Gebelikte Folik Asit Kullanımı

0
972
Gebelikte Folik Asit Kullanımı

Gebelikte folik asit kullanımı son derece önemlidir. Ayrıca D vitamini, C vitamini, mineraller ve demir kullanımı da gebelik süresince son derece önemlidir ve es geçilmemelidir.

Gebelik Sırasında Folik Asitin Önemi

Folik asit, birçok takviyede ve takviye edilmiş gıdalarda bulunan bir B vitaminidir. Folatın sentetik formudur. Folik asit vücudunuz tarafından yeni hücreler yapmak ve DNA üretmek için kullanılır. Yaşamınız boyunca normal büyüme ve gelişme için gereklidir.

Gebelikte folik asit kullanımı, gebelik öncesinde ve sırasında hayati önem taşır. Gelişmekte olan bir bebeğin düzgün organ gelişimi için önemlidir.

Araştırmalar, hamile kalmadan önce folik asit almanın, beyin kusurları da dâhil olmak üzere doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Gebelik Sırasında Folik Asit Almanın Sağlığa Yararları

Her yıl yaklaşık 3 bin bebek nöral tüp arızası denen bir rahatsızlık ile doğmaktadır.

Nöral tüp arızası beynin düzgün gelişmediği bir rahatsızlıktır. Bu hastalıkla doğan bebekler hayatta kalamazlar. Bazı durumlarda ise bebekler çoklu ameliyatlar, felç ve uzun süreli sakatlık yaşayabilir.

Ayrıca, Gebelikte folik asit alınması kalp arızaları riskini önemli ölçüde azaltır. Kalp ya da kan damarları doğumdan önce normal bir büyüme sürecinde olmadığında kalp kusurları meydana gelir. Bu durum kalbin iç duvarlarını, kalp kapakçıklarını veya kalbin arterlerini ve damarlarını etkileyebilmektedir.

Erken gebelikte folik asit takviyesi alımının bebekte yarık dudak ve yarık damağın önlenmesine katkı sağladığı saptanmıştır. Bu doğum kusurları, hamileliğin ilk 6 ila 10 haftası boyunca bebekte ağız ve dudak kısımları düzgün bir şekilde birleşmezse ortaya çıkmaktadır. Durumu düzeltmek için genellikle bir veya daha fazla ameliyat gerekmektedir.

Gebelikte Folik Asit

Gebelik Sırasında Ne Kadar Folik Asit Almak Gerekir?

Tüm hamile kadınların gebelikte folik asit miktarını bilmesi önemlidir.

Günlük en az 400 mikrogram folik asit alımı doğru olacaktır. Birçok doğum öncesi vitaminde 600 mikrogram folik asit mevcuttur.

Hamile olduğunuzu fark ettikten sonra folik asit almak yeterli olmayabilir. Birçok kadın gebe kalınan ilk altı hafta veya daha uzun bir zaman dilimi boyunca hamile olduğunun farkında olmaz. Nöral tüp kusurları ise gebeliğin ilk ayında, genellikle hamile olduğunuzu fark etmediğiniz bu süreçte ortaya çıkar.

Sinir tüpü kusurlarını önlemek için vücudunuzda yeterli folik asit bulunduğundan emin olmak adına uzmanlar, hamile kalmayı planlayan veya hamile kalabilecek yaşta olan kadınlara günde 400 mikrogram folik asit almasını önerir.

Nöral tüp kusuru olan bir çocuk doğurduysanız, bir sonraki gebeliğinize giden aylarda ve hamileliğin ilk birkaç ayında daha yüksek dozlarda folik asit almanız gerekebilmektedir. Doktorunuz size doğru dozun ne kadar olduğunu söyleyecektir.

Bazı durumlarda gebelikte folik asit miktarınızı yükseltmeniz gerekmektedir.

Bu durumlar şöyle sıralanmaktadır:

  • Böbrek hastasıysanız veya diyalize giriyorsanız
  • Orak hücre hastalığına sahipseniz
  • Karaciğer hastalığınız varsa
  • Günde birden fazla alkollü içecek tüketiyorsanız
  • Tütün ve tütün mamulleri tüketiyorsanız
  • Epilepsi, tip 2 diyabet, lupus, sedef hastalığı, romatoid artrit, astım veya inflamatuar bağırsak hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar alıyorsanız
Gebelikte Folik Asit Portakal Suyu

Hangi Yiyeceklerden Folik Asit Alınır?

Gebelikte folik asit almanızı sağlayan gıdalar nedir sorusu sorulduğunda aklımıza ilk olarak koyu yapraklı sebzeler, pancar ve brokoli gelmelidir. Bazı yiyeceklerin de folik asit ile güçlendirildiği bilinmektedir.

Bu gıdaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Hububat
  • Pirinç
  • Portakal suyu
  • Makarna

Pek çok müstahkem kahvaltılık ve tahıl, ihtiyacınız olan folik asidin hepsini içermektedir. Gebelikte olat ve folik asit miktarları her zaman takip edilmelidir. Eğer takip edilmezse tam olarak ne kadar folik asit aldığınızı bilmeniz zor olacaktır.

Folik Asit Eksikliğinde Ortaya Çıkacak Hastalıklar

Gebelikte folik asit eksikliği sonucu bebeğinizde sinir tüpü kusurları, konjenital kalp kusurları ve yarık dudak yaşama riski son derece artmaktadır. Yeterli folik asit alımıyla bütün bu süreçlerden kendinizi uzak tutabilirsiniz.