Gebelikte Bebeğiniz Sizi Duyabilir Mi?

0
654
gebelikte-bebeğiniz-sizi-duyabilir mi

Bebek bekleyen ebeveynlerin çoğu, bebek henüz anne karnındayken bebekleriyle iletişim kurmaya çalışacaktır, peki gebelikte bebeğiniz sizi duyabilir mi? Bununla birlikte, bebek ne zaman vücudun içinden ve dışından sesler duymaya başlayacak? Gebelik süresince bebek dış sesleri duyabilir mi? Tüm bu soruların cevapları yazımızda…

gebelikte-bebeğinizin-verdigi-tepkiler
Görsel: Gebelikte bebeğinizin verdiği tepkiler

Hamilelik sırasında bebek zamanla tüm organlara sahip olur ve doğumdan önce tüm bu organları ve duyuları kullanmaya başlayabilir. 4-5 haftalık embriyolardaki hücreler yüz, beyin, burun, kulak ve gözlerde yerleşmeye başlar. 9. haftada bebeğin kulakları oluşmaya başlar ve 18. Haftada bebek sesleri duymaya başlayabilir. 25-26. haftada artık duydukları seslere tepki vermeye başlayabilirler. 6 aylık bir bebek anne karnında babasının ve annesinin sesini tanımaya başlayabilir. En çok duydukları ses anne sesidir. Bebekler annelerinin ve dış dünyanın sesini duyduğunda hareket ederler, heyecanlanır ve tepki verirler.

Gebelikte bebeğinizle nasıl iletişim kurabilirsiniz?

Gebelikte bebeğinizle sohbet edip klasik müzik dinleyebilirsiniz. Klasik müziğin bebeklerin beyin gelişimini desteklediğine dair hiçbir kanıt bulunmasa da müzik çalmanın bir zararı yoktur. Hamilelik ilerledikçe hikayeyi okuyabilir ve günlük hayatınızda normal seslere devam edebilirsiniz.

gebelikte-bebeğiniz-ile-iletişim
Görsel: Gebelikte bebeğiniz ile iletişim

Gebelikte bebeğinize huzurlu ve mutlu bir sesle ulaşın

Bebeklerin rahimdeki sesleri işitmesi de önemlidir. Bebek annenin sesini ve kalp atışını duyduktan sonra bu seslere alışacak ve belli bir süre sonra söz konusu sesin durumuna göre kendini huzurlu veya baskı altında hissedecektir. Başka bir deyişle, annenin sevgi dolu sesi ve sakin kalp atışı bebeği kolayca sakinleştirebilirken, annenin sesindeki kaygı veya kalp atışı değişikliği bebeği tedirgin edebilir.

Her anne ve baba bebeğinin işitmesini kontrol etmelidir

Çocuğunuzun en değerli varlığı dinleme ve konuşmayı öğrenme yeteneğidir, bu onun en temel hakkıdır! Dinleyerek konuşmayı öğrenmek için ilk altı ay kritik bir dönemdir. Bu nedenle her çocuğun doğumdan sonraki ilk üç ayda bir işitme testi yaptırmasını tavsiye ederiz. Çocuğunuz işitme kaybı için risk faktörlerinden birine sahipse, sadece bir tarama testi değil, aynı zamanda detaylı bir işitme testi de yapılmalıdır.

İşitme kaybı için risk faktörleri aşağıdaki gibidir:

Doğumdan önce:

  • Ebeveynleriniz arasında bir ilişki var mı?
  • Ailede çocuklukta başlayan işitme kaybı öyküsü var mı?
  • Anne hamilelik sırasında ilaç alıyor mu?
  • Anne hamilelik sırasında bulaşıcı hastalıklardan muzdarip mi?
  • Annenin hamileliği sırasında hipertansiyon, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği vb. sistemik bir hastalığı var mı?
  • Hamilelik sırasında annenin röntgeni var mı?
  • Annede hamilelik sırasında herhangi bir kaza, çarpma veya yaralanma oldu mu?

gebelik-belirtileri

Doğum sırasında:

  • Bebeğiniz doğumda oksijenden yoksun muydu?
  • Bebek doğumdan sonra nefes almakta güçlük çekiyor mu?
  • Bebeğinizin doğum ağırlığı 1500 gramın altında mı?
  • Bebeğiniz yenidoğan yoğun bakım ünitesinde 2 günden fazla kaldı mı?
  • Bebeğin baş ve kulak yapısında herhangi bir anormallik var mı?
  • Kan uyuşmazlığı var mı?

Doğumdan sonra:

  • Bebeğinizin yüksek ateşin eşlik edebileceği bir hastalığı var mı?
  • Uzun süre sarılık geçirdi mi?
  • Çocuğunuza kulaklara zarar verebilecek intravenöz ilaç enjeksiyonu yapıldı mı?
  • Yüksek yoğunluklu gürültüye maruz kalma geçmişi var mı?
  • Başını incitti mi?

Hangi dönemlerde hangi tepkileri vermesi gerektiği aşağıdaki gibidir:

0 ila 3 ay arası: Bebeğin anne sesini tanıyıp sakinleşmesi gerekir. Yüksek sesten korkması ve besleniyorsa durması gerekir.

3 ila 6 ay arası: Gürültüde uyanması ve ardından çevredeki seslerin kaynağını bulmak için sesin kaynağına dönmesi gerekir.

6 ile 12 ay arası: Adını söyleyince tepki veriyor ve algılıyor olmalıdır. Oyuncak sesi, çıngırak sesi gibi sesleri anlayıp hoşlanıyor olmalıdır.

Gebelikte-üçüncü-trimester

12 ile 18 ay arası: Da da, ba ba gibi sesleri çıkarabiliyor olmalıdır. En sevdiği oyuncak ve nesnelerin isimleri söylendiğinde işaret ederek gösterebiliyor olmalıdır. Uzaktan kendisine seslenildiğinde dönüp bakmalıdır.

18 ile 24 ay arası: Bebeğiniz, yaklaşık 20 kelime kadar telaffuz edebilmelidir. İki kelimelik cümleler kurabilir. Basit komutları yerine getirebilir.

24 ay ile 3 yaş arası: 24 aylıkken 270 kelime ve 3 yaşında 1.000 kelimeye kadar kelime haznesi vardır. Genellikle isteklerini sözlü olarak duyurur. Basit cümleler kurabilir. Farklı sesler arasında ayrım yapabilir. Ona ne söylendiğini anlayabilir.

Ayrıca bebeğinizin işitme sorunu olduğunu düşünüyorsanız, işitme tarama testi için doktorunuza başvurabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz ?