Hamilelikte Diş Ağrısı Neden Olur?

0
1130
diş

Hamilelik sırasında anne adayları için en korkunç olasılıklardan biri hamilelikte diş ağrısıdır. Ağrı kesicilere izin verilmeyen bu dönemde doğal olarak dişlerin tedavisi kısıtlanacaktır. Bu nedenle, gebe kalmayı planlayan kadınların öncesinde sıkı diş muayenelerinden geçmeleri önerilir.

Kadınlar için hamilelik haberlerinin ilk anından itibaren yaşanan süreç, fiziksel ve duygusal değişimler dönemi anlamına gelir. Bu dönemde hormonlardaki hızlı değişimler, hassas ruh hali değişikliklerine ve fiziksel değişikliklere yol açar. Özellikle hamilelik döneminde ağız mukozasındaki değişikliklere dikkat etmeli ve koruyucu önlemler almalısınız. Bu dönemde hamilelikte diş sağlığının korunması çok önemlidir.

Hamilelik, kadınlar için hassas bir dönem olduğu kadar çok da keyifli bir dönemdir. Bebeğinizi kucağında tutmaktan heyecan duyan ebeveynler için herhangi bir sağlık sorunu bu dönemin büyüsünü yok edecektir. Yaygın sorunlardan biri hamilelikte diş ağrısıdır. Bu nedenle planlı veya plansız gebelikte ağız sağlığına özel dikkat gösterilmelidir.

hamilelikte diş ağrısı
Görsel: hamilelikte diş ağrısı

Hamilelikte diş ağrısı neden olur?

Değişen yeme alışkanlıkları olan hamile kadınlar genellikle mide bulantısı, kusma ve hamilelik sırasında reflü yaşarlar ve bu da oral asitte artışa neden olur. Asitteki artış diş eti ve diş minesi sorunlarına neden olabilir. Gebelikte ağız mukozasının alerji, mevcut diş çürüğü problemini daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle diş çürüğü planlı bir gebelikte önceden çözülmesi gereken bir sorundur.

Hamilelikteki en büyük değişikliklerden biri diş etleridir. Bu değişikliğin ana nedeni, hamilelik sırasında vücutta progesteron ve östrojen seviyelerinin artmasına neden olabilen hormonal değişikliklerdir. Dişlerde plak birikimi hormonlarla orantılıdır. Plakları diş etlerinizden uzak tutmak için gerekli önlemleri almazsanız çok zahmetli bir süreçten geçeceğiniz anlamına gelir. Hamilelikte diş ağrısının birçok nedeni vardır. Kontrol edersek;

  • Çürükler: Hamilelikte diş ağrısının en önemli nedeni şüphesiz diş çürümesidir. Gerekli ağız bakımı önlemleri alınmazsa dişler çürür. Özellikle hamilelikte yenen şekerli besinler, üretilen asit nedeniyle dişlerin koruyucu tabakasına zarar verebilir.
  • Diş Minesi Aşınması: Bu durum diş ağrısına neden olan faktörlerden biridir. Mine dişleri örter ve iç tabakanın zarar görmesini engeller. Mine sert bir yapıya sahiptir ancak sert kabuklu gıdalar, asitli içecekler, diş gıcırdatma gibi kimyasal veya fiziksel faktörler diş minesine zarar verebilir. Hasarlı diş minesi ısıya ve soğuğa duyarlıdır.
  • Diş eti İltihabı: Diş ağrısının en büyük nedenlerinden biri diş eti iltihabıdır. Yapışkan, renksiz ve yumuşak yamalar toksinler üretebilir. Üretilen toksinler diş eti dokusuna zarar verebilir. Bu, diş eti iltihabının meydana geldiği anlamına gelir. Zamanında gerekli bakım önlemleri alınmazsa hamilelik sırasında kanama ve diş eti şişmesi gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Kalsiyum Eksikliği: Bebeğiniz ve sağlıklı hamileliğiniz için yeterli kalsiyum gereklidir. Diyetiniz kalsiyum bazlı besinler içermiyorsa, daha önce vücutta birikmiş olan kalsiyumu kullanacaksınız. Sonuç olarak vücuttaki kalsiyum tüketilir ve dişlerde bazı hastalıklar görülmeye başlar.
hamilelikte diş sağlığı
Görsel: hamilelikte diş sağlığı

Hamilelikte diş tedavisi

Gebelikte diş problemleri ile ilgili durum acil değilse tedavi genellikle doğum sonrasına ertelenir. Teknolojinin gelişmesi nedeniyle diş eti ve diş çürükleri sorunu da gebelik durumunda çözülebilmektedir. Ancak gebelik hassas bir dönem olduğu için tercih edilen yöntem değildir.

Hamilelikte ağız bakımına dikkat

Hamile kalmayı planlıyorsanız, önceden diş hekimine görünmelisiniz. Mümkünse ağız hijyeni kontrolü hamilelikten önce tamamlanmalı, 20 diş ve çürük kontrol edilmelidir. Hamilelik öncesinde veya sırasında ağız hijyenine, beslenme alışkanlıklarına ve dişlerinizi fırçalamaya dikkat etmelisiniz.

Hamilelikte diş taşı temizliği

Hamile kadınların yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler diş taşına sebep olabilir. Ağızdaki yemek artıkları ve tükürüğün birleşmesiyle oluşan tabakaya diş taşı denir. Tartar, ilerleyen bir süreçte diş kaybına neden olabilir. Bu nedenle hamilelik sırasında diş taşı, hamilelik sırasında herhangi bir zamanda çıkarılabilir.

diş temizliği
Görsel: diş temizliği

Hamilelikte diş ağrısına ne iyi gelir?

Öncelikle ağız sağlığı, insan hayatında ve hamilelik öncesinde ileride yaşanabilecek sorunları önlemek için önemli bir yere sahiptir. Kadınların hamilelikten önce yirmi yaş dişleri, diş çürüğü, dolgu ve kanal tedavisi gerektiren diş problemlerini çözmesi gerekir. Bu sayede gebelik faktörlerinden korunabilir ve vücudumuz için dirençli dokular geliştirebiliriz. Aşağıdakiler diş ağrısını önlemek için alınacak önlemlerdir:

  • Beslenme alışkınlıklarına dikkat edilmeli
  • Dişler düzenli fırçalanmalı
  • Diş eti ağrısı çekenler için tedaviyi zamanında yaptırmalı
  • Gebelik öncesi diş kontrolleri yapılmalı
  • Kadın doğum uzmanına danışarak kanal tedavisi yapılabilir
  • 20’lil diş ağrıları diş hekimi önerisi ile doğumdan sonraya ertelenebilir.
  • Eklem problemlerinde ise gece plağı ve splint kullanılabilir.

Sağlıklı günler dileriz ?