Mevsimsel Göz Alerjisinden Korunmanın Yolları

0
967
göz alerji

Göz alerjisini bahar aylarında olduğu gibi yaz mevsiminde de tetikleyen birtakım faktörler vardır. Polen, güneş ışınları ve havuzlardaki klor bunlardan sadece birkaçıdır. Burada önemli olan mevsimsel alerjik konjonktivitin etkilerinden gözlerimizi doğru şekilde korumaktır. Konjonktivit tedavi edilmezse ne olur? Göz alerjik konjonktiviti olanlar lens kullanabilir mi? Dışarı çıkarken gözlerimizi polenlerden korumak için neler yapabiliriz? Göz Hastalıkları Uzmanları sizler için sıraladılar.

göz alerjisi
Görsel: göz alerjisi

Göz alerjik vakaların atışında polen, güneş ışınları ve havuzlardaki klorun etkisi oldukça fazladır. Ayrıca kedi, köpek ve kuş gibi hayvanların tüy dökme mevsimi de daha çok yaz aylarına denk geldiği için göz için ciddi anlamda olumsuz etkisi olmaktadır. Göz alerjik konjonktivitin başlıca bulgularını gözlerde kızarıklık, kaşıntı, sulanma ve ışık hassasiyeti olarak sayılabilir.

Mevsimsel alerjik konjonktivit, mayıs ve temmuz aylarında çayır otu ve bitki polenlerine bağlı olarak gözün reaksiyon göstermesidir. Polenlerden kaynaklandığı için diğer sistemik bulgularda eşlik edebilir. Aksırma, öksürme ve nefes darlığı gibi sorunlarla da karşılaşılabilir. Genel olarak çocuk yaş grubunda daha fazla rastlanmaktadır.

Vernal konjonktivit nedir, kimlerde daha fazla görülür? 

Göz kapaklarında ve gözümüzün saydam tabakasında da tutulum olabilir. Genel olarak bulgular 10 yaşından itibaren ortaya çıkmaktadır. Erkek çocuklarda ise 4 kat daha fazla görülmektedir. 20 yaşından sonra alerjik konjonktivitin gitgide azaldığı bilinen bir durumdur.

Vernel konjonktivit genellikle sıcak ve kuru iklimlerde olduğu için ülkemizde Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde daha sık rastlamaktadır. Saat 11.00 ila 16.00 arası güneşin dik olarak geldiği vakitte dışarı çıkmak çok fazla tavsiye edilmemektedir. Polenlerin yayılım saatlerinde de hassasiyeti olanları uyarıyoruz.

göz alerjisi
Görsel: göz alerjisi

Kontakt lens kullanımına ara vermek gerekir 

Dışarı çıkılması gerekiyorsa mutlaka koruyucu güneş gözlükleri ve siperlikli şapka takılmalıdır. İç ortamlarda kaldığımız zamanlarda pencereleri mümkün olduğunca kapalı tutmalıyız. Havalandırma yerine polen filtresi olan klimalardan faydalanmalıyız.

Arabayla seyahat esnasında camları kapamak tavsiye edilmektedir. Soğuk kompres uygulamalısınız. Suni gözyaşı uygulanması gözümüze gelen polenleri uzaklaştırmak açısından faydalı olur. Mümkünse bu dönemlerde kontak lens kullanımına ara vermek gerekir.

Tedavi edilmezse görme kaybına yol açabilir 

Hem anne hem de babalarında alerjik bulgular olan insanlarda yüzde 60 civarında alerjik göz bulguları ortaya çıkar. Göz alerji rahatsızlığı olan kişileri atopik (genetik yatkınlık) olarak tanımlanmaktadır. Bu kişilerde göz alerjisi dışında astım gibi başka rahatsızlıklarda ortaya çıkar. Hastalık ilerleyici ve tekrarlayıcı formata büründüğünde gözümüzün saydam tabakasını etkileyerek kalıcı görme kayıplarına neden olabilir.

göz alerjisi
Görsel: göz alerjisi

Alerji nedir?

Alerji, tipik olarak vücudunuz için zararlı olmayan yabancı bir maddeye verilen bağışıklık sistemi tepkisidir. Bu yabancı maddelere alerjen denir. Bazı yiyecekleri, polenleri veya evcil hayvan tüyleri bu alerjenlerden sadece birkaçıdır.

Bağışıklık sistemi, temelde zararlı patojenlerle savaşarak kişiyi sağlıklı tutmayı amaçlar. Bunu, vücudunuzu tehlikeye atabileceğini düşündüğü her şeye saldırarak yapar. Alerjene bağlı olarak, bu yanıt iltihaplanma, hapşırma veya bir dizi başka semptomu içerebilir.

Bağışıklık sisteminiz normalde çevrenize uyum sağlar. Örneğin, vücudunuz evcil hayvan tüyü gibi bir alerjen ile karşılaştığında, onun vücudunuz için zararsız olduğunu anlamalıdır. Daha tehlikeli alerjisi olan kişilerde bağışıklık sistemi, onu vücudu tehdit eden bir dış istilacı olarak algılar ve ona saldırır.

Mevsimsel alerjiler

Saman nezlesi semptomları, soğuk algınlığı semptomlarını taklit edebilir. Tıkanıklık, burun akıntısı ve şişmiş gözleri içerir. Çoğu zaman bu semptomları evde reçetesiz satılan tedavilerle yönetebilirsiniz. Belirtileriniz yönetilemez hale gelirse doktorunuza görünün.

Alerji ve Alerji Belirtileri
Görsel: mevsimsel alerji

Ciltte alerjiler

Deri alerjileri, bir alerjene maruz kalmanın doğrudan veya başka bir alerjenin dolaylı sonucu olabilirler. Örneğin, alerjiniz olan bir yemeği yemek çeşitli semptomlara neden olabilir. Ağzınızda ve boğazınızda karıncalanma yaşayabilirsiniz. Ayrıca bir kızarıklık geliştirebilirsiniz. Bununla birlikte kontakt dermatit, cildinizin bir alerjenle doğrudan temas etmesinden kaynaklanır.

Alerji türleri

  1. Döküntüler: Deri bölgeleri tahriş olmuş, kırmızı, şişmiş, ağrılı veya kaşıntılı olabilir.
  2. Egzama: Deri lekeleri iltihaplanır ve kaşınabilir ve kanayabilir.
  3. Kontakt dermatit: Bir alerjenle temastan hemen sonra kırmızı, kaşıntılı cilt lekeleri gelişir.
  4. Boğaz ağrısı: Yutak veya boğaz tahriş ve iltihaplanır.
  5. Kurdeşen: Deri yüzeyinde çeşitli boyut ve şekillerde kırmızı, kaşıntılı ve kabarık lekeler oluşur.
  6. Gözde Şişlik: Gözler sulu, kaşıntılı ve “kabarık” bir görünüme sahip olabilir.
  7. Kaşıntı: Deride tahriş veya iltihap var.
  8. Yanma: Deri iltihabı, ciltte rahatsız edici keskin bir hisse neden olur.

Sağlıklı günler dileriz 😊