Hamilelikte Hangi Sıklıkla Doktora Gidilmeli?

0
994
Hamilelikte Hangi Sıklıkla Doktora Gidilmeli?
Hamilelikte Hangi Sıklıkla Doktora Gidilmeli?

Doktor kontrolünün en fazla önemsenmesi ve dikkat etmeniz gereken dönem, hamilelik döneminizdir. Önemli olan bu konuda öncelikle bilgi edinmeniz yani bir anlamda bilinçlenmeniz gerekir. Hamilelikte hangi sıklıkla doktora gidilmeli sorusunu cevaplamanız gerekir. Bu sizlerin ve bebeklerinizin sağlığı için olmazsa olmazdır. Genelde hamilelik sürecinde anne adayları doktor kontrollerini aksatabilmektedir. Ancak; hamilelik döneminde doktor kontrolleri ertelenecek bir konu değildir. Aksine en çok önemsenmesi gereken konudur.

Doktor kontrollerinizi düzenli bir şekilde yaptırmalısınız. Bununla beraber, eğer hekiminiz gerekli görüyorsa ara kontrollere ve muayenelere de gitmeniz gerekir. Bu konu hakkında hekiminiz size gereken bilgiyi verecektir. Bütün bunlara ek olarak hekiminizle bu kontrol ve muayeneler sayesinde sürekli iletişim olursunuz. Bu da sizin hem kendinizi hem de bebeğinizi güven altında hissetmenizi sağlar. Aklınıza takılan sizde endişeye neden olan her konuyu hekiminizle paylaşarak bu kaygılardan arınırsınız.

Hamilelikte Doktor Kontrolü
Hamilelikte Doktor Kontrolü

Hamilelikte Doktor Kontrolünün Önemi

Hamilelikte hangi sıklıkla doktora gidilmeli sorusu dikkat çekicidir.

Bu özel ve hassas dönemde doktor kontrolü çok büyük bir öneme sahiptir.

  • Hamilelik süreciniz de birçok değişim yaşamaktasınız. Bu değişimlerin etkileri neticesinde birçok şikayetler ortaya çıkabilmektedir.
  • Bununla beraber, bu sürecinizde her zaman bir risk söz konusudur.
  • Doğru zamanlarda doktor kontrolüne gittiğinizde bu risklerinde önüne geçmiş olursunuz.
  • Zira hekiminiz, gebeliğinizle ilgili riskleri saptayacak ve sizin için gerekli tedavileri uygulayacak ya da önerilerde bulunacaktır.

Böylece olası her tehlikenin önüne geçmek, sizin ve bebeğinizin sağlığını korumak mümkün olacaktır. Bunun olabilmesi içinde düzenli doktor kontrolü şarttır.

Hamilelikte Doktor Kontrolü Sıklığı Nasıl Olmalı?

Cevabını merak ettiğiniz hamilelikte hangi sıklıkla doktora gidilmeli sorusunda cevabı dönemlere göre vermek doğru olacaktır. Hamileliğinizin her bir döneminde doktor kontrolünün ayrı bir önemi vardır. Bu önemlere ve hamileliğinizin aylarına göre doktora gitme sıklığınızda değişecektir. Genel anlamda bu sıklıklar uzmanlar tarafından belirlenmiştir.

Hamilelikte İlk Kontrol

İlk kontrol, regl dönemi geçtikten sonra gebelik, idrar ya da kan testi uygulamasıyla gerçekleşir. Hamilelik belirlendikten sonra gerekli muayeneler yapılarak anne adayına bilgiler verilir.

Hamilelikte Doktora Gitmek
Hamilelikte Doktora Gitmek

11. ve 14. Hafta Doktor Kontrolleri

Hamilelikte hangi sıklıkla doktora gidilmeli? Konusunda 11. Ve 14. Hafta ikili tarama testi ile gerçekleştirilir. Aynı zamanda fetal burun kemiği incelemesi yapılmaktadır.

20. ve 24. Hafta Doktor Kontrolleri

Bu haftalarda, bir takım testler uygulanır. Hamilelikte hangi sıklıkla doktora gidilmeli? Sorusunda bu haftalarda da kontrollerinizi aksatmamalısınız. Bu kontrollerde iç organ taraması yapılmaktadır. Bunun yanı sıra; kansızlık tespiti gerçekleştirilir. Bunun için kan sayımı tekrarı ve bebeğinize giden kan akımının yeterliliğine bakılır. Bunun içinde uterin arter doppler’i istenmektedir.

28. Hafta ve Sonrası Doktor Kontrolleri

28.haftaya geldiğinizde çok önemli bir sürece girmiş oluyorsunuz. Bu dönem itibari ile artık doktor kontrollerinde odak noktası bebeğiniz olmaktadır. Ultrason yardımıyla bebeğinize bakılır. Kan uyuşmazlığı duyumu kontrol edilir. 36. Hafta sonrasında NST ile bebeğinizin kalp atışları dinlenir. Bununla beraber, bebeğinizin rahim içindeki rahatlığı ve aynı zamanda konumu tespit edilir.

36, 38 ve 39. Haftalara geldiğinizde birer kez olmak üzere yine NTS gerçekleştirilir. Ultrason ile bebeğinizin genel durumuna ve gelişimine bakılır. 40.haftada doğumunuz gerçekleşmediyse doğumunuz başlayana kadar üç günde bir olmak üzere bir kez doktor kontrolüne gitmeniz gerekir. Bebeğinizin suyuna bakılarak kontrol edilir. Suyun yeterliliği tespit edilir. Ayrıca, bebeğin kalp atış ritmi kontrol edilir.

Sağlık ve mutlulukla kalmanız dileğiyle…