Bacak krampları, genellikle ikinci ve üçüncü trimesterde ortaya çıkan yaygın bir gebelik semptomudur. Aslında, tüm hamile kadınların neredeyse yarısı üçüncü trimesterde kas spazmları bildiriyor.
Bu krampları çoğunlukla tam da özlem duyduğunuz uykuyu almak istediğinizde geceleri yaşayabilirsiniz ve baldırınızda, ayağınızda veya her iki bölgede gerginlik hissedebilirsiniz. Bazı kadınlar, uzun süre tek bir pozisyonda oturduktan sonra da bunları yaşarlar.
Bacak kramplarını tamamen önlemek mümkün olmayabilir. Ancak esneme, aktif kalma ve bol su içme gibi rahatlatıcı önlemler semptomlarınızı hafifletmeye ve zihninizi hamileliğin gerçek zevklerine geri döndürmeye yardımcı olabilir.
Bacak Krampları Neden Meydana Gelir?
Birçok farklı sebebi olmak ile birlikte en çok görülen nedenler arasında şunlar vardır:
1. Dolaşım Değişiklikleri
Hamilelik sırasında dolaşım yavaşlar, bu tamamen normaldir ve endişelenmenize gerek yoktur ve kısmen aşırı aktif hormonlardan kaynaklanır. Daha sonraki üç aylık dönemlerde vücudunuz da kan hacminde bir artış yaşar ve bu da dolaşımın yavaşlamasına neden olur. Bu bacaklarınızda şişlik ve kramp oluşmasına sebebiyet verir.
2. Dehidrasyon
Dürüst olun, yeterince su içiyor musunuz? Hamilelik sırasında ideal olarak her gün 8-12 bardak su içmelisiniz. Koyu sarı idrar dehidrasyon belirtisidir ve bacak kramplarına neden olabilir. Bunları yaşıyorsanız, günlük su alımınızı arttırmaya başlayın.
3. Kilo Almak
Büyüyen bebeğinizin oluşturduğu baskı, bacaklarınıza gidenler de dahil olmak üzere sinirlerinize ve kan damarlarınıza zarar verebilir. Bu nedenle, özellikle üçüncü üç aylık dönemde (üçüncü trimester) hamileliğiniz ilerledikçe bacak krampları yaşama olasılığınız daha yüksektir.
- Sağlıklı bir kilo almak ve hamileliğiniz boyunca aktif kalmak bacak kramplarını önlemeye yardımcı olabilir. Bu konuda endişeleriniz varsa sağlık uzmanınızla konuşun.

4. Yorgunluk
Hamilelik sırasında yorgun hissetmek normladır ve bu özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde daha fazla kilo aldığınız için giderek artar. Kaslarınız da eklenen basınçtan yorulduğu için bacak kramplarına neden olabilir.
- Kas yorgunluğundan kaynaklanan bacak kramplarını önlemek için bol su içmeyi, gün içinde yürüyüşe çıkmayı ve yatmadan önce vücudunuzu esnetmeyi deneyin.
5. Kalsiyum veya Magnezyum Eksikliği
Diyetinizde çok az kalsiyum veya magnezyum olması bacak kramplarına neden olabilir. Ancak zaten doğum öncesi bir vitamin aldıysanız, muhtemelen ek bir takviye almanıza gerek yoktur. Araştırmalar Kalsiyum ve Magnezyum alımının bacak kramplarını azalttığını göstermiştir.
6. DVT Kan Pıhtısı
Bacaklarda, uylukta veya pelviste derin ven trombozu (DVT) kan pıhtısı oluşabilir. Hamile kadınların DVT geliştirme olasılığı, hamile olmayan kadınlara göre 5 ila 10 kat daha fazladır. Panik yapmanıza gerek yok. Hareket etmeye devam edin. Hamilelik sırasında DVT’yi önlemenin en iyi yolu, hareketsizliği minimum seviyelere düşürmek. Kan pıhtısının semptomları bacak kramplarına benzer, ancak DVT kan pıhtısı tıbbi bir acil durumdur. Aşağıdaki gibi semptomlarla karşılaşırsanız hemen tıbbi yardım alın:
- Ayaktayken veya hareket ederken bacaklarınızda çok fazla ağrı
- Şiddetli şişme
- Etkilenen bölgenin yakınında dokunulduğunda ılık cilt
Hangi Çareler Gerçekten İşe Yarar?
- Yatmadan önce esneme
- Geceleri yatmadan önce baldırı germek bacak kramplarını önlemeye veya hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu adımları takip edebilirsiniz:
- Bir kol boyu uzakta bir duvara dönük durun.
- Ellerinizi önünüzdeki duvara koyun.
- Sağ ayağınızı geri çekin. Topuklarınızı her zaman yerde tutun ve sağ bacağınızı düz tutarken sol dizinizi bükün. Sağ baldır kasınızdaki gerginliği hissedeceğiniz şekilde sol dizinizi bükülü tutun.
- 30 saniyeye kadar tutun. Gerekirse bacak değiştirin.
- Susuz kalmamak;
- Hamilelik sırasında bol su içmek dehidrasyonu önlemek için önemlidir ve dehidrasyon da bu korkunç bacak kramplarına yol açabilir.
- Hamilelik sırasında her gün 8-12 bardak su içmeye çalışın.
- Isı uygulamak;
- Kramplı kasınıza ısı uygulamayı deneyin. Krampı gevşetmeye yardımcı olabilir. Süslü bir ısıtma yastığı satın almanıza gerek yok: Pirinçle doldurulmuş mikrodalgaya dayanıklı bir bez torba (veya bir çorap) da kullanabilirsiniz.

- Bölgeye masaj yapmak;
- Bacak krampı geçirdiğinizde, kendi kendine masaj yapmak ağrınızı hafifletebilir. Baldırınıza veya bacağınızın kramplı olduğu yere hafifçe masaj yapmak için bir elinizi kullanın. Krampınızı hafifletmek için bu kendi kendine masajı 30 saniye ile 1 dakika arasında uygulayın.
- Egzersiz;
- Aşırıya kaçmak şartıyla hamileliğiniz boyunca aktif kalmak akıllıca bir fikirdir.
- Doktorunuzun onayıyla, doğum öncesi yoga, yürüyüş ve yüzme gibi hamilelik için güvenli aktiviteler size ve müstakbel bebeğinize fayda sağlayabilir.
- Aktif kalmak aşırı kilo alımını önleyebilir, dolaşımı artırabilir ve evet bacak kramplarını önlemeye yardımcı olabilir. Her zaman egzersizden önce ve sonra gerin ve ısının, böylece kaslarınız daha sonra kramp olmaz.
- Uzun süre oturmak bacak ve kas kramplarına neden olabilir. Bunu önlemek için, her iki saatte bir ayağa kalkıp dolaştığınızdan emin olun. Gün içinde kalkmayı unutursanız telefonunuzda bir zamanlayıcı ayarlayın veya izleyin.

Hamilelik sırasında bacak krampları yaşamak hoş değildir. Ancak bu, özellikle geceleri yaygın bir semptomdur. İpuçlarımızı deneyin yardımcı olacağını düşünüyoruz.
Ve her zaman olduğu gibi, ilgili endişeleriniz varsa doktorunuza bildirin. Kliniğinize telefon etme veya e-posta gönderme konusunda asla kendinizi kötü veya bilinçli hissetmeyin sağlıklı bir hamilelik boyunca size yardımcı olmak, doktorlar ve hemşirelerinin bir numaralı görevlerindendir, sağlıklı günler dileriz ?