Gebelikte sorun oluşturabilecek birçok komplikasyonlar yaşanabilir. Bazı sorunlar daha sık görülür. Anne adayları ve baba adayları bu gibi komplikasyonlarla karşılaşırlarsa panik olmadan doktoruza başvurmanızı tavsiye ederiz. Bu yazımızda gebelikte en sık yaşanan sorunları sizler için derledik.

Gebelikte en sık yaşanan sorunlar:
Dış gebelik
Klamidya, pelvik inflamatuar hastalık ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi enfeksiyon nedeniyle dış gebelik riski artar. Endometriozisi olan kadınlarda da risk artar. Dış gebelik ciddi kanama, şiddetli kasık ağrısı ve ihmal edilirse ölümle sonuçlanabilir. Acil cerrahi veya uygunsa ilaçla tedavi edilmesi gerekir.
Gebelikte kan uyuşmazlığı
Rh faktör alyuvarların (kırmızı kan hücresi) etrafında bulunan bir proteindir. Bu protein yokluğunda Rh (-) olunur. Eğer anne Rh (-) ve bebek Rh (+) ise ve bebeğin kanı anneye geçerse annede Rh (+) faktöre karşı antikorlar oluşur. Bu olay hamileliğin erken döneminde olursa bu bebeğin, doğumda olursa bir sonraki bebeğin kan hücrelerinde yıkım başlar. 28. haftada bu bebeği ve bebek kan grubu doğum sonrası bakıldığında (-) ise daha sonraki bebeği korumak için RhoGAM yapılmalı.
Grup b streptekok enfeksiyonu
- Yeni doğandaki en önemli enfeksiyon.
- Gebelik sırasında kültürde üretilebilir.
- Doğum sonrası tedavi edilebilir.
Erken doğum
- 37. haftadan önce olan doğumlar.
- Doğum belirtileri erken başlar
- Tedavi edilmeye gayret gösterilmeli.
Eğer herhangi bir sorun yoksa doğum ne kadar miada yakın olursa bebek için o kadar iyi olur.

Gebelikte şeker hastalığı (gestasyonel diyabet)
- Gestasyonel diyabet insülin üretiminin yetersiz kalmasıyla ortaya çıkar
- Genellikle 2. trimesterde başlar
- Diyetle tedavi edilemezse ilaç kullanılmaz. İnsülin (iğne) ile tedavi edilir.
Düşük doğum ağırlığı
- Yetersiz beslenme, sigara , alkol ve kanun dışı ilaç kullanımında olur.
- Cinsel yolla bulaşan hastalık veya bulaşıcı hastalıklarda görülebilir
- Prematür doğu olursa 3-4 ay bebeğin hastanede kalması gerekebilir.
- Düşük doğum ağırlıklı bebeklerde solunum yolu enfeksiyonu, körlük, öğrenme problemi, serebral palsi ve kalp rahatsızlığı daha sık görülür.
Hamilelikte düşük belirtileri nelerdir?
İlk unsur kesinlikle vajinal kanamadır. Kanama koyu renkte olabileceği gibi açık renkte de olabilir. Bunun fark edilmesi durumunda en yakın doktora başvurulmalıdır. Normal olarak da lekelenmeler görülebilir fakat embriyonun gelişimi sırasında bu olağandır. Kasık ağrısı ve kramplar söz konusuysa ve bunlar uzun süreliyse düşük gerçekleşir. Hamilelikte düşük kendini gözlemlemeyle fark ettirir. Anne adayının bütün bunları dikkate alması ve bir doktora müracaat etmesi gerekir.
Hamilelikte düşük olmaması için neler yapılabilir?
Anne adayının kendine her zamankinden biraz daha dikkat etmesi beklenebilir. Ki bunda sakınca yoktur hem kendisinin sağlığı hem de bebeğinin sağlığından dolayı herkesin anne adayına gereken saygıyı göstermesi gerekir. O aynı zamanda içinde büyüttüğü bir candan da sorumludur. Sonsuz derecede özgü ve saygıyı hak eden annelerimize minnet duymayı, onlardan hoşgörümüzü esirgememek gerekir.
- Psikolojiye dikkat edilmeli, stresten uzak durulmalı
- Sağlıklı beslenilmeli doktorun önerdiği şeyleri yapmalı
- Eğer obezite mevcutsa kilonun dengelenmesi için bir doktora gözükmeli
- Ağır egzersiz yapmamalı, vücudu yormamalı ama mutlaka az da olsa hareket etmeli
- Önceden düşük yapmışsa kendine ekstra dikkat etmeli
- Folik asit kullanabilir
Hamilelikte düşük olması beklenmedik bir durumdur. Dolayısıyla olacak bir şeyin önüne de geçilemez ama yine de tedbir alınabilir. Dikkatli davrandıktan sonra elimizden gelen her şeyi yapmış olmakta bir sakınca yoktur.

Hamilelikte folik asit kullanımı
Folik asit B grubu vitaminidir. Besin olarak alımı hamilelikte düşük için yeterli değildir ilaç şeklinde alınması tavsiye edilir.
- Yeşil sebzeler
- Fındık, fıstık, ceviz
- Mercimek
- Baklagiller
- Ay çekirdeği gibi besinlerde bulunur.
Folik asit kullananlarda kullanmayanlara göre bebekte bazı anomalilerin görülmemesi sağlanmıştır. Normal zamanlaması gebelikten 3 ay öncedir. Ancak bu tahmin edilemeyeceğinden hamilelikten sonra kullanılması gerekir. Uzun süre kullanımı tehlike oluşturmaz.
Hamilelikte en dikkat edilmesi gerekenler
Bel ve sırt ağrısı da hamilelikte düşük belirtisi olabilir. İlk 3 ay çok dikkat edilmeli gerekiyorsa bir ağrı hissettiğinde doktora gözükmeli ertelenmemelidir. Tehlikesiz olan bir şey bile zamanla çok tehlikeli hale gelebilir. Bebeğin ve annenin sağlığı her şeyden önemlidir. Bebeğin de travma yaşaması engellenmeye çalışılmalıdır. Mutlu bir aileden mutlu çocuklar dünyaya gelir.
Sağlıklı günler dileriz 😊