Hamilelikte Diş Tedavisi Yapılır Mı?

0
1104
hamilelikte diş sağlığı

Hamilelikte diş tedavisi hep tartışma konusu olmuş ve bu süreçte ağız diş bakımı muayenesinin uygun olup olmaması merak edilen bir durumdur. Hamileyken dişlerinize ve diş etlerinize iyi bakmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Hamilelik, diş eti hastalığına yakalanma riskini artıran hormonal değişikliklere neden olur ve bu da gelişmekte olan bebeğinizin sağlığını etkileyebilir.

hamilelikte diş ağrısı
Görsel: hamilelikte diş tedavisi

Hamilelikte diş tedavisi güvenli mi?

Hamilelikte diş tedavisi ve temizlik sadece güvenli değil aynı zamanda zorunludur. Hormon seviyelerindeki artış nedeniyle diş etleri şişer, kanar ve yemek artıkları daha fazla tahrişe neden olur. Hamilelikte koruyucu diş hekimliği çok önemlidir. Koruyucu tedaviye ek olarak hamileliğin neden olduğu sorunların da tedavi edilmesi gerekir.

Hamilelikte ağız ve dişlere etkisi

Pek çok kadının hamilelik sırasında diş ve ağız problemleri olmamasına rağmen bazı problemler ortaya çıkabilir veya mevcut problemler daha da kötüleşebilir. Düzenli kontrol çok önemlidir.

Gebelik Gingiviti: Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler oral değişikliklere neden olabilir. Diş etlerinde şişlik, hassasiyet ve kanama görülebilir. Tedavi edilmezse diş etlerinin daha ciddi sorunları olacaktır.

Diş Çürükleri: Daha fazla karbonhidrat yemek diş çürümesini artıracaktır. Bulantı ve kusma ağızdaki asit içeriğini artırır; bu nedenle diş minesinin zarar görme olasılığı daha yüksektir. Hamilelikte dişlerinizi fırçalamak kusma refleksinizi artıracak olsa da yumuşak bir fırça ile dişlerinizi fırçalamaya devam etmelisiniz. Diş çürükleri ve enfeksiyonu çok nadiren erken doğum, preeklampsi, gelişme geriliği ve gestasyonel diyabete neden olabilir.

Çürük tedavisi ve doldurma, enfeksiyon olasılığını büyük ölçüde azaltacaktır. Diş tedavisi için en uygun zaman ikinci üç aylık dönemdir. Hamileliğin son 3 aylık neminde tedavi yöntemi uygun değildir. Diş beyazlatma ve diş kozmetikleri ile ilgili tedavilerin hamilelik sonrasına kadar ertelenmesi daha uygundur.

beyaz dişler
Görsel: hamilelikte diş tedavisi

Hamilelikte diş bakımı

Gebelikte diş bakımına mutlaka özen göstermeliyiz.
• Günde 2 kez flor içerikli diş macunu ile orta sert veya yumuşak fırça ile fırçalamalı
• Koruyucu muayene ve temizlik yapılmalı
• Acil olmayan tedaviler gebelik sonrasına ertelenmeli.

Hamilelikte diş tedavisinde anestezi ilacı kullanmak güvenli mi?

Hamilelikte diş tedavisi sırasında kullanılan ilaçlar arasında lidokain (lokal anestezik) B grubu bir ilaçtır ve gebelikte güvenle kullanılabilir. Penisilin, amoksisilin ve klindamisin gibi antibiyotikler B grubu ilaçlardır ve güvenle kullanılabilirler. Kadın doğum uzmanları için, diş hekimi tarafından reçete edilen ilacı kontrol etmek her zaman daha güvenlidir. Diş enfeksiyonlarına kıyasla kullanılan ilaçların daha az zararlı olduğunu bilmeliyiz.

Hamilelikte ağız ve diş filmi çekimi zararlı mı?

Hamilelik sırasında diş filmi çekilebilir. Diş filmindeki ışık miktarı çok azdır. Ayrıca çekim sırasında kurşun gömlek giymek bebeğin röntgen ışınlarına maruz kalmasını büyük ölçüde engelleyecektir. Film çekmek güvenli olmasına rağmen ilk 3 ayda fetus x ışınlarından etkilenebileceği için bu işlemi ilk 3 aydan sonraya ertelemelisiniz.

Hamilelikte diş çekimi güvenli mi?

Diş çekimi, diş tedavisi için son seçenektir. Bir dişin çekilmesi gerekiyorsa, bu ikinci trimesterdeki en sağlıklı dönemdir. Diş filmi, lokal anestezi ve uygun antibiyotik kullanabildiğimiz için diş çekimi hamile kadınlara ve bebeklere zarar vermeyecektir. Son 3 ay, önceki 3 ay gibi diş çekimi ve tedavisi yapmak istemediğimiz bir dönemdir.

hamilelikte-dis-bakimi-
Görsel: hamilelikte diş tedavisi

Hamilelikte kanal tedavisi güvenli mi?

Hamilelikte diş çekimi gibi kanal tedavisi gerekiyorsa ikinci trimesterde yapabiliriz. Tedavi edilmezse ve diş apsesine dönüşürse sistemik enfeksiyona neden olabilir. Bu durum erken doğuma neden olabilir.

Hamilelikte diş beyazlatma yapılabilir mi?

Diş beyazlatma yapılabilse de doğumdan sonra diş beyazlatma işleminden acil bir durum olmadığı için ayrılmalısınız.

Hamilelikte diş tedavisinden nasıl kurtulabilirim?

Bir hamilelik planı varsa, hamilelikten önce gerektiği gibi diş tedavisi, hamilelik sırasında sorun olasılığını azaltacaktır. Düzenli diş fırçalama ve düzenli kontroller, hamilelik sırasında diş tedavisi almamamızı sağlayacaktır.

Hamilelikte diş sağlığına ilaçların etkisi

Diş hekiminizin, varsa reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçları bildiğinden emin olun. Bu bilgiler, diş hekiminizin sizin için varsa ne tür bir reçete yazacağını belirlemesine yardımcı olacaktır. Diş hekiminiz, hamilelik sırasında güvenle alabileceğiniz ağrı kesiciler veya antibiyotikler gibi ilaçları seçmek için doktorunuza danışabilir. Hem diş hekiminiz hem de doktorunuz siz ve bebeğinizle ilgilenir, bu yüzden onlara önerdikleri ilaçlar hakkında gerekli sorularınızı sorun.

Sağlıklı günler dileriz 😊