42. haftada suni sancı ile olmuyorsa sezaryen ile doğum yaptırılır.
Sağlıklı günler dileriz 😊