Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

0
689
hamile

Hamilelik sırasında birçok değişikliğin şiddetli bir şekilde meydana geldiği kadın vücudu bazı yönlerden çok hassas hale gelebilir. Bunun temel nedeni, hamilelik sırasında fizyolojik değişiklikler ve hormonlar nedeniyle ruh halindeki hızlı değişikliklerdir. Fizyolojik değişiklikler nedeniyle anne adayları daha önce hiç karşılaşmadıkları sağlık sorunları ile karşılaşabilirler. Özellikle hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu sık görülen bir durumdur.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu
Görsel: Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu

Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu neden olur?

Mesane hamilelik sırasında büyüyecektir. Rahim büyümesinin etkisi altında şişmiş mesaneden tamamen çıkarılamayan idrar, bakteri oluşumuna yol açarak enfeksiyon riskini artırabilir. İdrar yolu enfeksiyonu ilerlerse (ki bu gebelikte sık görülen semptomlardan biridir), anne için çok zor olabilir. Gebelikte vücut için çok hassas bir dönemdir. Cinsel ilişki, vajinal floradaki değişiklikler ve idrara çıkmanın azalması idrar yolu enfeksiyonları riskini artıracaktır.

İdrar yolu enfeksiyonu, böbrekler, üreterler, mesane ve üretra gibi üriner sistemin herhangi bir yerinde bir enfeksiyonu ifade eder. Bunun nedeni, büyüyen fetüsün mesane ve üretraya baskı yapmasıdır. Bu, bakterileri yakalayabilir veya idrarın sızmasına neden olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonlarına esas olarak bağırsak bakterileri neden olur. Rahatsızlık ve yanlış uyarılma, cinsel ilişki, bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar, anne adayının şeker hastalığı, yapısal böbrek hastalığı, böbrek taşı varlığı, geçirilmiş idrar ameliyatı ve diğer nedenler insidansı artırabilir.

hamilelikte enfeksiyon
Görsel: hamilelikte enfeksiyon

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtileri

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu riski diğer dönemlere göre daha yüksektir. Bu dönemde bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonunun bazı semptomları aşağıdaki gibidir.

  • Hamilelikte idrarda yanma
  • İdrarda kan veya normalden çok koyu bir renk
  • İdrarını tutamama hissi ve zaman zaman idrar kaçırma
  • Kasık ve karın ağrısı
  • İdrarda kötü koku,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Titreme ve yüksek ateş

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu olan kişiler, mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmelidir. İlerleyen enfeksiyonlar başka birçok soruna neden olabilir. Gebelikte enfeksiyon ilerledikçe tedavi süreci daha zor hale gelecektir. Bu nedenle erken tedavi çok önemlidir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi?

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu geçirenler, bu durumlarla baş etmeye çalışırken bebeklerine zarar verip vermeyeceklerinden endişe ederler. İdrar sorunları erken tespit edilirse doktor kontrolünde hızlı bir şekilde tedavi edilebilir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonunun bebeğe zararı, enfeksiyon ilerledikçe artar. İdrar yolunda sorun olduğunu düşünüyorsanız hemen bir doktora başvurmalısınız.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonundan korunma yolları

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonlarını önlemenin yolu çok basittir. Bazı basit önlemler alarak hamilelik sırasında sistiti kolayca önleyebilirsiniz.

  • Günde en az 3 litre su içmelisiniz.
  • Gebelikte enfeksiyon riski bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle de artar. Bağışıklık sisteminizi korumanın en önemli yolu beslenmedir. Hamilelikte bağışıklığı güçlendiren yiyecekler tüketmek önemlidir.
  • Tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra genital bölge temizliğine özen göstermelisiniz.
  • İdrarınızı kesinlikle tutmamalısınız.
  • Cinsel ilişki öncesinde ve sonrasında temizliğinize özen göstermelisiniz.
hamilelikte idrar yolları
Görsel: hamilelikte idrar yolları

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunda tedavide nelere dikkat edilmelidir?

Hamilelik sırasında 3-7 gün güvenli antibiyotik kullanımı, asemptomatik bakteriler gelişerek geç enfeksiyona dönüşme olasılığını % 80-90 oranında azaltabilir. Gebelikte en sık kullanılan antibiyotikler; amoksisilin, sefaleksin ve nitrofurantoin içerirler.

Tedavi bitiminde idrar kültürü tekrarlanmalı ve her ay tekrarlanmalıdır. Şikayeti olan veya çözülmeyen hastalar tedavi almalıdır. Ayrıca, tekrarlayan enfeksiyonların varlığında, konjenital idrar yolu anormallikleri konusunda daha fazla araştırma yapılmalıdır.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonundan korunmak için nelere dikkat etmelisiniz?

Günde en az 6 ila 8 bardak sıvı içmelisiniz, ancak özellikle şekerli sıvılardan uzak durulmalıdır. Hamilelik sırasında enfeksiyona karşı artan duyarlılık bağışıklık sistemiyle ilgili olduğundan, vücudunuzun direncini artırmak için bir multivitamin kullanmalısınız. İdrarınızı tamamen boşaltmaya çalışmadan önce sıkılana kadar beklemek yerine olabildiğince sık tuvalete gitmelisiniz.

Cinsel ilişkiden önce ve sonra banyodaki ihtiyacı azaltmalısınız, enfeksiyon bulunduruyorsanız cinsel ilişkiye girmemeniz önerilir. Tuvaletten sonra genital bölge yıkamadan önce ve sonra iyice temizlenmeli ve ıslanmamalıdır. İdrar yaparken yanma, karıncalanma, bulantı, yan ağrısı, ateş, kasık ve alt karın ağrısı gibi rahatsızlıklardan biri de olsa mutlaka hastane acil servisine veya rutin doğum öncesi takipte başvurmalısınız. İdrar tahlili ve idrar kültürü de yapılmalıdır. Sağlıklı günler dileriz ?